Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

  • Χώρα και Έτος Παραγωγής:: 2015, USA
  • Σκηνοθεσία:: Alex Gibney
  • Σενάριο:: Alex Gibney, Lawrence Wright (βιβλίο)
  • Πρωταγωνιστούν:: Paul Haggis, Lawrence Wright, Mike Rinder, Marty Rathbun, Jason Beghe

160 δικηγόροι. Ψυχοηλεκτρικές σκούπες. “Lord Xenu”. “Thetans”. “e-meters”. “disconnection”. “RPF – Rehabilitation Project Force”. “Sea Org”. “Celebrity Centre”.

Σαηεντολογία δια στόματος Southpark & Tom Cruise

Πριν ξεκινήσουμε, δείτε την καλύτερη εξήγηση του τι ακριβώς είναι η Σαΐεντολογία και δόθηκε από τους δύο συντηρητικούς τρελούς, Trey Parker & Matt Stone, μέσω του Southpark. Πάρτε μία γεύση από αυτό τον τρομακτικό συνδυασμό. Το γιουτούμπ σας περιμένει.

https://www.youtube.com/watch?v=0R_mLFXDdCM

 

Πλοκή;

Αυτό το ντοκιμαντέρ, λοιπόν, από τον οσκαρικό Alex Gibney, το οποίο βασίστηκε στο βιβλίο “Going Clear, Scientology, Hollywood and the prison of belief”, του βραυβευμένου με πούλιτζερ Lawrence Wright, μας διηγείται την εξέλιξη και τις πρακτικές της Σαΐεντολογίας, δια στόματος 8 πρώην πιστών/ακολούθων της.

Το ντοκιμαντέρ

Δείτε το γρήγορα το κατεβάζουν σε χρόνο dt.

Το επίσημο site του ντοκιμαντέρ


Και;

goingclearwtf

Δεν ξέρω από πού να το πιάσω αυτό. Δεν ξέρω καν τι είναι. Επί δύο ώρες ακούμε τις σουρεαλιστικές εμπειρίες 8 ανθρώπων, από διάφορες φάσεις της κοινωνίας, οι οποίοι, για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, ήταν σαΐεντολόγοι. Ο σουρεαλισμός των εμπειριών τους, αν και στην ουσία ενισχύει την αίσθηση μου ότι οι θρησκείες πραγματικά καταστρέφουν εξ’ ορισμού ένα κομμάτι της κριτικής ικανότητας των πιστών τους, μου έδωσε τη δυνατότητα να βιώσω τις χριστιανικές πρακτικές από το Μεσαίωνα και μέχρι σήμερα. Η Σαΐεντολογία είναι το πίνακλ των θρησκειών. Κάνει το “spaghetti monster” να τρέμει. Κατάφερε μέσα σε 60 χρόνια να κάνει όσα οι κλασσικές θρησκείες χρειάστηκαν αιώνες για να κάνουν. Προδοσίες, βασανιστήρια, πλήρης και απόλυτος κοινωνικός αποκλεισμός των μη επαρκώς πιστών, συνωμοσίες κατά των κριτών ή των πρώην πιστών, εγκλεισμός των “αμαρτωλών” σε απομονωμένα μοναστήρια, όπου ταπεινώνονται ασύστολα, κλεψιές, περισσότερες κλεψιές, απάτες, προπαγάνδα, πλύση εγκεφάλου, σουρεαλιστικά πολυτελείς τελετές. Ακόμα και η δημιουργία της κλάσικ ατάκας “πιστεύω στη Σαΐεντολογία, αλλά διαφωνώ κάθετα με τις πρακτικές της εκκλησίας της.” Και, φυσικά, αδιανόητη παρενόχληση, κυριολεκτική και ασύστολη, όσων την κατακρίνουν ή της γυρίζουν την πλάτη. Περισσότερο θρησκεία, δε γίνεται. Είναι απλώς η πορεία και εξέλιξη των οργανωμένων θρησκειών συνεπτυγμένη σε εξήντα χρόνια. Και ευελπιστώ, αυτό επιτέλους να προκαλέσει την κατάργηση του αφορολόγητου για όλους ανεξαρτήτως τους τρελούς, που βασίζουν τη ζωή τους σε τέτοια παραμύθια και δεισιδαιμονίες. Δηλαδή… ΦΤΑΝΕΙ! Ίσως η Βόρεια Κορέα να είναι ελαφρά πιο δημοκρατική.


 

Μυστικά κρυμμένα στο ντοκιμαντέρ

Από τα ασύλληπτα πράγματα που θα μπορούσαμε να σας δείξουμε νομίζω διαλέξαμε τα πιο ενδιαφέροντα. Enjoy.

Θεϊκό Πρόμο Βίντεο

Aκόμα πιο θεϊκή παρωδία του promo video από το Saturday Night Live

Συμβόλαιο ενός δισεκατομμυρίου χρόνων 

BillionYearContract

Μίνι Lie detector ή κάτι που μετράει την ευτυχία? Τα θήτα? Τα έψιλον?

ScientologyThe_E-Meter

 

Κατηγοριοποίηση? Κλίμακα? 

ascientobridgetotalfreedom

Μη μου ζητάτε και βαθμό… ΕΛΕΟΣ.