Αναφορά ένας πίθηκος που έγινε άνθρωπος // Ομάδα Roswitha

  • Καλλιτέχνης: Ομάδα Roswitha
  • Μορφή τέχνης: Θέατρο

Η θεατρική ομάδα Roswitha παρουσιάζει το μονόλογο «Αναφορά- ένας πίθηκος που έγινε άνθρωπος», βασισμένο στο διήγημα του Φραντς Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία», στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Εκεί την είδαμε κι εμείς. Ήταν ένα υπέροχο βράδυ του Φεβρουαρίου και το θέατρο της πάει της Πέμπτης.

kaf1

Είμαστε μπροστά σε ενα κλουβί. Ένα μεγάλο ευρύχωρο κλουβί και ο μοναδικός του κάτοικος πηγαινοέρχεται με μανία πάνω κάτω. Είναι λιγάκι περίεργο να αντιμετωπίζεις συρματόπλεγμα μπροστά από τον πρωταγωνιστή σου, λίγο πιο κλειστοφοβικό από ότι θα περίμενες. Σε φέρνει αντιμέτωπο με κάτι απροσδιόριστο και αρχίζεις να έχεις την ανάγκη να αποδράσεις. Όχι ομως κι ο πρωταγωνιστής μας που απλώς έψαχνε όπως μας διαβεβαίωσε για μία διέξοδο.

kaf4

Ο πρωταγωνιστής μας είναι ένας πίθηκος. Ένας πίθηκος διασκεδαστής. Και μας διηγείται την ιστορία της μεταλλαξής του. Την αιχμαλωσία του, την πορεία της και τη διέξοδο του – να γίνει άνθρωπος-. Μία διέξοδο που έπρεπε να του κλέψει όλη του τη φύση για να τη βρει. Το κόστος της ήταν να μετουσιωθεί σε κάτι περισσότερο ελεγχόμενο, πρόσχαρο και χαριτωμένο. Να προσομοιώσει τη φύση μας, τις αντιδράσεις μας τον εαυτό μας. Να γίνει σαν και μας. Ένας κονφερασιέ παλαιάς κοπής γίνεται θηριοδαμαστής του εαυτού του.

Διαδρά μαζί μας, μπαινοβγαίνει στο κλουβί του αλλά τον διαπερνά πάντα μια αδιόρατη μελαγχολία. Αυτή που διαπερνά κι εμάς, η έλλειψη ελευθερίας.

kaf3

Το έργο όπως παρουσιάζεται έχει μεγάλο ενδιαφέρον, και είναι πολύ ισορροπημένο. Τα σκηνικά αντικείμενα ιδιαίτερα εντυπωσιακά μέσα στη λιτότητα τους και τα φώτα απαλά και σκληρά μαζί μας οριοθετούν το χώρο, την κατάσταση και την ψυχολογία. Ο Θοδωρής Σκυφτούλης, δεν επιδιώκει να βασιστεί σε εξάρσεις και υπέρογκους συναισθηματισμούς, έχει εξαιρετική άρθρωση και κάθε του λέξη είναι ζυγισμένη και συνοδεύεται από ένα βλέμμα, μία κίνηση, ένα νεύμα. Εν γένει είναι πολύ φυσικός και άνετος μέσα στο πετσί του. Εξαιρετική στιγμή η παρεμβολή της Δανάης και ο διαμοιρασμός των μπουκαλιών νερού.

kaf5

Όμως υπάρχει ένα θέμα και αυτό έγκειται στο γεγονός ότι το έργο αυτό θα έπρεπε να μας αφήνει με ένα κόμπο στο στομάχι και όχι μία γλυκιά μελαγχολία για την αιχμαλωσία. Παραδόξως όμως, μας μεταδίδεται μία γλυκύτητα και όχι μια ασφυξία.

Πάντως πράγματι το θέατρο της πήγαινε της Πέμπτης. Να το δείτε.
———————————————————–
Σκηνοθεσία : Δανάη Σπηλιώτη // Παίζει: Θοδωρής Σκυφτούλης // Μετάφραση πρωτότυπου κειμένου: Δανάη Σπηλιώτη // Φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος // Σκηνικά- Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος // Φωτογραφίες: Νύσος Βασιλόπουλος // Μουσική επιμέλεια: Roswitha // Σχεδιασμός αφίσας/ flyer: Βάσω Μάρκου

Θέατρο του Νέου Κόσμου // Αντισθένους 7, +302109212900 // http://nkt.gr/
Τετάρτη έως Σάββατο στις 21:15 // Κυριακή στις 19:00
Διάρκεια 60’ // Είσοδος 12 ευρώ

p.s. photos by Mariakunoh