The Truth is in the Soil / Ioanna Sakelaraki

  • Καλλιτέχνης: Ιωάννα Σακελλαράκη
  • Μορφή τέχνης: Φωτογραφία
  • Χώρα Προέλευσης Καλλιτέχνη: Ελλάδα

Μοιρολοϊ.  Ένα θέμα που δεν το σκεφτόμαστε εύκολα, για την ακρίβεια εδώ και πάρα πολύ καιρό το έχουμε στο μυαλό μας απλά σαν ανάμηνηση μιας ανάμνησης του παρελθόντος μας.  Φέρνουμε στο μυαλό μας κάτι φιγούρες γέρικες σκυφτές μαυροντυμένες απομακρυσμένες από τον υπόλοιπο κόσμο να μουρμουράνε τραγουδιστά κάτι αδιάληπτες λέξεις. Μερικές φορές θα μπορούσαμε να τις ταυτίσουμε με τις μοίρες την ώρα που κόβουν το νήμα της ζωής. Κάπως έτσι θα πρέπει να ήταν ε;

ioanna-sakellaraki-1300-19

Αυτός ο απόηχος του παρελθόντος αυτή η προσπάθεια “επαγγελματικής” έκφρασης θλίψης και πόνου για το θάνατο ενός προσφιλούς προσώπου, που τραγουδιούνται κατά την πρόθεση ή την κηδεία του είχαν ιδιαίτερη ανάπτυξη στη Μάνη. Τα μανιάτικα μοιρολόγια έχουν ένα ιδιαίτερο καταθλιπτικό χαρακτήρα και εκφράζουν περισσότερο τον πόνο για το χαμένο, παρά τη λυτρωτική κάθαρση του. Είναι ένα θέμα που σίγουρα δεν θα το προσεγγίζε κανείς αψήφιστα.

ioanna-sakellaraki-1300-17

Η Ιωάννα Σακελαράκη, όμως δημιούργησε ένα φωτοφραφικό Project ακριβώς πάνω σε αυτό, με τον εύστοχο και σκληρό τίτλο “Η Αλήθεια βρίσκεται στο Χώμα“/ “The truth is in the soil“.  Με αφορμή δυστυχώς το θάνατο του πατέρα της, όπως δηλώνει και η ίδια στην σελίδα του project, εμπνευσμένη απο τους αρχαίους ελληνικους θρήνους, τριγύρισε στις παραδοσιακες κοινότητες των τελευταιων μοιρολογήστρων στη χερσόνησο της Μάνης αναζητωντας ιχνη πένθους και θλίψης. Αυτή η σειρά φωτογραφιών τονιζει τις παραστατικες και φανταστικες πτυχες  του πενθους.

ioanna-sakellaraki-1300-16

Στο απόσπασμα της συνέντευξής που παραχώρησε στην Athens Vοice αναλύει λεπτομέρειες σε σχέση με το θέμα της:  «Στην μακροπρόθεσμη φωτογραφική μου έρευνα, «The Truth is in the Soil», εξετάζω το συλλογικό πένθος και τους τελετουργικούς θρήνους των τελευταίων μοιρολογιστρών στη χερσόνησο της Μάνης. Στο σταυροδρόμι της παράστασης και του συναισθήματος, εστιάζω στο πώς το πένθος εντάσσει σύγχρονα καθεστώτα της ματιάς, της ανάγνωσης και του συναισθήματος γύρω από το θέμα του θανάτου στην Ελλάδα σήμερα. Θα έλεγα πως η Ελλάδα είναι μια συνεχής έμπνευση και συνάντηση στο έργο μου, αλλά ο τρόπος που απεικονίζεται είναι φανταστικός. Είναι σαν αυτή η ιδέα της πατρίδας να είναι ένας τόπος που ο θεατής γνωρίζει έξω από τη μνήμη, μια χώρα περιέργειας όπου ο θάνατος είναι μια συνάντηση μέσω της οικογένειας, της θρησκείας, της μυθολογίας και του εαυτού».

ioanna-sakellaraki-1300-15

Το documentary κομμάτι της δουλειάς μου, όπως τα πορτρέτα των μοιρολογιστρών, είναι σε ασπρόμαυρη αναλογική φωτογραφία μιας και δημιουργεί ένα πέρασμα στο ιστορικό και πολιτισμικό κομμάτι του έργου μου, δημιουργώντας μια εικόνα απώλειας.  Το έγχρωμο κομμάτι του πρότζεκτ αναδομεί και επαναπροσδιορίζει αυτή την εικόνα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο σκέψης γύρω από τη θεματολογία του θανάτου και τη συστημική αυτή μορφή του πένθους.
ioanna-sakellaraki-1300-13
Το ενδιαφέρον δεν σταματά στην επιλογή του θέματος και την προσέγγιση σε σχέση με το θρήνο, τη φωτογραφία ή τον τόπο αφορά μετά το τέλος της έρευνας και του project η έκδοση βιβλίου οργανώθηκε μέσω της διοργάνωσης crowdfunding καμπάνιας στο Kickstarter. “Ο μπαμπάς είναι νεκρός. Πρέπει να γυρίσεις. Έτσι μου ανακοίνωσε η αδερφή μου το θάνατο του πατέρα μου από το τηλέφωνο” ξεκινάει το εισαγωγικό κείμενο του kickstarter της. Συγκεντρώθηκαν 11.489 αγγλικές λίρες. Το Photobook εκδόθηκε από το Gost .

ioanna-sakellaraki-1300-18

Η σειρά φωτογραφιών «The Truth is in the Soil» («Η Αλήθεια βρίσκεται στο Χώμα»), έχει πάρει πολλά βραβεία και έχει ταξιδέψει σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις. Η Ιωάννα Σακελλαράκη ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στις Βρυξέλλες.

Όλες οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται εδώ ανήκουν στο The Truth is in the Soil © Ioanna Sakellaraki.

Φωτογραφίες του project παρουσιάζονται εδω