Βοϋτσεκ // Ομάδα Σημείο Μηδέν

  • Καλλιτέχνης: : Ομάδα Σημείο Μηδέν
  • Μορφή τέχνης: : Θέατρο/Performance
  • Χώρα Προέλευσης Καλλιτέχνη: : Ελλάδα

Μερικές εξαιρετικά σπάνιες φορές οι τέχνες χωρίς να το θέλουν περιπλέκονται. Αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο και είναι αδύνατο να τις αποδεσμεύεις. Εκείνες τις στιγμές καταφέρνουν να σε παγιδέψουν και να αποδομηθούν μέσα σου. Επαναοριοθετούν την σκέψη σου και ανακατανέμουν τον εαυτό σου.

IMG_7840

Μία από αυτές τις φορές θεωρώ ότι αποτελεί η παράσταση Βουτσεκ από την Ομάδα Σημείο Μηδέν στο Θέατρο Άττις. Ναι αυτό το τόσο δραματικό έργο, τόσο λόγω της βασισμένης σε πραγματικά γεγονότα πλοκής του όσο και την κατάληξη του νεότατου συγγραφέα του Γκέοργκ Μπύχνερ που πέθανε από τύφο πριν καν το ολοκληρώσει. Ο Βοϋτσεκ ένας στρατιώτης πειραματόζωο, ζει την επαναλαμβόμενη καθημερινότητα του μέσα από μία τραγική ευαισθησία πάντα ανέκφραστη και καταπιεσμένη μέχρι τη στιγμή που αποφασίζει να επιτεθεί στην γυναίκα του.

IMG_7873

Από την αρχή ακόμα παρακολουθείς μία σκληρή νοητική διεργασία στην οποία σχεδόν αθέλητα συμμετέχεις. Μπαινοβγαίνεις από τον ένα χαρακτήρα στον άλλο ηχητικά, εικαστικά, κινητικά και μετατρέπεσαι από θύμα σε δυνάστη, από έλξη σε απώθηση, από θυμικό σε ορθολογισμό. Δεν ταυτίζεσαι, δεν ολοκληρώνεις συναισθηματικά αλλά ευαισθητοποιούνται σχεδόν όλα σου τα αισθητήρια.

IMG_7976

Φιγούρες έννοιες απόλυτα γεωμετρικές, κυκλοφορούν ρυθμικά με σκληρούς φωτισμούς πάνω σε ένα ξύλινο διάδρομο με μόνη επιβλητική συνοδεία ένα εκπληκτικό τρίχορδο όργανο με φυσαρμόνικα και κουρδίζουν τους εαυτούς τους και το λογισμό σου. Συμπερασματικά δεν κερδίζει κανείς, δεν αλλοιώνεται η φύση δεν χαρίζεται και δεν δαμάζεται. Αποτελούμε θραύσματα της όποιας πραγματικότητας και συγκολλούμαστε πολλές φορές βάναυσα και νηφάλια. Πάνω από όλα όμως, το μόνο που μας οδηγεί σχεδόν ιεροτελεστικά είναι η ελευθερία ή η έλλειψη της.

IMG_8090

Συγγραφέας: Γκέοργκ Μπύχνερ
Σκηνοθέτης: Σάββας Στρούμπος
Ηθοποιοί: Ελεάνα Γεωργούλη, Δαυίδ Μαλτέζε, Μελέτης Ηλίας, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

Μετάφραση: Ιωάννα Μεϊτάνη. Δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα Σημείο Μηδέν. Μουσική: Δαυίδ Μαλτέζε. Σκηνική εγκατάσταση: Γιώργος Κολιός. Κοστούμια: Ηλίας Παπανικολάου. Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα. Κατασκευή σκηνικού: Χαράλαμπος Τερζόπουλος. Χειριστής φωτός: Δημήτρης Σταμάτης. Photo credits: Αντωνία Καντά. Video and Trailer Credits: Χρυσάνθη Μπαδέκα

IMG_8094

ΑΤΤΙΣ – ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ, Λεωνίδου 12, Μεταξουργείο, Τηλ.: 210-3225207 & 6942-841714
Θα παίζεται μέχρι τέλη Ιανουαρίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15, Κυριακή στις 19.15, διαρκεί 70′ λεπτά και κοστίζει 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι ΟΑΕΔ, ΑμΕΑ).

    Dubstep Grandma has no tags