Game of thrones// Science is Coming μέρος 1ο

Με πολλά έχει πορωθεί κανείς σε σχέση με το Game of Thrones αλλά με την επιστήμη πίσω του… χμμμ θα έλεγε κανείς πως όχι. Τουναντίον φίλοι μου. Το Game of Thrones έχει μαγέψει ερευνητές και επιστημονές πολλών ειδικοτήτων οι οποίοι έχουν παρουσιάσει τις εργασίες και τα άρθρα τους σε διάφορες σελίδες, Blogs, journals κλπ. Και για αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα σε 2 μέρη στην επιστήμη και πως αυτή συνδέεται με τον κόσμο του GRRM. Σε αυτό το μέρος θα αναλύσουμε τα μικροπράγματα… Direwolves, Wildfire, Valyrian Steel και Δράκους και θα τα βάλουμε να αναμετρηθούν με την δική μας ανθρώπινη πραγματικότητα.

Στο δεύτερο μέρος θα ασχοληθούμε με γενικότερες έννοιες όπως η γεωλογία αυτού του κόσμου, οι παράλογες εποχές του και η σχέση του με την ανθρώπινη ιστορία.

Science is Coming

Τον Μαϊο στην εκπομπή it’s ok to be smart του PBS (Public Broadcast System) παρουσιάστηκαν πάρα πολλές από αυτές τις θεωρίες/έρευνες/άρθρα και φυσικά με τον ευφυή τρόπο του Joe Hanson. Θα σας τον παραθέσω το θεάρα/τρελλάρα ψηλό βραχνό ξανθρομπάμπουρο Joe Hanson, με Ph.D. στ βιολογία στο τέλος….  Αυτός λοιπόν ο ξανδομπάμπουρος τύπος αποτέλεσε την έμπνευση πίσω από το σημερινό αυτό άρθρο και ένα μόνο έχω να σας πω… κλέβοντας το από αυτόν.

SCIENCE IS COMING

Α. DIRE WOLVES

banstrk

ΥΠΑΡΞΗ

ΑΑΑ το έμβλημα των Stark, αυτών των καταραμένων βόρειων που εξεκλιρίστηκαν και τσέμειναν μόνο οι νέωπες. Αν υπήρχαν…  ΝΑΙ βεβαίως υπήρχαν, το μέσο μέγεθος τους ήταν 1,5 μέτρο οπότε δεν πολυξεπερνούσαν έναν αρκετά μεγαλόσωμο γκρίζο λύκο. Οι dire wolves ή αλλιώς canis dirus ζύγιζαν από 50-80 κιλά σε αντίθεση με τους αβάσταχτα πιο ελαφρείς μακρινούς συγγενείς τους, τους γκρίζους όμως, που ζυγίζουν, 43-45 κιλά, και αυτό τα αρσενικά. Η διαφορά αυτή στο βάρος που είναι της τάξης του 25%, βασίζεται κατά πολύ στο μυϊκό τους σύστημα το οποίο τους ήταν αφάνταστα χρήσιμο για να κυνηγήσουν αυτά τα τεράστια φυτοφάγα ζώα της εποχής τους. Εξαφανίστηκαν 10.000 χρόνια πριν μαζί με όλα τα υπόλοιπα τερατόμορφα ζώα που κυκλοφορούσαν στον πλανήτη την πλειστόκενη και τώρα ανακαλύπτουμε τους σκελετούς τους και των σύγχρονων τους ζώων σε λίμνες πίσσες ανά τον κόσμο.

Photo by Sergiodlarosa

Photo by Sergiodlarosa

ΠΕΡΙΟΧΗ

Thion πέρα από προδόταρος είναι και άσχετος… “δεν έχει δει κανείς dire wolves νοτιότερα του τείχους εδώ και 100 χρόνια”

Οκ λοιπόν υπήρχαν. Ήταν μεγάλοι, εύσωμοι, δυνατοί ταιριάζουνε με τους Stark if you catch my drift. Με μόνο ένα προβληματακι σε σχέση με τον κόσμο του Game of thones. Δεν πολυγούσταραν τον βορρά οι κουτεντέδες. Τους βρίσκαμε κυρίως σε σαβάνες, δάση τέτοια μέρη. Μερικοί μετανάστευαν και πιο βόρεια αλλά μάλλον ήταν ένα είδος γνωστό για εποχιακή μετανάστευση. Για να καταλάβεις ένας τεράστιος αριθμός λειψάνων τους έχει βρεθεί στο Λος Άτζελες και το κλίμα του είναι γνωστό για τους παγετώνες. Στο La Brea Tar Pits, τις λίμνες πίσσας και μιλάμε για 4.000 δείγματα όπως μας πληροφορεί

α η wikipedia και

β ο Kyle Hill του Nerdist (πιο nerdist πεθαίνεις).  Ο Kyle σε αυτό το άρθρο που σας ελίνκαρα μας πληροφορεί ότι τα κρανία τους είναι καφέ… αυτά γίνονται αν μείνεις 5-6 χιλιάδες χρονάκια μέσα σε πετρέλαιο.

Dire wolves CHECK ή τεσπά semi CHECK

Β. WILDFIRE

Wildfire_explosion

ή αλλιώς υγρόν πυρ ή αλλιώς Greek Fire

ΧΡΩΜΑ

Αααα Blackwater bay, το κρυφό όπλο του κοντού με τις υπέροχες πράσινες φλόγες.  Ας ξεκινήσουμε με αυτόν τον θεό ο οποίος ανέμειξε βορικό οξύ (εντομοκτόνο, αντισηπτικό ή H3BO3)  και μεθανόλη (μπλε οινόπνευμα ή CH3OH) με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μία ωραιότατη πράσινη φλόγα.

Διότι σε σχέση με τα χρώματα της φλογας πρέπει να ξέρετε τρία βασικά πράγματα:

  • Κίτρινη φωτιά: Θειικό Μαγνήσιο+ Μεθανόλη
  • Μπλε φωτιά: Χλωριούχο Κάλιο + Μεθανόλη
  • Πράσινη φωτιά: Βορικό οξύ  + Μεθανόλη

Και αν θέλετε να παίξετε με τη φωτιά διαλέξτε το χρώμα φλόγας που σας αρέσει από εδώ… >Φωτιά στα χρώματα της Ίριδας

ΥΠΑΡΞΗ

ΝΑΙ λέμε υπήρχε αλλά εεε δεν ήταν πράσινο.

Εδώ κάπου όπως καταλαβαίνετε αρχίζει μία μικρή παρεξήγηση γιατί δεν έχουμε κάποια ένδειξη ότι το υγρό πυρ ήτο πράσινο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει πράσινο με τις κατάλληλες προσμίξεις ωστέ να καταλήξεις σε αυτό που εμείς είδαμε ως wildfire. Αυτό που παίζει περισσότερο ρόλο από το χρώμα της φλόγας είναι ότι ΝΑΙ υπήρχε το υγρό πυρ δεν έσβηνε στο νερό για την ακρίβεια καιγόταν περισσότερο.

ΣΥΣΤΑΣΗ

ygro-pyr-top

Οι περισσότεροι σύγχρονοι ερευνητές συμφωνούν ότι το υγρό πυρ βασιζόταν στο πετρέλαιο, κατεργασμένο ή μη. Οι Βυζαντινοί είχαν εύκολη πρόσβαση σε ακατέργαστο πετρέλαιο από τις φυσικές πηγές στην ανατολική ακτή του Εύξεινου Πόντου (λ.χ. οι πηγές γύρω από το Τμουτορακάν που αναφέρονται και από τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο) ή σε διάφορες άλλες περιοχές στη Μέση Ανατολή. Είναι ενδεικτικό ότι μια από τις ονομασίες του υγρού πυρός ήταν «μηδικό πυρ»,και ότι ο ιστορικός Προκόπιος ο Καισαρεύς καταγράφει ότι το ακατέργαστο πετρέλαιο ήταν γνωστό ως «νάφθα» ή «μηδικό έλαιο». Υπάρχει επίσης και ένα λατινικό χειρόγραφο του 9ου αιώνα, φυλασσόμενο στο Βόλφενμπυττελ (Wolfenbüttel) της Γερμανίας, που αναφέρει τα συστατικά μιας ουσίας που μοιάζει να είναι το υγρό πυρ, καθώς και τη λειτουργία των σιφώνων για την εκτόξευσή του. Αν και το κείμενο περιέχει διάφορες ανακρίβειες, αναφέρει ξεκάθαρα τη νάφθα ως το κύριο συστατικό.Διάφορες ρητίνες πιθανότατα προστίθενταν ως πηκτικό (η Στρατηγική έκθεσις και σύνταξις του Νικηφόρου Φωκά αναφέρει το υγρό πυρ ως «πυρ κολλητικόν») και για να αυξήσουν τη διάρκεια και ένταση της καύσης. Πολύ μοβόροι αδερφάκι μου οι Βυζαντινοι.

ΚΩΛΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Οι μόνες βέβαιες πληροφορίες που περιγράφουν το υγρό πυρ και τη συμπεριφορά του είναι:

  1.     Η ουσία συνέχιζε να καίει στο νερό, και, σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, αναφλεγόταν στην επαφή του με το νερό. Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε αρκετές πηγές, μπορούσε να σβηστεί μόνο από ορισμένες ουσίες όπως άμμο, που του στερούσε οξυγόνο, δυνατό ξύδι, ουρα προφανώς μέσω κάποιας χημικής αντίδρασης.
  2.     Όπως φαίνεται και από το όνομά του αλλά και από περιγραφές, ήταν υγρό και όχι κάποιας μορφής βλήμα.
  3.     Στη θάλασσα, συνήθως εκτοξευόταν από σίφωνες, αν και κεραμικά δοχεία και βομβίδες γεμισμένες με υγρό πυρ ή παρόμοιες ουσίες επίσης χρησιμοποιούνταν.
  4.     Η εκτόξευση του υγρού πυρός συνοδευόταν από πολύ θόρυβο («βροντή») και καπνό.

Όλες αυτές τις πληροφορίες για το υγρό πυρ τις πήραμε από εδώ… > λήμα της wikipedia για το υγρόν πυρ

 Υγρό πυρ check Πράσινο υγρό πυρ computer says no.

Γ. VALYRIAN STEEL

valyriansteel

ΥΠΑΡΞΗ

Και τώρα δέστε το πιο παράδοξο όλου αυτού του άρθρου:

Με βάση το A wiki of ice and fire κάθε σπαθί από Βαλυριανό ατσάλι, έχει πολύ ξεχωριστα κυματιστά μοτίβα πάνω στη λεπίδα η οποία είναι πιο λεπτή, δυνατή και πιο κοφτερή από οποιοδήποτε σπαθί που έχει σφυρηλατηθεί σε κάστρο. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του βεβαια βασίζονται φυσικά στα ξόρκια και στη μαγεία.

ctspw

Βαλυριανό=Δαμασκηνό ατσάλι=ΝΑΙ παίζει.

Τα ίδια ακριβώς  χαρακτηριστικά πέρα από τα ξόρκια ισχύουν για σπαθιά από Δαμασκηνό ατσάλι, το μυστήριο του οποίου ξεκινά κάπου στα βάθη του Μεσαίωνα, όταν οι Σταυροφόροι επέστρεψαν στην Ευρώπη απορημένοι από τις μαγικές (για τα δεδομένα της εποχής) επιδόσεις κάποιων ιδιαίτερα κοφτερών σπαθιών που συνάντησαν στους Άγιους Τόπους. Σε αντίθεση με τα δικά τους, μεγάλα, βαριά και μάλλον χοντροκομμένα σπαθιά, τα σπαθιά των πολεμιστών της Ανατολής ήταν λεπτότερα, και φαίνεται ότι έκοβαν πάρα πολύ καλά, αντίστοιχα με ένα μαχαίρι ή ένα ξυράφι. Η φήμη της εποχής έλεγε ότι ένα τέτοιο σπαθί μπορούσε να κόψει στον αέρα ένα μεταξωτό μαντίλι ή να χωρίσει στα δύο ένα πουπουλένιο μαξιλάρι, άθλοι πραγματικά ανήκουστοι για τα δεδομένα της δυτικής μεταλλουργίας της εποχής. Τα παράξενα «νερά» που φαίνονταν πάνω στην επιφάνεια του ατσαλιού, μαρτυρούσαν κάτι παράξενο στη σύνθεση και στην κατασκευή του σπαθιού, όμως ήταν εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον να καταφέρει να ανακαλύψει το μυστικό.

dsword

Βαλυριανό=Δαμασκηνό ατσάλι ΝΑΙ το’χουμε, μα με χαμένη τη συνταγή.

Δ. ΔΡΑΚΟΙ

Drogon_mom

ααα. Τα αυγά… οι κόκκινες γραμμές στον ουρανό… τα ψημμένα πρόβατα… τα ψημμένα παιδιά… (εεε χμμ ουπς) και τελικά η τιμωρία μέσα σε αυτές τις κατασκότεινες κατακόμβες.

ΥΠΑΡΞΗ

Οκ ξέρουμε ότι οι δράκοι ΔΕΝ υπήρχαν. Επίσης ξέρουμε ότι είναι από τα πιο δημοφιλή όντα στο realm της Φαντασίας, χιλιάδες βιβλία έχουν γραφτεί για δράκους και λίγο ή πολύ γύρω από δράκους. Και τέλος παίζουν μεγάλο ρόλο στην Κινέζικη κουλτούρα.

Ας αγνοήσουμε την πραγματικότητα για λίγο και ας συγκεντρωθούμε στα γνωστά κι αν, μήπως και, πως θα μπορούσαν να κλπ. Τρία λοιπόν είναι τα βασικά τους χαρακτηριστικά:

Α. είναι σαν τεράστιοι δεινόσαυροι ή τεράστιες σαύρες.

Β. φτύνουν φλόγες ή ρεύονται φλόγες ή εκπνέουν φλόγες.

Γ. ΠΕΤΑΝΕ…

ΜΟΡΦΗ

Ναι μορφή, χαλαρά, την έχουμε.

Όσον αφορά τη μορφή θα μπορούσαμε να πούμε ότι σχεδόν όλα τα θηριόποδα και δη οι καρνόσαυροι ικανοποιούν αυτό που έχουμε στο μυαλό μας για τη μορφή των δράκων απλά χωρίς φτερά. Όπως και οι τερατώδεις σαύρες των νησιών Γκαλαπάγκος εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Πατήστε αυτή την εικόνα και θα δείτε πάρα πολλούς από αυτές και την φοβερή ομοιότητα με τα όντα που βλέπουμε.

DSC_Carnosauria

Οπότε μορφή αν και μη φτερωτή check?

ΦΩΤΙΑ

Ναι και την φωτιά την έχουμε.

Εδώ τώρα ξεκινάνε τα ενδιαφέροντα. Μιλώντας από μία εντελώς τεχνική σκοπιά ναι θα μπορούσαν να ρεύονται φωτιά. Ένας τρόπος είναι να έχουν τεράστιο στομάχι ή κάποιο άλλο όργανο στο οποίο βακτήρια όπως και στους ανθρώπους θα παράγουν μεθάνιο με τη βοήθεια μικροβίων που “επεξεργάζονται” το φαγητό μας… (ναι σαν τις κλανιές αλλά σε τεράστιες ποσότητες) το οποίο είναι ιδιαιτέρως εύφλεκτο φίλε μου όπως όλοι ξέρουμε. Και την ώρα του ρεψίματος γιατί μάλλον περί ρεψίματος θα πρόκειται θα μασουλάνε τα δρακακιά μερικές εύφλεκτες πέτρες για να παράγουν την απαραίτητη σπίθα. Οπότε με ειδικούς ανθεκτικούς στη φωτιά ιστούς στο στόμα… βουάλα.

drogon

Αντί για μεθάνιο θα μπορούσαν οι δράκοι να έχουν έναν μηχανισμό ας πούμε σαν του bombardier beetle, το οποίο όταν βρίσκεται σε κίνδυνο συσπά τους μυς του και παράγει από δύο αδιανόητους αδένες, υδροκινόνη και υπεροξείδιο του υδρογόνου, δύο χημικές ουσίες οι οποίες αναμειγνύονται στη συνέχεια σε έναν εσωτερικό θάλαμο ανάμιξης τον οποίο χρησιμοποιεί για να εκτοξεύσει μέσω μιας μικρής “έκρηξης” το αποτέλεσμα της μίξης το οποίο μπορεί να φτάσει τους 270 βαθμούς κελσίου.

bombeet

Οπότε φωτιά check? Και μάλιστα ποικιλοτρόπως.

ΠΤΗΣΗ

ΟΧΙ, ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΧΙ.

Ήρθε η ώρα να σας χαλάσω. Αυτά τα όντα με αυτά τα μεγέθη απλώς δεν γίνεται να πετάνε και ακόμα περισσότερο δεν γίνεται να μπορούν να εκπνέουν/ρεύονται/φτύνουν φλόγες. Για την πτήση χρειάζονται μυς… μυς αρκετά δυνατοί ωστέ να κουνάνε το φτερό σου και να μπορούν να συσπαστούν αρκετά γρήγορα ωστέ να συνεχίσεις να πετάς. ΚΑι δυστυχώς οι μυς παράγουν πολύ λίγη ενέργεια σε σχέση με το βάρος τους. Ας πάρουμε ας πούμε ένα δράκο 2,5 τόνων. Είναι μέτριος προς μικρός… και του χρειάζονται 0,6 τετραγωνικά μέτρα μυ και 20 κιλοβάτ για να πετάξει…  ΚΑι τώρα φανταστείτε πόση ενέργεια χρειάζεται για μία ώρα πτήσης… 1 κιλοβατωρα χρειάζεται 5.000 θερμίδες. Αρά ο δικός μας για μία ώρα πτήσης θέλει 100.000 θερμίδες. Και για να τις φτάσει θα πρέπει να καταναλώσει αν υποθέσουμε ότι μία μπριζόλα έιναι 232 θερμίδες του χρειάζονται 500 μπριζόλες. Ας μην πάμε στη μία μέρα και στις πόσες ώρες πτήσης και τι βάρη θα πρέπει να κουβαλάει και πόσο όλα αυτά αυξάνουν και την καταναλωσή του. Πιο πιθανό θα έιναι να λειτουργεί λίγο σαν λέβητας οπόταν να του χρειάζονται λίγες ζωϊκές ίνες και πολλά ξύλα. Αλλά από εδώ και πέρα ξεφεύγουμε από τη σφαίρα της πιθανότητας και πίσω στη χώρα της Φαντασίας.

Ε ΟΧΙ ΟΙ ΔΡΑΚΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΕΤΑΝΕ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο παππούλης είναι διαβασμένος και χρησιμοποιεί ένα τεράστιο απόθεμα ιστορικών και επιστημονικών γνώσεων και μπράβο του.

It’s ok to be smart (p.s. prequel για το Science is coming part 2)

Εδώ λοιπόν τελειώνει το πρώτο μέρος αυτής της όχι και τόσο άνισης σύγκρισης επιστημονικότητας και Game of thrones…  Το επόμενο μέρος της επικής διλογίας Science is coming την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο μεταξύ μπορείτε αν θέλετε να διαβάσετε τα recaps μας για τον τέταρτο κύκλο…

Valar Morgulis Motherfuckers

Everybody loves their first douche

Oathkeeper Yoohoo ή μήπως όχι;

Breaker of chains

Purple wedding shinanigans

Two Swords