Roma

  • Χώρα και Έτος Παραγωγής:: 2018, Mexico - USA
  • Σκηνοθεσία:: Alfonso Cuarón
  • Σενάριο:: Alfonso Cuarón
  • Πρωταγωνιστούν:: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Diego Cortina Autrey
  • Διανομή:: Netflix

Το Roma το οποίο κέρδισε Χρυσό Λέοντα στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στο οποίο και έκανε πρεμιέρα, είναι ένα φιλμ το οποίο έγραψε, σκηνοθέτησε και έκανε παραγωγή ο Alfonso Cuarón. O Alfonso Cuarón που έχει αποδείξει πόσο ιδιαίτερη είναι η προσωπική του ματιά με το Gravity, το Children of Men, το Y tu mama tambien, το Harry Potter and the Prisoner of Azkaban  κλπ,  τόσο σινεφίλ όσο και blockbuster φιλμάκια με τελείως άλλους ρυθμούς, στησίματα και απαιτήσεις. Οπότε υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για το Roma, το τόσο προσωπικό και αυτοβιογραφικό φιλμ του, με αυτή την τόσο αμφιλεγόμενη διαδικτυακή διανομή.

cuaron-collage

Η ταινία

Το Roma βασίζεται σε αναμνήσεις του σκηνοθέτη από τη γειτονιά του Colonia Roma και την αφηγείται με ένα τύπου νεορεαλισμό : επικέντρωση στον τρόπο ζωής των χαμηλών τάξεων του Μεξικού  σε αντιπαράθεση με μια μέση –αλλά απόλυτα ελιτ– τάξη , η χρήση ασπρόμαυρου φιλμ, ο συνδυασμός επαγγελματιών και μη επαγγελματιών ηθοποιών. Αλλά όλα αυτά κυρίως αισθητικά και εντελώς ήσυχα και διακριτικά. Δεν τσιρκοποιεί τα gimmick του καθόλου. Αυτή η νέα προσέγγιση στο νεορεαλισμό και σε ενα  μεγάλο σινεμασκόπ (με μία αναλογία πολύ περίεργη και σπάνια 2,11 : 1 ) καταλήγει σε 2,40 : 1 , με μεγάλη ανάλυση και 70mm τυπωμένου φιλμ.

roma5

Χρόνος

Οι εικόνες του Roma είναι ενταγμένες σε ένα ράθυμο απαλό, εντελώς προσωπικό ρυθμό, που αγνοεί απόλυτα τις ταχύτητες των “blockbuster” και είναι απόλυτα απαραίτητος για να ξεδιπλωθεί η πλοκή εντελώς απενεχοποιημένα. Χρησιμοποιεί το χρόνο έτσι ώστε να επικεντρωθεί στο πέρασμα του και σε τίποτα άλλο. Δεν δίνει καμμία σημασία στις πρωταγωνίστριες και τα προσωπά της γενικότερα. Όσο σκληρά και επίπονα και να είναι τα γεγονότα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα πρόσωπα της ταινίας, εντάσσονται απλά σε μια συνεχόμενη χρονική ροή.

roma4

Χώρος

Με αυτόν τον εντελώς ράθυμο ρυθμό το φιλμάκι σε ένα βαθμό σε υποχρεώνει να χαλαρώσεις και να αφεθείς να λατρέψεις το χώρο και τα πλάνα και να δεις ένα κινουμενο εικαστικό αριστούργημα. Σε όποιο σημείο και να κάνεις pause και να τυπώσεις το πλάνο θα αποκτήσεις μία υπέροχη εικόνα άξια να διακοσμήσει το σπίτι σου. Οι χώροι του είναι βγαλμένοι από μία άλλη εποχή με μία έντονη δόση νοσταλγίας, δημουργημένοι με τόση απλότητα αλλά εμμονή στη διακοσμητική λεπτομέρεια. Χώροι μέσα στους οποίους τόσες πολλές ανθρώπινες φιγούρες ζουν, κινούνται και αναπνέουν.

(L to R) Verónica García as Sra. Teresa, Daniela Demesa as Sofi, Marco Graf as Pepe, Marina De Tavira as Sofia, Diego Cortina Autrey as Toño, Carlos Peralta Jacobson as Paco in Roma, written and directed by Alfonso Cuarón. Photo by Carlos Somonte

Εστετ

Αυτό ειναι και το μόνο μου παράπονο από την ταινία, ότι βυθίζεται στην εστετ της μεγαλοπρέπεια τόσο πολύ που καταλήγουμε να πρέπει να κυνηγήσουμε με μεγάλη ένταση και συγκέτνρωση συναισθήματα και αντιδράσεις.

Διαδικτυακή Διανομή

Μπαίνουμε σε μία άλλη εποχή όπου η διανομή πλεόν θα αφορά και τις επιλογές των κατ’οίκον καταναλωτών θεαμάτων. Οι οικιακές οθόνες πλέον ίσως μπορούν να συγκριθούν και μερικές φορές να ξεπεράσουν την ποιότητα αυτής των κινηματογραφικών οθονών. Οπότε σιγά σιγά με όλες αυτές τις εταιρίες Netflix, Hulu, Disney, HBO GO, Amazon Prime Video να ανταγωνίζονται η μία την άλλη για τη διεκδίκηση όλο και πιο πρωτότυπου περιεχομένου παράγουν εκτός από εξαιρετικής ποιότητας τηλεοπτικές σειρές και εξαιρετικής ποιότητας ταινίες. Μια και μιλάμε για διανομή εδώ η επίσημη σελίδα της ταινίας στο Netflix.

Trailer

 

Μια ταινία για τη μνήμη. Για την καθημερινότητα. Για την αγάπη. Για την οικογένεια. Για την σκληρότητα. Την ελαφρότητα. Μια ταινία για το χρόνο και μόνο.

9/10

Διαβάστε εδώ για την αντίζηλη Ευνοούμενη