2020: Russian Dolls

  • Καλλιτέχνης: Various
  • Μορφή τέχνης: Κατασκευη Κούκλας
  • Χώρα παρουσίασης έργου: Internet

Πως εξηγείς το ενδιαφέρον σου να μιλήσεις για κούκλες; Ακόμα κι όταν οι κούκλες αυτές είναι αιθέρια πλάσματα, ακόμα κι αν απλά #fashion,#vibez. Ακόμα περισσότερο πως εξηγείς ότι εσύ μια μέρα που έχεις πολύ άγχος αρχίζεις να διαβάζεις για δύο αδερφές από τη Ρωσία οι οποίες κατασκεύαζουν χειροποίητες υπέροχες κούκλες, κούκλες που έχουν στη συλλογή του ο Jean Paul Gaultier, κι η  Grimes. Και φυσικά όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, πέφτεις επάνω στους υπόλοιπούς δημιουργούς κουκλών στη Ρωσία. Και είναι αρκετοί. Είναι μόδα στη Ρωσία η κατασκεύη κούκλας αυτή τη δεκαετία; Με τα λιγότερα δυνατά λόγια η απάντηση είναι ΝΑΙ.

Κούκλες και Ρωσία

russdol1 russdol2

Όπως δήλωσαν στο vice οι διευθύντριες της Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης και Κούκλας, Yuliana Taranova και Svetlana Pchelnikova, για τη σημασία των κουκλών στον ρωσικό πολιτισμό: “Ο ρωσικός πολιτισμός είναι φυσικά γεμάτος δημιουργικότητα. Ο πολιτισμός μας παραδοσιακά στρέφεται γύρω από χειροποίητα αντικείμενα”,εξηγεί η Taranova . “Επίσης, αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι μπορούν να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο στα χόμπι τους – δεν χρειάζεται να εργάζονται πια μερόντυχτα. Οι άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να επικεντρωθούν στη δημιουργικότητα και τα έργα τέχνης – στην περίπτωση της Ρωσίας – κούκλες. ” Η Pchelnikova συνεχίζει, “Όλα τα στερεότυπα σχετικά με τις κούκλες να είναι απλώς παιχνίδια για παιδιά διαλύονται με τους σύγχρονους Ρώσους κατασκευαστές κουκλών. Οι κούκλες στη Ρωσία είναι αληθινά έργα τέχνης και κάθε κούκλα έχει μια μοναδική ιστορία την οποία μας αφηγείται κατασκευαστής της.”Να μου πεις η Ρωσία είναι η πατρίδα της Ματροσκα/Μπαμπουσκα/Θείας Όλγας πολύ λογική η αγάπη στην μίνι αναπαράσταση της ανθρώπινης ανατομίας, ρεαλιστική ή μη.

Nested doll - a Old national Russian doll of handwork.

Αδερφές Popovy

Οι δύο δίδυμες Popovy φτιάχνουν κούκλες αιθέριες, με υπερρεαλιστικά χαρακτηριστικά και τις οποίες στολίζουν με περούκες, ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ σχεδιασμένα με τεράστια εμμονή στη λεπτομέρεια. Είναι τέτοια η ικανότητα τους στο σχεδιασμό που συνεργάζονται πολύ συχνά με οίκους μόδας με διάφορες αφορμές. Για αυτό το λόγο και έχει δημιουργηθεί το μίνι ντοκιμαντερ για αυτές από το Infringe το οποίο παρουσιάζεται παρακάτω.

 

 

Michael Zajkov

Ο Michael Zajkov  με ένα εκατομμύριο ακόλουθους στο ινσταγκραμ δεν την έχει καθόλου άσχημα. Όταν βέβαια το ταλέντο σου είναι τόσο μεγάλο που τα πρόσωπα των κούκλων σου  είναι τόσο ρεαλιστικά, που καταντάει ανατριχιαστικό να κρατάς τα κεφάλια τους στα χέρια σου αυτοί οι 1.000.000 ακόλουθοι εξηγούνται. Ο Michael Zajkov έχει έδρα τη Μόσχα κατασκευάζει κούκλες που φαίνονται να έρχονται κατευθείαν από τις αρχές του 20ού αιώνα – με μετάξι και δαντέλα σαν αντίκες, αντικατοπτρίζουν τις παραδοσιακές κούκλες της Κίνας. Ωστόσο, πολύ μακριά από τα συμβατικά, οι κούκλες του Zajkov είναι υπερρεαλιστικές: κατασκευάζονται από πολυμερές πηλό, ζωγραφισμένες στο χέρι με απίστευτη ακρίβεια, οι δημιουργίες του Zajkov φαίνονται τόσο πραγματικές που είναι δυσάρεστες, αλλά γοητευτικές.

michael-zajkov-14

Tatyana Trifonova

Η Tatyana Trifonova κατασκεύαζει κούκλες που πολλές φορές συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά των γυναικών με ζώα, συνήθως γάτες και δη Σφίγγες. Συχνά λαμβάνοντας την παράξενη μορφή των Σφίγγων, οι υβριδικές φιγούρες αμφισβητούν τις αντιλήψεις για τις κούκλες και την ομορφιά.

trifonova1

trifonova2

Lidia Krasko

Οι αινιγματικές και μελαγχολικές φιγούρες της Lidia Krasko aka Lidia Snul, έχουν έντονα αφηγηματικά στοιχεία. Με την φανταστική και αιθέρια εμφάνισή τους, οι κούκλες της αν και μιρκούλες μεταδίδουν μεγάλη συναισθηματική ένταση.

Lidia Snul _ Don't

Polina Myalovskaya

H Polina Myalovskaya, η οποία έχει σπουδάσει και αρχιτεκτονική, δημιουργεί ιδιότροπες κούκλες που αντανακλούν τη ρωσική ιστορία, τα ιδανικά και τη μόδα. “Άρχισα να φτιάχνω κούκλες ως συμβίωση των αγαπημένων μου τύπων τέχνης, όπως η γλυπτική, η ζωγραφική και η κατασκευή κοσμημάτων”, μας λέει η Myalovskaya. «Μου αρέσει να ζωντανεύουν τις ιδέες μου και τις εικόνες που έρχονται στο μυαλό μου»

myalovskaya4smmyalovskaya56 copy

Anastasiya and Sergey Lutsenko

Οι Anastasiya and Sergey Lutsenko αντλούν εμπνευση από την καθημερινή ζωή. «Είναι πάντα ενδιαφέρον να βλέπεις ανθρώπους και να βρεις κάποιους τύπους χαρακτήρων που ξεχωρίζουν από το πλήθος.» Άρχισαν να κατασκευάζουν κούκλες το 2011, αλλά δεν έχουν επαναλάβει ποτέ το ίδιο σχέδιο δύο φορές: «Κάθε κούκλα έχει τη δική της ιστορία και είναι μοναδική. Είναι θεμελιωδώς σημαντικό για εμάς να χρησιμοποιούμε διακοσμητικά στοιχεία [και σκάλισμα] που είναι μοναδικά για κάθε κούκλα.

Lutsenkod1

Lutsenkod2

Σκέψεις

Όλες οι κούκλες που παρουσιάστηκαν, είναι όλες εξαιρετικά περίτεχνες, βασίζονται στο λυρισμό και το βάθος του ανθρώπινου συναισθήματος, με κυρίαρχο συναίσθημα τη λύπη και κυριάρχη μορφή την υπέρκομψη και αιθέρια γυναικεία φιγούρα διανθισμένη με εξεζητημένα και περίτεχνα ρούχα και αξεσουάρ, από όποια δεκαετία και να φαίνεται ότι προήλθαν, όποια τεχνοτροπία και να ακολουθούν οι δημιουργοί τους.

Όλες οι φωτογραφίες και τα έργα που παρουσιάζονται ανήκουν στους καλλιτέχνες, εδώ απλά αναπαράγονται ως συνοδευτικό υλικό. The photographs and the art represented belong to the artists. They are being simply reproduced as image material for the craftmanship.