Ο Ai Weiwei στο Alcatraz

  • Τίτλος: @Large: Ai Weiwei on Alcatraz
  • Που: San Francisco, CA, USA
  • Από: 27.09.2015
  • Μέχρι: 26.04.2015
  • Χώρος: Alcatraz
  • Μορφή Τέχνης: Instalation

Επειδή λοιπόν λατρεύουμε τα ταξίδια, φέτος, κάναμε τα αδύνατα δυνατά, ταξιδέψαμε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και βρεθήκαμε στο San Francisco!!! Μία πόλη της Αμερικής διαφορετική από όλες τις άλλες, μικρή αλλά με πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να δεις. Ένα από αυτά ήταν και το γνωστό Alcatraz όπου πετύχαμε μια τρομερά ενδιαφέρουσα έκθεση του κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή Ai Weiwei.

Ai_Weiwei_sig_428W

Ο Ai Weiwei, ο οποίος γεννήθηκε στο Πεκίνο το 1957, δραστηριοποιείται στο χώρο της γλυπτικής, της αρχιτεκτονικής, της φωτογραφίας, του installation, του κινηματογράφου, είναι τρομερά κοινωνικά και πολιτικά ενεργός ενώ στη δουλειά του αψηφά τον διαχωρισμό της τέχνης από τον ακτιβισμό. Έχει υπάρξει έντονος κατακριτής της Κυβέρνησης της χώρας του σε σχέση με θέματα της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων ενώ το 2011, υπό συνθήκες μυστικότητας, συνελήφθει από τις κινέζικες αρχές για 81 ημέρες και ακόμα δεν του επιτρέπεται να ταξιδέψει εκτός Κίνας. Δημιούργησε λοιπόν έργα τέχνης για ένα συγκεκριμένο μέρος, το οποίο δεν μπορούσε να δει και με θέμα την ελευθερία της έκφρασης ενώ δούλευε υπό αυστηρούς περιορισμούς. Ειρωνικό;;; Μία από τις περιπτώσεις που η καταστολή και οι πολιτικοί περιορισμοί δίνουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και κύρος σε αυτό που προσπαθούν να καταστείλουν.

“The misconception of totalitarianism is that freedom can be imprisoned. This is not the case. When you constrain freedom, freedom will take flight and land on a windowsill.”

Ai Weiwei

Η έκθεση αποτελείται από 7 διαφορετικά μέρη και φιλοξενείται σε 4 διαφορετικά σημεία των φυλακών: στο New Industries Building, σε ένα γκρουπ κελιών του A block, στο κτήριο που στεγαζόταν το Νοσοκομείο και στο Dinning Hall.

Τα 2 μέρη της έκθεσης (Stay Tuned και Illumination) είναι ακουστικά. Το Stay Tuned αποτελείται από μουσικές, ποιήματα, αφηγήσεις ανθρώπων που έχουν φυλακιστεί λόγω της δημόσιας έκφρασης των πιστεύω τους και φιλοξενείται στα κελιά του A Block. Το Illumination αποτελείται από έναν Θηβετιανό ψαλμό και ένα κομμάτι μουσικής Χόπι (άνδρες της Χόπι φυλής ήταν από τους πρώτους κρατούμενους του Alcatraz επειδή αρνιόντουσαν να στείλουν τα παιδιά τους στα οικοτροφεία της αμερικάνικης κυβέρνησης στα τέλη του 19ου αιώνα) και φιλοξενείται στο χώρο που παλιά στέγαζε τη ψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου των φυλακών.

Τις ηχογραφίσεις μπορείτε να ακούσετε εδώ

http://www.for-site.org/project/ai-weiwei-alcatraz-stay-tuned/

http://www.for-site.org/project/ai-weiwei-alcatraz-illumination/

Τα υπόλοιπα 4 μέρη της έκθεσης είναι εικαστικά.

With Wind

Ένας κινέζικος δράκος με έντονα, χαρούμενα χρώματα ξεδιπλώνεται στο New Industries Building, το οποίο ήταν το κτήριο εργασίας των φυλακών, ενώ πάνω στους χαρταετούς που συνθέτουν το σώμα του είναι γραμμένα quotes ακτιβιστών που έχουν φυλακιστεί ή εξοριστεί, εκ των οποίων του Nelson Mandela, του Edward Snowden και του ίδιου του καλλιτέχνη. Γύρω από τον δράκο, αιωρούνται από το ταβάνι, μικροί χαρταετοί διακοσμημένοι με μοτίβα πουλιών και λουλουδιών.

IMG_0086

Για τη κινέζικη μυθολογία ο δράκος συμβολίζει τη δύναμη, για τον Ai όμως συμβολίζει την δύναμη της προσωπικής ελευθερίας. Στο Alcatraz η δυνατότητα να δουλέψει κάποιος κρατούμενος ήταν ένα προνόμιο που έπρεπε να το κερδίσει. Η επιλογή του Ai να περιορίσει τους μικρούς πολύχρωμους χαρταετούς και τον δράκο μέσα σε αυτό το κτήριο δεν δημιουργεί μόνο έντονους προβληματισμούς ανάμεσα στις αντιθέσεις ελευθερία –καταστολή, δημιουργικότητα – καταπίεση αλλά και σε σχέση με την πολυεπίπεδη φύση του ίδιου του Alcatraz που κάποτε στέγαζε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα ενώ τώρα αποτελεί εθνικό πάρκο της Αμερικής λόγω της πλούσιας ζωής πτηνών και της χλωρίδας που υπάρχουν στο νησί.

IMG_0124

IMG_0097

Trace

Περνάμε στη διπλανή αίθουσα του New Industries Building για να έρθουμε αντιμέτωποι με 176 πολύχρωμα πορτραίτα πολιτικών κρατουμένων ή εξόριστων, από όλο τον κόσμο φτιαγμένα από κύβους lego. Αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν λόγω των πεποιθήσεών τους, ο Ai τους ονομάζει «Ήρωες της εποχής μας».Πολλοί απ’ αυτούς, αν όχι οι περισσότεροι, βρίσκονται ακόμα στη φυλακή.

 Εδώ μπορείτε να βρείτε τη λίστα με τα ονόματα καθώς και μερικές πληροφορίες για τον καθένα.

“These are nonviolent people who have lost their freedom simply because they expressed their ideas… In truth, they are heroes of our time.”

Ai Weiwei

IMG_0145 IMG_0151

Refraction

Ανεβαίνοντας στο σημείο στο οποίο στεκόντουσαν οι φρουροί κάποτε για να ελέγχουν τις κινήσεις των κρατουμένων, μέσα από σπασμένα μικρά παράθυρα, οι επικέπτες μπορούν να δουν μία τεράστια κατασκευή μεταλλικών φτερών, αποτελούμενα από ανακλαστικές πλάκες που χρησιμοποιούνταν για τη συγκέντρωση ενέργειας στις ηλιακές κουζίνες του Θηβέτ. Ο όγκος του έργου και η αίσθηση του βάρους του δημιουργούν μια πολύ ενδιαφέρουσα αντίθεση με τη χρήση των ανακλαστικών πλακών ενώ εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι επισκέπτες μπορούν να δουν το έργο τέχνης από ψηλά, από τη θέση των φρουρών, βρισκόμενοι σε ένα στενόμακρο διάδρομο,  αλλά όχι από το οπτικό πεδίο των κρατουμένων.

IMG_0132

photos by Alkistis Kafetzi

Blossom

Το Blossom στεγάζεται σε διάφορα κελιά της νοσοκομειακής πτέρυγας και όπως το With Wind χρησιμοποιεί και αλλοιώνει τα λουλούδια, μετατρέποντας λεκάνες, μπανιέρες και νιπτήρες των φυλακών σε πορσελάνινα μπουκέτα.

ai-blossom-detail-4-710x355

Και φτάσαμε στο τελευταίο κομμάτι αυτής της έκθεσης με τίτλο Yours Truly το οποίο καλεί το κοινό να επικοινωνήσει μέσω συγκεκριμένων καρτ ποστάλ, οι οποίες παρέχονται στο Dinning Hall των φυλακών, με κάποιον από τους κρατούμενους των οποίων τα πορτραίτα παρουσιάζονται στο Trace. Ο Ai αναφέρει ότι συχνά οι πολιτικοί κρατούμενοι φοβούνται  ότι οι ίδιοι αλλά και οι ιδέες τους έχουν ξεχαστεί από τον έξω κόσμο. Μας παρακινεί λοιπόν να στοχαστούμε πάνω στην ευθύνη που έχει ο καθένας μας ως μέλος μιας κοινότητας ενώ τονίζει τη σημαντικότητα της επικοινωνίας ως προσωπική έκφραση και ανάγκη αλλά και ως μέσον κοινωνικής αλλαγής.