Athena / Το παράξενο παιδί του Romain Gavras

  • Χώρα και Έτος Παραγωγής:: 2022 - Γαλλία
  • Σκηνοθεσία:: Romain Gavras
  • Σενάριο:: Elias Belkeddar, Romain Gavras, Ladj Ly
  • Πρωταγωνιστούν:: Dali Benssalah, Sami Slimane, Anthony Bajon
  • Διανομή:: Ποια εταιρεία κάνει τη διανομή στην Ελλάδα?

Σκηνή Πρώτη

Η “Athena” ξεκιναέι με την ανακοίνωση του θανάτου του Idir, ενός Αλγερινού δεκατριάχρονου από αστυνομική βία. Ο ένας από τους αδερφούς του θύματος ο Abdel, στρατιωτικός στο επάγγελμα, διαβάζει μία ανακοίνωση. Ζητάει ψυχραιμία. Πριν προλάβει να τελειώσει τη φράση του, σκάει μια μολότωφ. Τη ρίχνει ο μικρότερος αδερφός του o Karim που είναι εξοργισμένος. Ξεκινάει το μακελειό.

Capture2

LIFO – Last in first out

Η πρώτη αυτή σκηνή είναι η τελευταία που γυρίστηκε λόγω της φοβερής πολυπλοκότητας της – αποτελείται από επτά διαφορετικές σκηνές συνδεδεμένες μεταξύ τους ωστέ να δίνουν την αίσθηση ενός δεκάλεπτου μονοπλάνου. Παράνοια. Η ταχύτητα και οι εναλλαγές της είναι πραγματικά ζαλιστικές. Ίσα που στέκεσαι στη θέση σου. Αστυνομικό τμήμα, αυτοκίνητα, καταδίωξη, μηχανές, αυτοκινητόδρομος, το γκετο με το όνομα Athena και ένταση παντού.

Capture4

Σύγκρουση

Από αυτή την σκηνή και ως την τελευταία βλέπουμε μία ανηλεή σύγκρουση των ανθρώπων που έχασαν το πιτσιρίκι με την αστυνομία. Κανείς από τους δύο δεν πιστεύει τον άλλο, κανείς από τους δύο δεν θα σταματήσει να ρωτήσει σε ποιον αξίζει αυτή η μοίρα του διχασμού. Φυσικά εμείς ξέρουμε ότι η αστυνομία έχει βιαιοπραγήσει για πολύ καιρό και με πολλούς τρόπους σε αυτούς τους ανθρώπους του γκέτο. Τους έχει συλλάβει, και τους έχει ξυλοφορτώσει άγρια γιατί είναι και φτωχοί και μετανάστες και δεν τους γουστάρει. Δεν μας χρειάζεται να μας δείξει να χτίζεται αυτή η δυσπιστία.

Capture

Ούτε αντίστοιχα ο ρατσισμός και τα στερεότυπα της αστυνομίας χρειάζονται ανάλυση, είναι μάλλον ίδια σε όλες τις χώρες και για όλα τα χρώματα και σχήματα των απανταχού μεταναστών. Αλλά επίσης και η τάση της αστυνομίας να βιαιοπραγεί και να διερευνά ταυτόχρονα είναι εδώ. Ενώ έχει εξαπολύσει διμοιρίες για να την πέσουν στα γκέτο και να καταλύσουν αυτήν την τύποις εξέγερση, διερευνά τον θάνατο του μικρού για να εντοπίσει τι συνέβη. Φυσικά δεν το πιστεύει κανείς. Ακόμα περισσότερο εξυπακούεται η μοίρα οποιουδήποτε νεαρού αστυνομικού δεν έχει ενταχθεί στο “αστυνομικό” κλίμα.

i-106

Καπνογόνα, δακρυγόνα, μολότοφ και σφαίρες συνδιαλέγονται μόνο σε αυτή τη γειτονιά που τη λένε Athena σήμερα. Κλέφτες κι αστυνόμοι στην κυριολεξία, σε μία συνεχόμενη διαμάχη.

tumblr_59ec37e5bf0e34b8dd9dd458116e5cac_e56cf9c5_500

Ταυτόχρονα βλέπουμε να εντείνεται λεπτό προς λεπτό η εσωτερική σύγκρουση του Abdel. Συγκρούεται ξανά και ξανά με την φυσιολογικότητα, τη λογική, την ψυχραιμία, την εμπιστοσύνη του στο νόμο και την τάξη και πολύ πιο σκληρά με τα συναισθήματα του απέναντι στα αδέλφια του και στο περιβάλλον του.

Athena-Netflix1

Abdel – Karim

Οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της αναμέτρησης είναι τα αδέρφια ο Abdel (Dali Benssalah) και Karim (Sami Slimane). Τα δύο συκλονισμένα αυτά πλάσματα που απλά κινούν ή κινούνται από τα νήματα του θανάτου του αδελφού τους. Στην πρώτη σκηνή μακελειό, περνάμε από το ένα close-up στον Abdel (Dali Benssalah), αυτό το στρατιώτη που γύρισε από το Μαλί στον Karim (Sami Slimane), τον νεότερο αδερφό του.

AbdelCarim

Σκέψεις

Η ταινία ενώ μοιάζει να γιορτάζει τη βία σε κάθε της βήμα στην ουσία είναι θύμα της όπως και οι πρωταγωνιστές της. Λυσσάει μαζί τους για κάθαρση και δικαιοσύνη και φυσικά δεν την παίρνει. Αντίθετα ροκανίζει με ενδιαφέρουσα ποιητική ακρίβεια κάθε πρόσωπο που τολμάει να βγει λίγο πιο μπροστά στην αφήγηση της. Απλή και αποτελεσματική.

athena

Θετικά

Η επιλογή των ηθοποιών εξαιρετική και αυτή η φοβερά ενορχηστρωμένη σκηνή εισόδου στην Athena με όλα αυτά τα νεαρά όντα χορογραφημένα στην εντέλεια ανατριχιαστική. Αγαπώ την κινηματογράφηση και τη φωτογραφία. Κάθε ήρωας κινηματογραφείται διαφορετικά, σταθερά και αποφασιστικά ακολουθεί από κοντά η κάμερα τον Karim, ενώ ανστίστοιχα αγχωτικά και ανήσυχα η κάμερα γυρίζει απομακρυσμένα γύρω από τον Abdel.  Σκηνικά και ενδυματολογία εντείνουν λίγο παραπάνω την ατμόσφαιρα. Έξυπνη η παρομοίωση με την τραγωδία και αυτή η μεταφορά των προσώπων στον εικοστό πρώτο αιώνα. Σχεδόν δαιμόνια.

Αρνητικά

Μουσική φοβερά cringy, σε βαθμό που θέλεις να τη δεις βουβή την ταινία. Τα αρχαία σε κάνουν να θες να τραβήξεις τα μαλλιά σου.

Romain Gavras

Ενδιαφέρον δημιουργός για να δούμε. Η σχέση που έχει δημιουργήσει με τη Στέγη με προβληματίζει λίγο αλλά τα βιντεοκλιπ του είναι απίθανα και ειδικά το Neo Surf έχει εξαιρετικά πλάνα.

Βαθμός

9/10

Trailer

 

Εάν αυτή η δύναμη σου αρέσει, εξίσου σκληρή και ανατριχιαστική σε εντελώς άλλο ρυθμό η ταινία I’m thinking of ending things.