Γιάννης Μανιατάκος – Mουσείο της πόλεως των Αθηνών

  • Τίτλος: Από τα Βάθη της Θάλασσας στην Ομορφιά της Γυναίκας
  • Που: Αθήνα
  • Από: 07.04.2016
  • Μέχρι: 07.05.2016
  • Χώρος: Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία
  • Μορφή Τέχνης: Γλυπτική - Ζωγραφική

 

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία με χαρά εγκαινιάζει στις 7 Απριλίου την αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μανιατάκου, ζωγράφου και γλύπτη, με τίτλο «Από τα Βάθη της Θάλασσας στην Ομορφιά της Γυναίκας». Περισσότερα από σαράντα ζωγραφικά έργα βυθού και τριάντα περίπου αγάλματα ποικίλων διαστάσεων σε μπρούτζο, γύψο και κερί παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Έτσι, οι πολίτες των Αθηνών θα έχουν τη σπάνια δυνατότητα να «ανακαλύψουν» αυτό το σπουδαίο δημιουργό και δάσκαλο.

sea
Ο Γιάννης Μανιατάκος είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός και ταυτόχρονα μοναδικός στο είδος του δημιουργός. Ως ζωγράφος – δύτης χαρακτηρίζεται από την εμμονική καταγραφή υποθαλάσσιων τοπίων σε καμβά. Ως μείζων γλύπτης, φιλοτέχνησε ανάμεσα σε πολλά αλλά, το γλυπτό  του Δημητρίου Φαληρέα, που κοσμεί τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Και τέλος αποτέλεσε μία εξέχουσα φιγούρα δασκάλου που παρέμεινε στη θέση του ως διευθυντής στη σχολή Γλυπτικής του Πύργου στο νησί της Τήνου πάνω από τριάντα χρόνια.

maniat2

Η μοναδικότητα του αυτή εντείνεται τόσο από τις ιδιότητες που συγκεντρώνει: ζωγράφος – δύτης, γλύπτης, δάσκαλος, όσο και από την θρησκευτική προσήλωση στην εξάσκηση της τέχνης του αλλά και στην προτεραιότητά που έδωσε στην κοινωνική προσφορά με την εκπαιδευτική του δραστηριότητα. Πρόκειται λοιπόν για μια εξαιρετική περίπτωση μοναχικού δημιουργού, που ποτέ δεν αφιέρωσε χρόνο στην προβολή και τη δημόσια παρουσίαση του έργου του

sculpt

 

Βιογραφικές Πληροφορίες

Ο Γιάννης Μανιατάκος γεννήθηκε στο Φλωμοχώρι της Μάνης, το 1935. Σπούδασε γλυπτική με κρατική υποτροφία στην Α.Σ.Κ.Τ. Το 1971 διορίστηκε  Διευθυντής του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Τήνου στον Πύργο και παρέμεινε εκεί ως το 2001 που συνταξιοδοτήθηκε. Από το 1967 μέχρι σήμερα κατάφερε να συνδυάζει την ζωγραφική και τη γλυπτική με την αγάπη του για τη θάλασσα και για τον ήλιο του νησιού της Τήνου. Έχει μείνει εκατοντάδες ώρες στο βυθό ζωγραφίζοντας με εντυπωσιακό τρόπο τα υποβρύχια τοπία του Αιγαίου. Κι ακόμη, χιλιάδες ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο  έπλαθε τα αγάλματά του. Η γλυπτική του θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Όπως αναφέρει ο ίδιος στις σημειώσεις του: « Την Γλυπτική την θεωρώ ανθρωποκεντρική και έφηβη. Το γυμνό ανθρώπινο σώμα είναι ό,τι πολυπλοκότερο υπάρχει για τον καλλιτέχνη, γιατί πέραν του αυστηρού σχεδίου της αμφίπλευρης ισοτιμίας της Φύσης, είναι και το ξεχωριστό πνεύμα του κάθε ανθρώπου που πρέπει να ερμηνευτεί εικαστικά πάνω στην ύλη, που δεν είναι η σάρκα.»

Πληροφορίες

Τοποθεσία: Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα

Ημερομηνία: Εγκαίνια: 7 Απριλίου 2016 και ώρα  19:00

Διάρκεια: 7 Απριλίου – 9 Μαίου 2016

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 9π.μ. με 4μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10π.μ. με 3μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη