A Guitar String (cosnpiracy) Theory

Τις προάλλες, που λες, βγήκε ένας μυστήριος τύπος, θερμός υποστηρικτής της θεωρίας των χορδών και προσπαθούσε να περιγράψει και καλά το πως αντιλαμβάνεται την ύπαρξη σε άλλες διαστάσεις. Φλύαρος, δεν περιορίστηκε σε 4η άντε και βαριά βαριά σε 5η, με πήγε μέχρι 11η παρακαλώ. Κεφάλι καζάνι δηλαδή, όχι μόνο γιατί δεν σκάμπαζα και πολύ απ’ αυτά που άκουγα, αλλά κι επειδή έγνεφα θετικά, σαν καλός παπάρας που είμαι.

guitar-string-notes

Η Μόνη θεωρία χορδών που σκαμπάζω

Το παρόν γράφεται για μια και μόνο κουβέντα που ο εγκέφαλός μου κράτησε κάπου προς στο τέλος της παιδικής του χαράς, κάτι που πήγαινε κάπως έτσι:
“…για κάθε απόφαση που παίρνεις, ένα σύμπαν γεννιέται βασισμένο στην απόφαση που ΔΕΝ πήρες κι επειδή η μαμά φύση γουστάρει την ευημερία, σε χώνει στο σύμπαν που θεωρεί εκείνη ότι θα ζήσεις καλύτερα ή περισσότερο”. Πάρε ένα λεπτάκι να το ξαναδιαβάσεις αν θέλεις όσο εγώ θα ζητάω 1000 συγνώμες από τους θεωρητικούς φυσικούς για το αν το πέθανα λίγο…

Πίσω στο 1977 τώρα, ο Steven Tyler και Joe Perry ήθελαν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ να νοικιάσουν ένα πολύ συγκεκριμένο τζετ, Convair CV-300 για τις περιοδείες των Aerosmith που θα λάμβαναν χώρα το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Τα υπόλοιπα μέλη σαν πιο ώριμα και λιγότερο εθισμένα σε ουσίες, πριν προβούν σε κάποια επιπολαιότητα, είπαν να τσεκάρουν πρώτα την κατάσταση του εν λόγω αεροσκάφους. Με μια ομάδα ειδικών όχι μόνο το έκριναν ανασφαλές, έγιναν κι οι ίδιοι τους μάρτυρες μιας μποτίλιας Jack Daniels που άλλαζε χέρια μεταξύ πιλότου και συγκυβερνήτη. Ο Steven Tyler κι ο Joe Perry μετά από πολλές πιέσεις τελικά πείστηκαν, κι η απόφασή τους να σταματήσουν να δείχνουν ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο αεροπλάνο, έμελλε να είναι από τις πιο σπάνιες (αν όχι η μοναδική) στιγμή διαύγειας των 70s.

Λίγους μήνες αργότερα οι Lynyrd Skynyrd θέλοντας να πετάξουν για Baton Rouge, νοικιάζουν αυτό που οι Aerosmith απέρριψαν. Όπως λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν, το αεροπλάνο συνετρίβη και αρκετά μέλη των Lynyrd Skynyrd χάθηκαν εκείνον τον Οκτώβρη του ’77. Μια μυστήρια συγκυρία κιόλας ήθελε την μπάντα να κυκλοφορεί ένα album λίγο πριν την τραγωδία με τον δυστυχή τίτλο, Street Survivors, κι ένα ακόμα πιο δύστυχες εξώφυλλο.

R-1077720-1340591599-9598.jpeg

Έχοντας λοιπόν υπόψιν τα παραπάνω, θα ‘θελα να τοποθετηθώ σε αυτό που εγώ τουλάχιστον υποθέτω πως θα επαλήθευε την θεωρία περί “ευημερίας”: Οι Aerosmith θα έπρεπε να ήταν οι επιβάτες εκείνης της πτήσης.

“Γιατί, χάρε, γιατί” part I

Το λέω αυτό αποκλειστικά και μόνο παρατηρώντας το status της μπάντας τότε και πως εξελίχθηκε σήμερα. Τον Οκτώβρη το ’77 οι Aerosmith ήταν στο ζενίθ τους έχοντας στο ενεργητικό τους 4 αψεγάδιαστα rock albums, (Aerosmith, Get Your Wings, Toys in the Attic, και Rocks). Είχαν μπόλικο χρόνο από τότε να γαμηθούν, αλλά τα 4 αυτά LPs από τότε ακόμα καθιέρωναν τους Aerosmith σαν το τέλειο όνομα. Επιπλέον, αν αυτά αποτελούσαν την μοναδική κληρονομιά τους, σήμερα θα ήταν σχεδόν αδύνατον να μιλήσουμε για καλύτερο αμερικάνικο rock συγκρότημα. Όπως συνήθως γίνεται, μετά το ατύχημα θα κυκλοφορούσε κι ένα 5ο album που πιθανώς να ήταν εξίσου εντυπωσιακό, και θα επισφράγιζε τον ενδεχόμενο θρύλο των Aerosmith. Το αινιγματικό αυτό album θα ήταν το Draw The Line που όχι απλά τηρεί τις προδιαγραφές ενός rock album, αλλά κι ενός κύκνειου άσματος. Ο τίτλος αναφέρεται προφανώς στην χρήση κοκαΐνης πράγμα που θα έδινε επιπλέον υλικό στον μύθο της άγριας μπάντας που έζησε λίγο και πρόσφερε πολλά.

R-380618-1193681739.jpeg

Άκουσέ το ΤΩΡΑ και μετά έλα συνέχισε

Στο μεταξύ οι Lynyrd Skynyrd είναι ενωμένοι, κάνουν περιοδείες και κυκλοφορούν νέα albums όλο αυτόν τον καιρό. Ούτε ένα αεροπορικό δυστύχημα που ξεκλήρισε την μισή μπάντα δεν τους πτόησε. Διαφορά δεν θα έβλεπα αν ο Ronnie Van Zant ήταν ακόμα “ζωντανό” μέλος τους, γιατί έτσι είναι οι Lynyrd Skynyrd, δεν τους έτρωγε ποτέ να ακούγονται mainstream. Εν τέλη ενσωματώθηκαν με τις υπόλοιπες περιοδεύουσες μπάντες και η ζωή συνεχίζεται. Το lineup τους δεν έχει και πολύ σημασία, διάολε, μέχρι κι ένας τυχαίος Van Zant αδερφός του μακαρίτη τραγουδάει. Θα άλλαζε κάτι στην πορεία των Lynyrd Skynyrd αν δεν υπήρχε ατύχημα; Δε νομίζω… Για τους Aerosmith, το να μην νοικιάσουν το αεροπλάνο εκείνο απλά τους στέρησε την σπάνια ευκαιρία να θεωρηθούν ένα από τα πιο άρτια μουσικά σύνολα.

818481_com_800pxlynyr

“Γιατί, χάρε, γιατί” part II

Και κάτι τελευταίο

228559

Σε ρωτάω εγώ τώρα, κοιτάζοντας τα δυο εξώφυλλα του Draw The Line και Street Survivors, ποια μπάντα δεν ήταν παρούσα να φωτογραφηθεί για κάποιο λόγο (ίσως επειδή ψοφήσανε, λέω εγώ τώρα) και στη θέση τους έβαλαν casper-το-φαντασματάκι στυλ σκίτσα να τους αντιπροσωπεύει και ποια σε κάνει να αισθάνεσαι πως την σκαπούλαρε χαλαρά από αεροπορικό δυστύχημα στεκούμενη όρθια ανάμεσα σε συντρίμμια. Γράφει και survivors, μη χέσω, γιατί “επέζησαν”. Τουλάχιστον αυτό θα συνέβαινε αν και ο ίδιος ο χάρος δεν χανόταν στα drugs πίσω στα 70s.

    Dubstep Grandma has no tags