3d printing // Το παρόν

  • Που: Αθήνα
  • Από: 15.12.2014
  • Μέχρι: 01.03.2015
  • Χώρος: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
  • Μορφή Τέχνης: 3d
  • Τίτλος: 3d Printing

Κυριακή. Μερικές ώρες πριν την απονομή των όσκαρ, πήγα επιτέλους στην έκθεση που ήθελα να πάω εδώ και κάνα μήνα.

3d printing στη Στέγη.

Γενικά

Το 3d printing και όλες του οι χρήσεις με ενδιαφέρει εδώ και αρκετό καιρό. Είχε γίνει μία αντίστοιχη έκθεση στην Κωνσταντινούπολη κάποιους μήνες πριν και είχα σκάσει από τη ζήλεια μου. Γιατί εγώ ήμουν καρφιτσωμένη εδώ. Γραφείο-Σπίτι-Κοπάδι κλπ κλπ. Τώρα όμως ήρθε η ώρα μου. Ακόμα κι αν μιλάμε για το υπόγειο μόνο. Και για καμιά εκατοστή εκθέματα κυρίως μικρά σε μέγεθος.

Η έκθεση

Η έκθεση λοιπόν καλύπτει τέσσερις θεματικές. Την τέχνη, τη μόδα, την αρχιτεκτονική και την επιστήμη. Τα εκθέματα που παρουσιάζονται είναι πολυποίκιλα και μπορούμε να δούμε από χρηστικά αντικείμενα όπως καρέκλες φωτιστικά κ.α.,  κοσμήματα και καπέλα μέχρι τρισδιάστατα κρανία, καρδιές κλπ

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν κάποια Highlights από τα εκθέματα για να ξέρετε περίπου τι θα συναντήσετε. Να λοιπόν τι ξεχωρίσαμε μετά από μία βολτίτσα αυτή τη βροχερή Κυριακή.

Συγκεκριμένα

Αρχιτεκτονική // PROJECT

3D print canal house / DUS Architects / –

Στα πλαίσια της έκθεσης παρουσιάζεται το Ολλάνδικό project 3D print canal house, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον project των DUS Architects, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τους ίδιους και τους συνεργάτες τους, το δήμο Άμστερνταμ, το Ίδρυμα DOEN και το Amsterdam Fund for the Arts.

Το 3d σπίτι αυτό το οποίο είναι χαρακτηριστικό του Άμστερνταμ εξ’ού και το όνομα του Canal House – παρόχθια κατοικία, θα είναι έτοιμο σε τρία χρόνια γύρω στ0 2018 δηλαδή και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ένα δημόσιο κτίριο.

Το σπίτι αυτό εκτυπώνεται με Kamermaker, ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή ο οποίος διαφέρει από τους οικιακούς, στο μέγεθος,  καθώς εκτυπώνει ακριβώς με την ίδια μέθοδο και φυσικά στο υλικό. Για την εκτύπωση χρησιμοποιείται το Macromelt το οποίο είναι ενός είδους βιομηχανική κόλλα η οποία αναπτύχθηκε από τη Henkel.

Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε ένα τύπο Macromelt, το Macromelt 6900E, στην αρχική του μορφή σε κόκκους καθώς και ένα στυλοβάτη από Macromelt 6900E.3dprincanal1

Το Macromelt 6900E, σε κόκκους ήταν μέσα σε ένα πιατάκι και μπορούσες να το πιάσεις. Στη φωτογραφία δεν φαίνεται πόσο χάλια τα έκανα σκορπώντας κόκκους γύρω γύρω… αλλά πιστέψτε μετά δεν ήταν και στη καλύτερη δυνατή κατάσταση.

 

3dprintcanal21

 

Εδώ είναι ο στυλοβάτης, ο οποίος μοιάζει λίγο με ένα συνδυασμό τέτρις, λέγκο και τούβλο. Δεν έχω ιδέα τι αντοχή μπορεί να έχει ένα τέτοιο υλικό αλλά ελπίζω ο δήμος Άμστερνταμ να ξέρει κάτι παραπάνω.

 

3dprintcanal3

 

Ίδού η τελική του μορφή. Αυτή είναι η φωτογραφία που θα αντικρίσετε ακριβώς πάνω από το στυλοβάτη αυτόν. Για να δούμε. (Ταφοσκάφτη ακούς; Σε σένα βασίζομαι.)

Ιδού και επίσημη σελίδα του PROJECT

 


 

Τέχνη / Γλυπτική / Χρηστικά Αντικείμενα

Γλυπτική

 Danny Van Ryswyk / White Rabbit Figurine / 2014

Το έργο του Van Ryswyk είναι ένα μυστηριώδες μείγμα ονειρικών εικόνων και βικτοριανής προσωπογραφίας με ευδιάκριτες παραφυσικές τάσεις.
Το ενδιαφέρον του για το υπερφυσικό ξεκίνησε όταν είχε ένα UFO ENCOUNTER όταν ήταν μικρός, γεγονός που του πυροδότησε απόκοσμες φαντασιώσεις. Το έργο του γενικώς αιωρείται μεταξύ ομορφιάς και παραλογισμού και ναι πολύ μας αρέσει.

girl2

Όπως μπορείτε να δείτε η φιγούρα αυτή είναι αρκετά απόκοσμη και γλυκιά, συνδυάζει επαρκώς βουνό και θάλασσα. Είναι πολύ μικρή σε μέγεθος γύρω στα 35cm και αποτελεί μέρος μίας τριάδας που εκτυπώθηκε το 2014.

girl

Το αγαλματάκι ήταν μέσα στο γυάλινο θόλο του στην έκθεση και έμοιαζε λίγο με πένθιμο γλόμπο. Δυστυχώς δεν ήταν εύκολο να το αποτυπώσουμε με μεγάλη λεπτομέρεια πάντως you get the picture.

Και το επίσημο site του Danny Van Ryswyk

Michael Eden / Vinculum II / 2011 / Voxel Vessel VI / 2014
Με την ευγενική παραχώρηση της Gallery Adrian Sassoon

Ο Michael Eden είναι ένας κατασκευαστής του οποίου το έργο βρίσκεται στη διασταύρωση των χειροτεχνιών, του σχεδιασμού και της τέχνης και εξερευνά σύγχρονα θέματα μέσα από τον επανασχεδιασμό ιστορικών, πολιτισμικά οικείων αντικειμένων ψηφιακά κατασκευασμένων.

edeng edeng1

Τα δύο έργα του που είδαμε στην έκθεση μας εντυπωσίασαν ιδιαίτερα. Ήταν περίτεχνα, εξεζητημένα και επεξεργασμένα σε ένα υψηλό επίπεδο. Φαίνονται ως αποτελέσματα μίας αρκετά μεγάλης καλλιτεχνικής πορείας πράγμα που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο Michalel Eden έφτιαχνε κεραμικά και είχε πάρει μέρος σε πάρα πολλές εκθέσεις και εκδόσεις πριν ξεκινήσει την δημιουργία αυτών των τρισδιάστατων πια κεραμικών. Ιδιαίτερα το Voxel Vessel που απεικονίζεται στις ανωτέρω φωτογραφίες αποπνέει την αίσθηση των τριών διαστάσεων σε τέτοιο βαθμό που σχεδόν θεωρείς ότι γυρνάς γύρω από μία οθόνη. Δεν έχω ιδέα αν αποτυπώνεται η διαφορά στην οπτική και την αίσθηση όταν αλλάζει η γωνία θέασης αλλά σας διαβεβαιώνω ήταν πολύ εντυπωσιακό.

edenp

Το Vinculum, πέρα από το χρώμα που από μόνο του αποτελεί μία κάποια μετεξέλιξη, το ίδιο το δημιούργημα από το σχήμα του, την αποτύπωση των σχεδίων που δεν είναι απλώς ζωγραφισμένα επάνω στην επιφάνεια αλλά τη δημιουργούν πια, μέχρι τον τρόπο που συντίθεται το σύνολο και η καμπύλη από μία σωρεία ορθογώνιων σχημάτων εμένα προσωπικά με άφησε κάγκελο. Με όλη την ειλικρίνεια και τη στριμάδα που με διακρίνει.

Michael Eden επίσημο site

Χρηστικά Αντικείμενα

Peter Donders / Batoidea / 2012

Αυτός ο Βέλγος ασχολείται με το 3D εδώ και αρκετά χρόνια και έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός για αυτή τη συγκεκριμένη καρέκλα η οποία έχει ταξιδέψει αλλάζοντας ελαφρώς σχήμα και χρώμα στον κόσμο. Έχει πάει από τη Μόσχα, στη Πολωνία, στη Γαλλία κλπ κλπ κλπ. Για την ακρίβεια αυτή η καρέκλα ήταν από τα πρώτα αντικείμενα που παρήγαγε αλλάζοντας υλικό, από τον άνθρακα, στο αλουμίνιο.

 

chair11

 

Κατά την ταπεινή μου γνώμη η Batoidea είναι από τα καλύτερα εκθέματα. Και ναι είναι όσο εντυπωσιακή όσο φαίνεται. Σπάσιμο που δεν σε αφήνουν να ακουμπήσεις το πλαστικό… εγώ έπιασα.

 

Picture 003

Το επίσημο site του Peter

Αλλα αντικείμενα που είχαν ενδιαφέρον

Assa Ashuach Studio

fos

Picture 011

 

fos2

 


 

 

Μόδα

Ejing Zhang  / Tote Bag / 2014

Η Ejing, δημιούργησε την τσάντα αυτή συνδυάζοντας την παραδοσιακή χειροτεχνία καθώς έχει αναφορές στην κινέζικη τεχνική πλεξίματος φύλλων μπαμπού. Η τσάντα που βλέπουμε εκτυπώθηκε ενιαία το 2014 σε τρεις μόνο ώρες.

 

bag

 

Δεν λέω ότι είναι η πιο εντυπωσιακή τσάντα που έχω δει ποτέ μου, όχι Louis Vuitton δεν είναι αλλά είναι παρά πολύ περίεργο να χαζεύεις ένα τέτοιο αντικείμενο σε βιτρίνα γιατί είναι τρισδιάστατα εκτυπωμένο.

Επίσημο Site της Ejing Zhang

Gabriela Ligenza / Καπέλα Ποίημα – Ναυτίλος – Cirrus – Amish / 2014 

Η Gabriela θεωρεί τα καπέλα της κινούμενα γλυπτά και δε μπορώ να πω πως έχει και πολύ άδικο. Άλλωστε σπούδασε αρχιτεκτονική και διακόσμηση οπότε μπορεί να συνδυάσει ότι υλικό, σχήμα ή αναφορά θέλει αφού και η ίδια πιστεύει ότι με λίγη φαντασία μπορείς να συνδυάσεις παλιές και νέες τεχνικές με τη χρήση της τεχνολογίας.

 

Kapela

 

Τα καπέλα της Gabriela ήταν πραγματικά ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέαμα αρχικά γιατί έχει μεγάλη πλάκα να βλέπεις ας πούμε ένα ολόκληρο ποίημα να μεταμορφώνεται σε καπέλο και δεύτερον γιατί λευκά πλαστικά καπέλα είναι πραγματικά πολύ περίεργο να τα βλέπεις σε κεφάλια. Ακόμα κι αν τα κεφάλια είναι άψυχα.

Εδώ είναι και το επίσημο site της Gabriela, ψωνάρες.

Nicollo Casas / Alchemy / 2012

Η συλλογή Alchemy του Nicollo Casas, έχει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό, εφαρμόζει τέλεια σε οποιοδήποτε μέγεθος και χαρίζει έτσι απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Αποτελεί για την ακρίβεια το αποτέλεσμα μιας ειδικής μελέτης πάνω στην ελαστικότητα με τη χρήση 3d εκτύπωσης. Τα Alchemy είναι φτιαγμένα από πολυαμίδα.

 

kolies

 

Φυσικά εάν δεν υπάρχει στέρνο από κάτω να υποδείξει την ελαστικότητα του αντικειμένου βλέπει κανείς απλά ένα περίτεχνο λευκό πλαστικό κολιέ σε μια βιτρίνα. Για αυτό το λόγο εξασφαλίσαμε την αποκατινή φωτογραφία που αναδεικνύει αυτό το κατασκεύασμα. Έτσι για να έχουμε λίγο μια ιδέα τι βλέπουμε.

 

Kolies2

 

Το site του Niccolo

Pia Hinze / Φόρεμα / 2013

Η Pia, για να εκτυπωθεί αυτό το φόρεμα χρησιμοποίησε τις πιο πιο σύγχρονες δυνατότητες της 3d εκτύπωσης, λόγω της μεγάλης λεπτομέρειας από την οποία αποτελείται το σχέδιο του. Στις από κάτω εικόνες βλέπετε το φόρεμα από το επίσημο site της σχεδιάστριας.

 

 

Δυστυχώς επάνω στην κούκλα που χρησιμοποιήθηκε στην έκθεση το φόρεμα αυτό δεν αναδεικνύεται καθόλου ενώ αντίθετα η φωτογραφία αυτή από το site της σχεδιάστριας είναι πραγματικά ότι πρέπει για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται.

 

detail

Αυτή είναι μια φωτογραφία από την έκθεση όπου αναδεικνύει τις λεπτομέρειες  του φορέματος που κατάφερε να αποτυπώσει η Pia χρησιμοποιώντας 3d εκτύπωση. Πράγμα φοβερά εντυπωσιακό.


 

Για το τέλος σας παρουσιάζουμε το βίντεο της Στέγης για μία από τις παράλληλες εκδηλώσεις το “Γϊνε το δικό σου σουβενίρ” από τους Ισπανούς Blabla lab.

Να πάτε…

3D Printing

Μία έκθεση από το μέλλον… τώρα

15 Δεκεμβρίου 2014 – 1 Μαρτίου 2015
Καθημερινά 12:00-21:00 Εκθεσιακός χώρος
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
http://www.sgt.gr/gr/programme/event/1830

Trailer