Game of thrones / s58 Hardhome

  • Κανάλι/Χώρα:: HBO/USA
  • Σεζόν:: 5 so far
  • Επεισόδια:: 10
  • Βρισκόμαστε στη:: 5η σεζόν
  • Είδαμε το:: 8ο
  • Δημιουργός:: David Beniof - D.B. Weiss - George R.R. Martin
  • Σκηνοθεσία:: Miguel Sapochnik
  • Σενάριο:: David Beniof - D.B. Weiss
  • Ελλάδα: : Nova Cinema

Επιτέλους. Ένα επεισόδιο που θύμιζε Game of thrones και όχι κάποια τυχάρπαστη σειρά με μεσαιωνικά σκηνικά.

Και ναι διάβολε είναι γεγονός… Ήρθε ο χειμώνας! Και η Ατέρμονη, ατέλειωτη, τεράστια νύχτα μαζί του.

Πρόλογος
Πριν ξεκινήσουμε τα περί επεισοδίου να αναλύσουμε λίγο το γιατί αυτός ο κύκλος ήταν μέχρι αυτό το επεισόδιο απαράδεκτος.

Πρώτον, ΝΤΟΡΝ. Οτιδήποτε έχει να κάνει με το ΝΤΟΡΝ είναι παιδαριώδες και ρίχνει τον πήχη σε τέτοιο βαθμό που ξενερώνεις τη ζωή σου για όλο το επεισόδιο, ότι και να βλέπεις.
Δεύτερον, ακινησία όλοι ήταν ακριβώς όπως και πριν. Δεν εξελίχθηκε κανένας χαρακτήρας πέρα από το Στανίση ίσως. Και πάλι μάλλον η ενασχόληση με τον Στανίση απλώς αποκάλυψε στο κοινό τον χαρακτήρα του, δεν τον άλλαξε.
Τρίτον, καταστάσεις μηδέν., εφόσον δεν είχαμε καμία εξέλιξη στους χαρακτήρες των χαρακτήρων μήπως να είχαμε καμία κατάσταση να τους κινήσει; Μπααα… μέχρι τώρα:

Και σε αυτό το σημείο νομίζω ίσως αναδεικνύεται η δύναμη αυτής της σειράς. Θεωρώ πως αν η ροή αυτού του κύκλου ήταν πιο δυνατή και με περισσότερη πλοκή δεν θα ήταν τόσο εντυπωσιακή η στροφή 180 μοιρών που έκανε ο κόσμος του Westeros σε αυτό το επεισόδιο.

ΟΓΔΟΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ: Hardhome

Θεωρώ πως αξίζει να δούμε τις πλοκές μαζί γιατί πολύ αντίστιξη:

Cersei-Arya-Sansa

Η Cersei χώνεται για τα καλά στα μπουντρούμια, παλεύει με τους θρησκόληπτους που εξαπέλυσε στον κόσμο αλλά και τους δικούς της εσωτερικούς δαίμονες σε μια άνιση μάχη γεμάτη γλειψίματα πατωμάτων και ξύλινες κουτάλες. Νικητής το πάτωμα φυσικά. Η Arya βγαίνει από τα μπουντρούμια, μετατρέπεται στους θρησκόληπτους στους οποίους συμμετάσχει, που είναι ήδη ξαμολημένοι, έχει ξεμπερδέψει με τα σκουπίσματα και τις πολλές τιμωρίες και σιγά σιγά νικάει τους δαίμονές της. Η Σάνσα απέκτησε ολοκαίνουργια μπουντρούμια στο σπίτι της, πρέπει να αντιμετωπίσει τον εαυτό της και τους τρελούς με τους οποίους έμπλεξε.

Η Cersei έχασε τα φορέματα και τα λούσα, η Arya μόλις απέκτησε φόρεμα και κουάφ. Η Σάνσα σε αυτό τον τομέα παρέμεινε η ίδια.

Η Cersei χάνει τον κόσμο και δεν έχει κανέναν να τη βοηθήσει, η Arya δεν χρειάζεται κανέναν να τη βοηθήσει και μαθαίνει να τα καταφέρνει μόνη της, η Σάνσα βρίσκεται σ’ενα μεταίχμιο μεταξύ εγκοσμίων και φυλακής και αρχίζει να καταλαβαίνει ότι πρέπει να μάθει να τα βγάζει πέρα μόνη της.

Οι θρησκόληπτοι απανταχού αντιπροσωπεύουν τη δικαιοσύνη ή πάντα έτσι νομίζουν. Οι μεν από μόνοι τους με στρατό πλέον, οι δε με εντολή ένας ένας. Οι τρελοί στη Winterfell αντιπροσωπεύουν τους εαυτούς τους και τώρα μάλλον ο πιο τρελός από τους τρελούς θα πάρει 20 άτομα σε μία επιχείρηση Σκούπα, δικής τους έμπνευσης.

Οι τρεις διάλογοι των τριών πρωταγωνιστριών άκρως ίδιοι και άκρως διαφορετικοί:
Οι δύο ψεύδονται για να σώσουν το τομάρι τους από την τιμωρία αλλά στη μία περίπτωση το ψέμα την εγγυάται ενώ στην άλλη την απωθεί. Η μία πρέπει να σταματήσει τα ψέματα μπας και γλυτώσει πριν να’ναι αργά, η άλλη πρέπει να γίνει τα ψέματα της. Η μία πρέπει για να επιβιώσει να πει την αλήθεια της και η άλλη το ψέμα της αλλά και οι δύο πρέπει να διαλέξου το σωστό βαθμό. Η Σάνσα πάλι, ακούει για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό αλήθειες από τον καλλιτέχνη που πριν ονομαζόταν Theon και τώρα έχει γίνει κάποιος άλλος. Πρέπει να μάθει να κρύβει την αλήθεια της όσο καλύτερα μπορεί αλλά πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί κομμάτια της προς όφελός της. Πρέπει λίγο ή πολύ να κάνει κάτι μεταξύ της Cersei και της αδερφής της.

Daenerys-Wall-Wildlings

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα παραπάνω.

Οι διάλογοι λίγο πολύ είναι όλοι ίδιοι. Όλοι προσπαθούν να φροντίσουν για κάποιων άλλων την ελευθερία και την επιβίωση, η Δρακομήτωρ για τους σκλαβωμένους, ο Jon για τους Άγριους και ο Σαμ για το Jon. Δεν τους πολυπιστεύουν οι συνομιλητές τους και τους τεστάρουν για να βγάλουν διαφόρων ειδών συμπεράσματα.

Έχουμε την Δρακομητέρα να θέλει να πάει στο Westeros για τους λάθους λόγους με τον λάθος τρόπο αλλά πλέον με το σωστό σύμβουλο. Τον Σαμ να εξηγεί τους σωστούς λόγους με το λάθος τρόπο στο λάθος άνθρωπο. Τον “δεν ξέρεις τίποτα Jon Snow” να θέλει να πείσει τους Άγριους με το σωστό τρόπο και μαζί με το σωστό άνθρωπο τη λάθος στιγμή.

Γουϊντερ χεζ αραϊβντ

Και ως τερατώδες κερασάκι, ο χειμώνας ήρθε και ΑΠΕΙΡΟΙ νεκροί μαζί του, Ο Στρατός των πεθαμένων. Με τον Στρατάρχη, τους στρατηγούς, τους συνταγματάρχες και τους στρατιώτες. Ο στρατός αυτός είναι τεράστιοτεράστιος, άντρες, γυναίκες, παιδιά, σκελετοί, μεγάλοι πολεμιστές και την πέφτουν όλοι μαζί στον ξύλινο φράχτη των Άγριων, ξεπαστρεύουν μανιασμένα, μάχονται όλοι πανικόβλητοι προς όλες τις κατευθύνσεις. Όπως γνωρίζουμε για να σκοτώσεις τους White Walkers χρειάζεσαι δρακόγυαλο, το οποίο ο Jon έφερε μαζί του. Ο Jon, όμως έχει και το longclaw, το σπαθί του Jeor Mormont, οπότε κλιγκ  καινούργιος τρόπος να σκοτώσεις τους συνταγματάρχες-Βαλυριανό ατσάλι-. Με ένα περίεργο τρόπο βέβαια και το δρακόγυαλο και το βαλυριανό ατσάλι, οδηγούν στη χώρα των Δράκων, οι οποίοι φυσικά σκοτώνουν τα ΖΟΜΠΙΑ λόγω φωτιάς. Ναι ναι A song of Ice and Fire.

Ο Τόρμουντ κι ο Jon τη γλυτώνουν στο τσακ, ορμάνε στις βάρκες, αρχίζουν το κουπί. Και ο Θεάρας, σηκώνει τους νεκρούς από το θάνατο. Πολλούς… πάρα μα πάρα πολλούς.

Επίλογος

Βλέπουμε τους νεκρούς πια με όλες τους τις παραλλαγές και τις βαθμίδες.  Και πρέπει να είναι τέσσερις οι βαθμίδες:

στρατιώτες: τα ζόμπυ, τα σκοτώνουμε με φωτιά,

συνταγματάρχες: οι περιπατητές με τα σπαθιά τα οποία καταστρέφουν τα άλλα όπλα, τους σκοτώνουμε με δρακόγυαλο και Βαλυριανό ατσάλι,

στρατηγοί: οι περιπατητές με τα άλογα, εδώ έτσι συμβολικά βλέπουμε τέσσερις, τύπου Αποκάλυψη,

στρατάρχης: καπτεν ομπβιους ο Θεάρας

ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΚΟΛΥΜΠΑΕΙ.

Θα γίνει χαμός.