Ex-Machina

  • Χώρα και Έτος Παραγωγής:: 2015, USA
  • Σκηνοθεσία:: Alex Garland
  • Σενάριο:: Alex Garland
  • Πρωταγωνιστούν:: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac
  • Διανομή:: Ποια εταιρεία κάνει τη διανομή στην Ελλάδα?

Ψάχναμε να δούμε μια ταινία να σκοτώσουμε τη βαρεμάρα μας. Σκεφτήκαμε το Ex-Machina, επιλέχθηκε, το είδαμε. Εγώ φταίω Θειτσάκο μου.

Υπόθεση

O Caleb (Domhnall Gleeson) κερδίζει μια βδομάδα με το αφεντικό του τον Nathan(Oscar Isaac). Το αφεντικό του έχει σχεδιάσει τεχνητή νοημοσύνη. Μια τύπισα την Αβα (Alicia Vikander). Θέλει ο Caleb να την κρίνει και να αποφασίσει αν όντως είναι νοήμων ή ου. It gets crazier.

Άνθρωπε

1. Στο σκηνοθετικό σου ντεμπούτο αποδεικνύεις πριν από όλα το κλισέ ότι όλοι στην πρώτη στους σκηνοθετική απόπειρα είναι ντιπ ανισσόροποι. Είσαι μονίμως αναποφάσιστος. Προβληματισμός ή ρομάντζο. Κλισέ ή  καφρίλα στα κλισέ. Θρίλερ ή επιστημονική φαντασία. Διάλογος ή δράση. Ευρώπη ή Αμερική.

europe

2. Η ταινία σου βασίζεται στην ίδια σκηνή ξανά και ξανά: δύο τύποι σε ένα καναπέ με μια μπύρα στο χέρι. Τι είμαστε σαν όντα όταν σχεδιάζουμε κάτι ανώτερο από μας, πρώτες μπύρες. Τι πιστεύουμε μόλις έρθουμε σε επαφή μαζί τους, δεύτερες μπύρες. Πόσα δεδομένα συλλέγουν οι μηχανές αναζήτησης, τρίτες μπύρες και εγκέφαλοι από ζελέ. Τι σημαίνει τεχνητή νοημοσύνη, λιάρδα στον καναπέ. Τι ρόλο θα παίξει τελικά η τεχνητή νοημοσύνη απεναντί μας, κόντρα λιάρδα στον καναπέ και λιποθυμία.

Και όλα αυτά σούπερ, μέσα, έδινες και χώρο να σκεφτώ, έβλεπα και ένα εξαιρετικά καλοσχεδιασμένο σκηνικό και ένα ακόμα πιο καλοσχεδιασμένο ρομποτάκι στο ενδιάμεσο. Αλλά μετά αρκεί ένα σκόρπιο μισάωρο με 5-6 σκηνές διαλόγου με το ρομπότ  και μπόλικα πλάνα φύσης για να βασίσεις τις ξαφνικές, ραγδαίες, εφετζίδικες, δήθεν ανατροπές;;;; Που είναι παναθεμά σε και τίγκα προβλέψιμες;

sitdown

3. Ο σχεδιασμός παραγωγής δεν είναι x-machina, machina ή οποιουδήποτε τύπου θεϊκή οντότητα που αντικαθιστά την πλοκή. Προς Θεού, για το Θεό, τον από μηχανής Θεό κλπ κλπ. Δεν μου αρκεί να βλέπω το τέλεια στημένο σαλόνι, κλουβί, κάμερα, τηλέφωνο, πόρτα κλπ κλπ.

inside

Κι αυτά τα εμβόλιμα άσχετα κραυγαλέα πλάνα φύσης τύπου desktop background και screen saver των 90’ς. Όχι ότι δεν εκτιμώ τη διαφημιστική εκστρατεία για την οθόνη μου, η οποία με αυτές τις σκηνές αναδεικνύεται άπειρα. Πρέπει όμως όλα να έχουν κάποιο λόγο αφού προσπαθείς να αποτανθείς στο λογικό μου.

Screenshot_11

4. Το IQ των πρωταγωνιστών ανεβοκατέβαινε με βάση τη φάση. SPOILERS: Το απόρθητο σπίτι που αρκεί ο άσχετος να το μετατρέψει σε ξέφραγο αμπέλι και να παγιδεύσει τον ευατό του. Που ενώ έχει την ικανότητα και το μετατρέπει σε ξέφραγο αμπέλι εις βάρος του σχεδιαστή των ρομπότ δεν διακρίνει ότι η αρχιρομπότ είναι σχεδιασμένη με βάση αυτόν, ενώ οι συζητήσεις όλες γυρνάνε γύρω από αυτό.

braiiin

Ο σχεδιαστής των ρομπότ είναι διάνοια αλλά δεν έχει σχεδιάσει τίποτα που να βασίζεται στη βιολογία για ανοίγματα και κλεισίματα πορτών, ένα συναγερμό κάτι. Το πισι του είναι ανοιχτό για πρόσβαση από οποιονδήποτε, χύμα, μια καρτούλα αρκεί. Είναι τέτοια διάνοια που αφού βλέπει τη συνωμοσία των ρομποτικών νεανίδων δεν προσέχει το πίσω ρομπότ αλλά μόνο το μπροστά. Ο πιλότος είχε αμνησία μετά από μία βδομάδα.

robotises

Αλλά – Επιστροφή στο τρίτο πρόσωπο

Ερμηνείες εκπληκτικές από όλους. Τα θέματα που έθιξε ενδιαφέροντα. Ο τρόπος με τον οποίο τα προσέγγισε δεν ήταν απλοϊκός. Τα πλάνα του είναι σε μεγάλο ποσοστό Ευρωπαϊκά και όχι Αμερικανιές οπότε αναπνέουν. Μία σκηνή αξίζει όσο όλη η ταινία… ζήτω η Ντίσκο. Φωτογραφία και σχεδιασμός παραγωγής γενικά, υπέροχα. Ειδικά εφέ εκπληκτικά και όπου ήταν πραγματικά απαραίτητα.

robotises2

Μουσική ξεκινάει εκπληκτική, αυτοπαγιδεύεται και καταντάει τέρμα κλισεδούρα. Νομίζω ότι αυτό που προσπάθησε ήταν να φτιάξει μία ταινία η οποία να ενσωματώνει σε πολλά επίπεδα την κόντρα ανθρώπου – μηχανής, και λεκτικά και οπτικά, με κινητήριο μοχλό την έξυπνη και συνειδητή χρήση διαφόρων ειδών κλισέ και μεταβάσεις/παύσεις – απώτερο σκοπό, πλάνα φύσης. Αν το πετύχαινε τώρα θα μιλούσαμε για αριστούργημα, κατά τη γνώμη μου κάπου χάθηκε. Δυστυχώς το γεγονός ότι ήταν η πρώτη σκηνοθετική του προσπάθεια μάλλον δεν βοήθησε. Ελπιδοφόρο πάντως για το μέλλον… του σκηνοθέτη.

robotises0
Εν τέλει

Αδιανόητα υπερτιμημένη και κρίμα. Αν μπορείτε να τη δείτε μέχρι λίγο μετά που λιγοθυμάει ο Nathan στον καναπέ και να φανταστείτε το υπόλοιπο θα την εκτιμήσετε πολύ παραπάνω. Ή προτίμησε το Bladerunner, το είπε καλύτερα. Βαθμός 5 στα 10. Επιείκεια.

**Αν θέλετε να τη δείτε μη δείτε το trailer είναι όλη η ταινία και για αυτό δεν το συμπεριλαμβάνω.**