Nick Brandt – Africa wildlife

  • Όνομα: Nick Brandt
  • Τόπος Γέννησης: London
  • Μορφή Τέχνης: Φωτογραφία
  • Ρεύμα: Σύγχρονη φωτογραφία

Τον Nick Brandt τον ανακάλυψα όταν είχα πάει στη Στοκχόλμη, στο μουσείο Φωτογραφίας. Είχε μία έκθεση τότε με τα έργα του και μου άρεσε πάρα πολύ γιατί ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα φωτογράφιση άγριων ζώων της Αφρικής με τόσο διαφορετική ματιά και τόσο ιδιαίτερη αισθητική. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να το ψάξω λίγο και να διαβάσω λίγα πράγματα για τη δουλειά του.

Ο Nick Brandt γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο, σπούδασε ζωγραφική και κινηματογράφο στο Saint Martin’s School of Art και στη συνέχεια πήγε στην Αμερική όπου σκηνοθέτησε πολλά βραβευμένα video clip. Στα γυρίσματα λοιπόν του Earth Song – του γνωστού σε όλους μας Michael Jackson – στην Τανζανία, ήρθε σε επαφή με τη φύση της Ανατολικής Αφρικής και ερωτεύτηκε τα ζώα που συνάντησε σε αυτά τα μέρη με αποτέλεσμα να αφήσει τη πορεία του στην Αμερική και να ακολουθήσει μια καινούρια καριέρα επικεντρώνοντας τη προσοχή του αποκλειστικά στη φωτογράφιση της πανίδας αυτών των περιοχών.

Δεν χρησιμοποιεί ποτέ τηλεφακό…

1450352_170775303131000_421093586_n

Τι το διαφορετικό έχουν όμως οι φωτογραφίες του από τις πολλές φωτογραφίσεις άγριων ζώων που έχουμε δει; Κατ’ αρχάς χρησιμοποιεί ασπρόμαυρο φιλμ αποφεύγοντας έτσι τη κλασική αισθητική των ντοκιμαντερίστικων πολύχρωμων φωτογραφιών που έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε.. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ τηλεφακό…αντιθέτως έρχεται σε κοντινή απόσταση με τα υποκείμενα της φωτογράφισής του για μπορέσει να τα φωτογραφίσει. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί μια Pentax 67II και δύο μόνο σταθερούς φακούς. Ύστερα, σκανάρει τα αρνητικά του και επεξεργάζεται τις φωτογραφίες στο Photoshop διορθώνοντας μόνο τα επίπεδα του φωτός. Δεν κλωνοποιεί τα ζώα ούτε αλλάζει τα τοπία. Οι φωτογραφίες του απεικονίζουν τη πραγματικότητα.

“I’m not interested in creating work that is simply documentary or filled with action and drama, which has been the norm in the photography of animals in the wild. What I am interested in is showing the animals simply in the state of Being. In the state of Being before they are no longer are. Before, in the wild at least, they cease to exist. This world is under terrible threat, all of it caused by us. To me, every creature, human or nonhuman, has an equal right to live, and this feeling, this belief that every animal and I are equal, affects me every time I frame an animal in my camera. The photos are my elegy to these beautiful creatures, to this wrenchingly beautiful world that is steadily, tragically vanishing before our eyes”

Nick Brandt

Τα πορτρέτα του θυμίζουν τα ανθρώπινα πορτραίτα των αρχών του 20ου αιώνα και διακρίνονται από μία ιδιαίτερη ευαισθησία ενώ οι υπόλοιπες φωτογραφίες του αποτελούν εκπληκτικές συνθέσεις κάδρων, σε επιβλητικά περιβάλλοντα και συχνά με έντονο το στοιχείο της κίνησης.

Τα πορτρέτα του θυμίζουν τα ανθρώπινα πορτραίτα των αρχών του 20ου αιώνα

960071_170775293131001_949428607_n

1457648_170775249797672_391707859_n

Έχει εκδώσει 3 συλλογές μέχρι στιγμής με τη δουλειά του και όλες μαζί αποτελούν μια ολοκληρωμένη τριλογία. Πρώτο έρχεται το On This Earth (Chronicle Books, 2005) το οποίο αποτελείται από 66 φωτογραφίες οι οποίες τραβήχτηκαν το διάστημα 2000–2004 και παρουσιάζει το αμιγές όραμα του αφρικάνικου παραδείσου, κάτι το οποίο, σκόπιμα, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τη δουλειά που θα ακολουθήσει. Το Shadow Falls, (Abrams, 2009)  αποτελείται από 58 φωτογραφίες οι οποίες τραβήχτηκαν το διάστημα 2005–2008. Το βιβλίο αυτό απεικονίζει μια πιο μελαγχολική και κατεστραμμένη εικόνα του αφρικάνικου “παραδείσου”. Γεμάτο από όμορφες  ποιητικές εικόνες ξεκινάει με φωτογραφίες πράσινου, αγέλες ζώων, συνεχίζοντας σε πιο μοναχικές και έρημες φωτογραφίες με ξεραμένα δέντρα, λιγότερα ζώα και αποξηραμένο τοπίο για να καταλήξει σε μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ένα εγκαταλελειμμένο αυγό στρουθοκαμήλου πάνω στο πυθμένα μιας άνυδρης λίμνης. Τυχαία σειρά; Δεν νομίζω… Και η τριλογία κλείνει με το On This Earth, A Shadow Falls, Across the Ravaged Land. (3 Σεπτεμβρίου του 2013 Abrams Books, 2013) στο οποίο απεικονίζονται η εξαφάνιση της πανίδας και της χλωρίδας της Αφρικής και ο ρόλος της ανθρωπότητας σε αυτό…

To me, every creature, human or nonhuman, has an equal right to live

1463286_170775216464342_888267374_n

abandoned-ostrich-egg-l

Τέλος, για να κλείσουμε, πρέπει να αναφέρουμε ότι το 2010 ο Brandt ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Big Life Foundation με στόχο την διατήρηση της άγριας ζωής και του οικοσυστήματος της Αφρικής. Πιλοτικό πρόγραμμα του οργανισμού έγινε το οικοσύστημα Amboseli, το οποίο εκτείνεται από την Κένυα μέχρι την Τανζανία. Αιτία, η δραστική μείωση του πληθυσμού των ελεφάντων λόγω της λαθροθηρίας…

    Dubstep Grandma has no tags