God’s own country

  • Χώρα και Έτος Παραγωγής:: Βρετανία, 2017
  • Σκηνοθεσία:: Francis Lee
  • Σενάριο:: Francis Lee
  • Πρωταγωνιστούν:: Josh O'Connor, Alec Secareanu, Gemma Jones, Ian Hart
  • Διανομή:: Trianon Filmcentre

Μπορεί κανείς να έχει δει πολλά ρομάτζα. Ειδυλλιακά. Υπερβολικά. Αυτοκαταστροφικά. Πόσες φορές όμως έχει δει την αγάπη και τον ρομαντισμό να εκφράζονται βουκολικά και βρώμικα?

**(οι εικόνες που χρησιμοποιούνται είναι από τα πρώτα λεπτά της ταινίας – με φουξια παρουσιάζονται τα link)

1 Εισαγωγή

Το God’s own country είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετεί ο Francis Lee, σε σενάριο επίσης δικό του. Η ταινία έχει πάρει 31 βραβεία, ανάμεσα τους, καλύτερης ταινίας στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ του Εδιμβούργου, καλύτερης σκηνοθεσίας στο Sundance, 2 London Critics Circle Film Awards,   7 BIFA (British Independent Film Awards) και ήταν υποψήφια για άλλα 67.

goc

2 Περιγραφή

2.1 Πλοκή

Ο Johnny, δεν αντέχει άλλο τη ζωή στην απομονωμένη φάρμα της οικογενειάς του κάπου στο Yorkshire. Κάνει περιστασιακό σεξ και πίνει χωρίς έλεος. Του φορτώνουν κι ένα Ρουμάνο εργάτη και είναι πια έτοιμος να εκραγεί, like. Ή μήπως όχι;

goc2

2.2 Στα πρώτα δύο λεπτά

Ξημερώνει στο Yorkshire. Ένα και μόνο του σπίτι στη μέση του πουθενά. Το Johnny Walker φεύγει και ο Johnny το ξερνάει στην τουαλέττα του σπιτιού του. Ωραία περνάει εν Αγγλική provence.

goc3

2.3 Ενδιαφέρον

Οι δύο ηθοποιοι έμειναν σε φάρμες για ένα μήνα πριν γυρίσουν την ταινία και ότι βλέπουμε το κάνουν όντως οι ίδιοι, εξετάσεις αγελάδων, ξεγεννήματα αρνιών, χτισίματα ξερολιθιών. Για την ακρίβεια επειδή τα γυρίσματα έγιναν στη φάρμα που έμενε ο Josh O’Connor βοηθούσε και τον ιδιοκτήτη της ανάμεσα στα γυρίσματα.

-“Και… CUT!!”

-“EEE Josh ξεγέννησε αυτή την προβατίνα σε παρακαλώ.”

goc4

3. Γνώμη

  • Υπέρ

Το καστ εξαιρετικό. Οι δύο πρωταγωνιστές έχουν εξαιρετική χημεία και ρυθμό. Λειτουργούν αντιδραστικά, παράλληλα, αρμονικά, συγκρουσιακά σε ένα πολύ ξεκάθαρο χρονισμό. Ο O’Connor έχει άψογο σωματικό στήσιμο για Αγγλάρας αγρότης και ακόμα πιο άψογη προφορά (λέγεται ότι ξεγέλασε και τον σκηνοθέτη που είναι όντως από το Yorkshire στην οντισιόν για το ρόλο) και o Alec Secareanu που επιλέχθηκε με ακρόαση από τη Ρουμανία, στέκεται απόλυτα φυσικά δίπλα στην τριμελή Αγγλική ορχήστρα υποκριτικής, εκπέμποντας ταυτόχρονα τραχύτητα και τρυφερότητα σε αμέτρητες ποσότητες.

goc5Οι δύο υποστηρικτικοι ρόλοι της γιαγιάς και του πατέρα είναι σκέτη απόλαυση και φυσικά ένα μίνι σεμινάριο υποκριτικής από δύο υπέροχες φιγούρες της Αγγλικής σκηνής, Gemma Jones & Ian Hart.

gocgi

Φωτογραφία ποιητικά κλειστοφοβική από τον διευθυντή φωτογραφίας Joshua James Richards. Είμαστε εξ’αρχής κολλημένοι πάνω στον Jοhnny boy, δεν ξεκολλάμε από τον ώμο του, όπως πολύ συχνά αναφέρουν σε συνεντεύξεις τόσο ο Josh O’Connor όσο και ο Francis Lee. Βλέπουμε μέσα από την ματιά του όλη την μαυρίλα, σκληρότητα, βρώμα και ομορφιά της Αγγλικής επαρχίας. Και επειδή είναι πολύ ειλικρινές παιδί, δεν κρύβει τίποτα όπως δεν κρύβει κι η ταινία.

goc12c

Ειλικρίνεια κυρίως σε σχέση με τις αγροτικές δουλειές που αποτυπώνονται ψύχραιμα και ευλαβικά σχεδόν, από τον δημιουργό, την επιρροή τους σε ένα νέο που ξεμένει σε αυτό το σκοτεινό και υγρό πουθενά αλλά και σε σχέση με το πόσο διαφορετικοί μπορεί να είναι οι κόσμοι δύο σχετικά παρόμοιων ανθρώπων και εν τέλει το πως η ειλικρίνεια & η στοργή μεταξύ τους, τους αναπτερώνουν το ηθικό και τους οδηγούν σχεδόν καταναγκαστικά στη σωτηρία. Εγώ το ανακάλυψα παράλληλα με το The devil all the time και θεωρώ το God’s own country, αν και αρκετά πιο απλό από άποψη πλοκής, ασύγκριτα πιο πειστικό.

goc12d

  • Κατά

Σενάριο λιγάκι ελλεπτικό, 5 λέξεις κι όξω από την πόρτα. Κινηματογράφηση και μοντάζ λίγο ατελή σε σημεία. Λίγο ξώφθαλμη αλληγορία.  Αυτό το αμνός – που χρειάζεται φροντίδα και περιποίηση για να πατήσει στα πόδια του, ο πρωταγωνιστής όπως και τα νεογέννητα αρνάκια, ενώ στην αρχή σου φαίνεται γλυκό είναι λίγο “του ματς”. Εντάξει καταλάβαμε, ο Gheorghie είναι μητρικός και προστατευτικός και στην αρχη θα προστατεύσει το ορφανό αρνάκι και μετά το ορφανό αγοράκι.

goc14

4. Παρόν και μέλλον

Ενώ η ταινία γυρίστηκε το 2017 το φετεινό φθινόπωρο, aka του 2020 ανήκει στους δύο πρωταγωνιστές. Ο εκ του πούθε εμφανιζόμενος Alec Secareanu, εδραιώνει την παρουσία του στην Αγγλική κινηματογραφική σκηνή αφού συμμετέχει στο Ammonite, στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία σε σενάριο & σκηνοθεσία του Francis Lee, με την Kate Winslet & τη Saoirse Ronan στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η οποία κυκλοφορεί δειλά δειλά από το Σεπτέμβριο στην Αγγλία. 

goc21

Ο O’Connor δε, γίνεται σιγά σιγά πολύ δυνατό “household name”στα Αγγλικά δρώμενα, ανακοινώθηκε από το Εθνικό Θέατρο Αγγλίας ότι θα γυριστεί σε ταινία το “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” με αυτόν Ρωμαίο και την Jessie Buckley του “I’m thinking of ending things ” Ιουλιέτα, κυκλοφόρησε 30 Οκτωβρίου το πρώτο μέρος του podcast  (επίσημο site) δραματοποιημένου μιούζικαλ του Rob Marr “Book of Man“, που κάνει την αφήγηση και κερασάκι κάνει πρεμιέρα 15 Νοεμβρίου η τέταρτη σαιζόν του The Crown στο Netflix που παίζει τον Κάρολο.

goc23

Βαθμολογία

Το  God’s Own Country το οποίο ανακάλυψα φέτος παίρνει 7,7 – εύκολα και ξεκάθαρα

Trailer & το επίσημο Site της ταινίας