True Detective Season 2: Η εκδίκηση του Nic Pizzolatto

  • Κανάλι/Χώρα:: HBO/USA
  • Σεζόν:: 2
  • Επεισόδια:: 8
  • Βρισκόμαστε στη::
  • Είδαμε το:: 1-8
  • Δημιουργός:: Nic Pizzolatto
  • Σκηνοθεσία:: Justin Lin, Janus Metz, Jeremy Podeswa, John Crowley, Miguel Sapochnik, Daniel Attias, John Crowley
  • Σενάριο:: Nic Pizzolatto & Scott Lasser (2 επεισόδια)
  • Ελλάδα: : ΟΧΙ

Δεν σκάσαμε όλοι πέρσι με το πόσο απλοϊκά κατέληξε η πρώτη σεζόν; Δεν περιμέναμε όλοι να ενώσει όλες αυτές τις μεγαλεπήβολες τελείες που σκορπούσε από εδώ κι από εκεί; Ε καλά να πάθουμε. Φέτος ο Nic μας εκδικήθηκε ωραιότατα. Έφτιαξε μία από τις πιο πολύπλοκες και μπερδεμένες ιστορίες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, την έφτιαξε και μέσα από άπειρους χαρακτήρες και την πασπάλισε με καλλιτεχνικούς και τηλεοπτικομπλοκμπαστεράδες σκηνοθέτες. Well done Nic.

true-detective-season-2-main-tit

Ιστορία
Θεοί πως την περιγράφεις και πως την κάνεις να φανεί τουλάχιστον λογική. Το 1992, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Λος Αντζελιζ, γίνεται μια ληστεία ενός κοσμηματοπωλείου, που κόστισε στους γονείς δύο παιδιών τη ζωή τους. Τη ληστεία φαίνεται να διέπραξαν 3 μπάτσοι και ένας διεφθαρμένος διοικητικός που εξαφάνισε τα κλοπιμαία, μαζί και κάτι μπλε διαμάντια. Τα λεφτά που έβγαλαν από την πώληση των χρυσαφικόνε πήγαν στο δήμαρχο του Βίντσι μιας μικρής και ασύστολα διεφθαρμένης πόλης στην περιφέρεια του Λος Άντζελιζ. Τα μπλε διαμάντια τα κράτησε ο διοικητικός για κάποιο λόγο.Ο διοικητικός αυτός, γίνεται αργότερα πολιτικός αξιωματούχος στο δήμο Βιντσίου και είναι γενικότερα ψυχανωμάλου. Μπλέκεται σε μία ίστορία με σεξ πάρτυ, ναρκωτικά, πλαστικές εγχειρήσεις, μοντέλα από την Ανατολική Ευρώπη, και αγοραπωλησίες γης μέσω πολιτικών, μπάτσων, μαφιόζων, δημόσιων υπαλλήλων κλπ.

frank

Ως πολιτικός αξιωματούχος πια είναι συνεταίρος ενός άλλου παντρεμένου κι ερωτευμένου μαφιόζου, ο οποίος του έχει δώσει όλες του τις οικονομίες για να κάνει μια συμφωνία. Τον μαφιόζο θέλουν να εκτοπίσουν διάφορες συμμορίες, Ρώσοι, Μεξικάνοι, όλη η πόλη του Βίντσι μάλλον, τον πολιτικό αξιωματούχο τον σκοτώνει κάποιος για άγνωστους λόγους.

Τρεις μπάτσοι μπλέκονται στη διαλεύκανση αυτού του φόνου:

ΕΝΑΣ τίγκα στο αλκοολίκι και τα ντρόγκια φίλος του κατατρεγμένου μαφιόζου,
ΔΥΟ ένας gay που σιχαίνεται τον εαυτό του και
ΤΡΕΙΣ μια Psycho μπατσίνα που κάτι της φταίει.

3cops

Η ιστορία ξεκινάει από τη δολοφονία του αξιωματούχου.

Χαρακτήρες και όλοι πρωταγωνιστές

κατατρεγμένος μαφιόζος: Frank Semyon,
γυναίκα του κατατρεγμένου μαφιόζου: Jordan Semyon,
ένας αλκοολικός μπάτσος: Ray Velcoro,
δυο γκεϊ μπάτσος: Paul Woodrugh,
τρεις προβληματική μπατσίνα: Ani Bezzerides.

Προβλήματα

Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι ο Nic προσπάθησε να μας πείσει ότι μπορεί να εξιστορήσει μία ωραία παλιομοδίτικη ιστορία συνωμοσίας και διαφθοράς που μπλέκει όλους όσους θέλαμε να μπλέξει την προηγούμενη σεζόν και δεν το έκανε.

Επεισόδια και Αριθμός Χαρακτήρων

Όταν ο αριθμός των επεισοδίων που θα γυριστούν είναι οκτώ και θέλεις να αποκαλύψεις μία συνομωσία, με τουλάχιστον έξι, εφτά χαρακτήρες, και χρησιμοποιείς πέντε βασικούς, άσχετους λίγο ή πολύ με τους προηγούμενους, για να το κάνεις, έχεις πάρα μα πάρα μα πάρα πολλούς χαρακτήρες να αναπτύξεις. Το σύνολο σου είναι τουλάχιστον 13-15 άτομα (χωρίς να μετράμε καν τους χαρακτήρες που θα προκύψουν γύρω από τους βασικούς-γυναίκες, παιδιά, μαμάδες, μπαμάδες).

27686F5800000578-0-First_look_Rachael_McAdams_stars_as_Ani_Bezzerides_a_Ventura_Cou-m-27_1428605734981Το σύνολο των χαρακτήρων συνολικά δεν ξέρω πόσο ήταν, μέτρησα 28 πάντως: Ben Caspere, Betty Chessani, Athena Bezzerides, Austin Chessani, Ani Bezzerides, Blake Churchman, Chad Velcoro-Brune, Crow, Danny Santos, Dr. Pitlor, Eddie Velcoro, Elliot Bezzerides, Elvis Ilinca, Εmily, Felicia, Gena Brune, Maynard Gilbough, Kevin Burris, Nails, Osip Agronov, Frank Semyon, Jordan Semyon, Teague Dixon, Tony Chessani, Ray Velcoro, Vera, Veronica Chessani, Paul Woodrugh.

Χρόνος ανά χαρακτήρα

8,5 ώρες είναι πάρα μα πάρα πολύ λίγος χρόνος. Πάρε μόνο τους 13 από αυτούς, τους συνωμότες, καινούργιους και παλιούς εχθρούς ή συμμάχους και τους πέντε πρωταγωνιστές. 8,5 ώρες είναι 510 λεπτά δια 13, 39 λεπτά ανά χαρακτήρα.

Σε αυτά τα 39 λεπτά πρέπει να χωρέσει: η ιστορία τους, η γενικότερη αφήγηση, τα γυναικόπαιδα και οι γονείς τους, η σχέση και η συσχετισή τους με τους άλλους, οι σύμμαχοι και οι συγκρούσεις τους, χώροι, περιβάλλον κι ατμόσφαιρα.

Καστ

trued2

Καστ με μηδενική χημεία και ίσως όχι η καλύτερη διανομή. Vince Vaughn, Colin Farrell, Rachel McAdams, Taylor Kitch, Kelly Reilly. Οι Vaughn και Farrell δεν σε πείθουν ποτέ ούτε για τη φιλία, ούτε για την αγάπη, ούτε για το σεβασμό, ούτε για την πίστη που έχουν ο ένας στον άλλο.

Οι Farrell και McAdams, ενώ ξεχωριστά λειτουργούσαν μια χαρά σε σχέση με τους ρόλους τους, σε συνδυασμό δημιουργούσαν μία αφύσικη κλειστοφοβική ένταση του τύπου άστε με να φύγω από εδώ πέρα.

Οι Vaughn και Reilly, έβγαλαν τους χειρότερους ηθοποιούς ο ένας από τον άλλο, όποτε συνδυάζονταν στην μικρή οθόνη ήθελες να ξεράσεις από την αμηχανία – την οποία ο Vaughn είχε σε όλη τη σειρά-.

Παραδόξως, ο Taylor Kitsch, ήταν ο πιο ισοροπημμένος και ο πιο χαρισματικός σε αυτό το μπλέξιμο τελικά. Γείωνε για κάποιο λόγο κάθε σκηνή στην οποία εμφανιζόταν με οποιονδήποτε από τους άλλους και έδινε ρυθμό. Χαλαρός, ψύχραιμος με την εσωτερική του ένταση στο πέντε, ήταν ο πιο φυσικός.

Παρατήρησα δε, ότι στη μία σκηνή που εμφανίστηκαν η McAdams και ο Vaughn, κάτι υπήρχε στην ατμόσφαιρα ένας ηλεκτρισμός κάτι. Οπότε ίσως εάν είχαν κάνει τράμπα τον Farrell με τον Vaughn να είχε δουλέψει πολύ καλύτερα η φάση. Άσε που θα ήταν ένα αναπάντεχο casting και μπορεί να είχαμε μια ακόμα αποκάλυψη. Γιατί μέσα σε όλα ο Farrell πάντα το βαραίνει περισσότερο από όσο χρειάζεται ενώ ο Vaughn ήταν κωμικοτραγικός προσπαθώντας να είναι βαρύς. Κι ο Velcoro σαν χαρακτήρας δεν χρειαζόταν άλλη μαυρίλα ενώ ο Frank την είχε τόσο μα τόσο ανάγκη. Τα προβλήματα του Colin Farrell γενικά τα έχουμε ξανασυζητήσει κι εδώ.

Φωνές
Batman-Christan Bale όλοι τους. Τσιζους.

Σκηνοθεσία

Justin Lin, ο τύπος που σκηνοθέτησε τα δύο πρώτα επεισόδια έχει σκηνοθετήσει 4 από τα Fast and Furious. Αυτό από μόνο βάζει κάτω όλα τα άλλα θέματα της σειράς. Από τη video art σε αυτόν; Τι περίμενες ρε Nic; Κατά τα άλλα οι σκηνοθέτες ήταν ένα παλαβό μείγμα καλλιτεχνικής και τηλεοπτικής νοοτροπίας που τόνισαν ακόμα παραπάνω την ήδη τεράστια κρίση προσωπικότητας της σειράς.

Συμπέρασμα: ΚΡΙΜΑ

Ευελπιστούμε να υπάρξει επόμενη σεζόν και ο Nic να μας αποδείξει ότι ξέρει να γράφει θεϊκούς διαλόγους, να φτιάχνει εξαιρετικές ιστορίες και να τις αποτυπώνει με την ίδια ικανότητα στη μικρή οθόνη. Μη μας προδώσεις άλλη φορά Nic.