Mulan 2020

  • Χώρα και Έτος Παραγωγής:: USA 2020
  • Σκηνοθεσία:: Niki Caro
  • Σενάριο:: Rick Jaffa, Amanda Silver, Lauren Hynek, Elizabeth Martin
  • Πρωταγωνιστούν:: Yifei Liu, Donnie Yen, Tzi Ma, Jason Scott Lee, Yoson An, Ron Yuan, Gong Li, Jet Li,
  • Διανομή:: Feelgood entertainment

Αφαίρεσε οτιδήποτε έκανε τη Mulan ενδιαφέρουσα σαν ταινία κινουμένων σχεδίων, προσέθεσε προβλήματα και καλώς όρισες σε μία από τις πιο αδιάφορες και βαρετές ταινίες αυτού του χρόνου. Αυτή η αγάπη στη νοσταλγία… σκοτώνει την ποιότητα στις ταινίες.

Mulan – ποια είναι

Hua-Mulan-640x338

Η Hua Mulan, είναι μία ηρωϊδα σε ένα κινέζικό μύθο στον οποίο βασίζεται τόσο η φετεινή Mulan, όσο και  η κινέζικη Mulan: Rise of a warrior (2009) όσο και το δημοφιλές κινούμενο σχέδιο της Disney (1998). Η πρώτη αναφορά στην ηρωϊδα γίνεται στη Μπαλάντα της Μulan (Κινέζικα: 木蘭辭; pinyin: Mùlán cí). Στην μπαλάντα, η Hua Mulan, μεταμφιεσμένη ως άνδρας, παίρνει τη θέση του ηλικιωμένου πατέρα της στο στρατό. Η Mulan αγωνίστηκε για δώδεκα χρόνια κατά νομαδικών ορδών που επιτιθεντό στα βόρεια σύνορα της Κίνας και για την υπηρεσία της, της προτάθηκε από τον αυτοκράτορα υψηλό αξίωμα, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε αμοιβή και αποσύρθηκε στη γενέτειρά της. Ήταν μία απλή κοπέλα που πήρε τη θέση του ηλικιωμένου / άρρωστου πατέρα της.

Mulan 2020 -γνώμη

Κατακραυγή

Παγκόσμια κατακραυγή για την ταινία τόσο σε σχέση με το γεγονός ότι έγιναν γυρίσματα στη Xinjiang, το ας πούμε Guantanamo της Κϊνας, ¨στρατόπεδα επανεκπαίδευσης” για τους επιτόπιους Μουσουλμάνους της περιοχής σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στους τίτλους τέλους υπάρχουν ευχαριστίες στην Κινέζικη κυβέρνηση όσο και για το γεγονός ότι η πρωταγωνίστρια έγραψε  τον Ιούνιο του 2019, στο Weibo  στο Κινέζικο Twitter, “Υποστηρίζω την αστυνομία του Hong Kong. Μπορείτε να μου επιτεθείτε τώρα. Τι κρίμα για το Χονγκ Κονγκ”.  Να μας κάνουν τη χάρη οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι με την ευαισθησία τους και το σοκ τους για το Μουσουλμανικό πληθυσμό. Σε σχέση με το Χονγκ Κονγκ, έχω ελάχιστη ενημέρωση. Αλλά από την ώρα που έχουν αρχίσει να εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες οι Ηνωμένες Πολιτείες για το Χονγκ Κονγκ για να πιέσουν την Κινέζικη κυβέρνηση τείνω να πιστεύω ότι η μία πλευρά είναι μάλλον δική τους.

στα πρώτα 2 λεπτά \

η Mulan κοριτσάκι τρέχει πάνω στην στέγη κυνηγώντας μια κοτά, γλυστράει, ψιλοπετάει, κάνει κάτι πολεμικοτεχνικά ακροβατικά, προσγειώνεται άψογα πιάνει το μπαστούνι της, ΙΧΑ και δι εντ.  Α και γιατί? Γιατί ρέει μέσα της άφθονο ΤΣΙ. Σε πλήρη αντίθεση με την ταινία του 2009 που παίζει ξύλο ως μικρό κοριτσάκι η Mulan αλλά δεν μάχεται υπερηρωϊκά απλά εκπαιδευμένα στις πολεμικές τέχνες.

Capture

Υπέρ\

Ωραία χρώματα, κουστούμια και σκηνικά (όταν δεν βγάζει μάτι ότι είναι ψηφιακά) και πολύ καλό καστ.

Κατά\

1 Pseudo-Wuxia -Σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια να παρουσιαστεί μία περισσότερο ενηλική ταινία τύπου Τίγρης και Δράκος ή Ιπτάμενα Στιλέτα, μία ταινία πολεμικών τεχνών & φαντασίας, μία Αμερικάνικη Wuxia, οι σκηνές δράσεις και τα εφέ θα πρέπει να είναι εξαιρετικά και όχι φτηνό green screen που βγάζει μάτι ώρες ώρες. Οι συντελεστές ήταν όλοι λευκοί εκτός από το καστ. Δηλαδή πόσο WHITEWASHING σε αντίθεση με πόση χάρη, πόση κομψότητα και πόση ψυχή είχαν οι ταινίες του Zhang Yimoudaggrs2. Χαρακτήρες Έχουμε δύο κακούς. Δύο. Μία ΜΑΓΙΣΣΑ που μεταμορφώνεται σε διάφορα ζώα γιατί έχει άφθονο ΤΣΙ και είναι απόκληρη, δεν ανήκει πουθενά και ενώ είναι καλή κατά βάθος συνεργάζεται με τον ΚΑΚΟ (δεν θυμάμαι πως τον λένε συγγνώμη). Αυτός ο αχαρακτήριστος κακός την πέφτει στην χώρα της Μουλάν γιατί έτσι. Στο κινούμενο σχέδιο ο κακός είναι φοβερά απειλητικός και τρομακτικά σκληρός. Ο αγαπητικός της τώρα έχει σπάσει σε δυο χαρακτήρες, διοικητή και συνοδοιπόρο. Οπότε η δύναμη της σχέσης της Μουλάν μαζί του διαιρείται στα δύο. Μία ατακά από τον ένα για την τιμή, μία ατάκα από τον άλλο για την συνεργασία και τους υπόλοιπους γύρω της, μία ατάκα για την οικογένεια, μια ατάκα για την ικανότητα της και τα πειράγματα.

ob_366b88_ylilo3m

3 Mushu – Φυσικά χωρίς Mushu γιατί αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία πιο σοβαρή και ρεαλιστική ταινία βασισμένη στην ποσότητα του ΤΣΙ, με μια μάγισσα που μεταμορφώνεται σε διάφορα ΖΩΑ και ένα κακοφτιαγμένο ψηφιακό Φοινικα που εμφανίζεται όποτε να’ναι και βοηθάει τη Mulan για κάποιο λόγο.

4. Μουσική – Δεν είναι μιούζικαλ, δεν έχει κανένα τραγούδι από την ταινία κινουμένων σχεδίων, οπότε χάνεται μεγάλο κομμάτι της ιστορίας, του βάθους και της χάρης της καθώς και της απαραίτητης εξέλιξης των χαρακτήρων παρά τα τριάντα παραπάνω λεπτά διάρκειας της ταινίας.

5. Mulan – Τα τριάντα παραπάνω λεπτά αφιερώνονται στην επίδειξη του πόσο ΥΠΕΡΗΡΩΑΣ είναι ήδη η Mulan, πως πρέπει να κρύβει αυτή τη σούπερ τελειότητα και στο χωριό της και φυσικά στο στρατό που πρέπει επίσης να κρύβει ότι είναι γυναίκα και υπερ εκπαιδευμένη και κοίτα με πόσου τρόπους είναι η Κινέζα Wonder Woman. Είναι απλά η ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ. Δεν έχει τίποτα απολύτως να κάνει, ή να μάθει περιμένουμε απλά  μέχρι να χρειαστεί στην πλοκή να πρέπει να εξαπολύσει τη γαμηστερίαση της. Η κοπέλα είναι Mary Sue. Δεν κάνει λάθος, κανένα λάθος ποτέ. Όλοι οι υπόλοιποι κινουνται έξυπνα ή χαζα γύρω της. Η ηθοποιός δεν βοηθάει είναι ψυχρή ομορφιά, σαν μαριονέττα χωρίς κανένα απολύτως συναίσθημα ότι και να της συμβαίνει. Και η αλήθεια είναι ότι και να της συμβαίνει δεν της συμβαίνει τίποτα. Αλλάζουν τα σκηνικά μπροστά σου και δεν καταλαβαίνεις γιατί.

mulan2020

6. Φεμινισμός Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι μετουσίωση του φεμινισμού, αυτή η ταινία. Τι το φεμινιστικό έχει? Είναι αντιφεμινιστική αλλά και αντιανθρωπιστική.  Η μικρούλα αδερφή  που δεν εχει υπερδυνάμεις, να το βουλώσει και να είναι ευτυχισμένη που θα παντρευτεί. Η μάγισσα που έχει εξίσου άπειρο ΤΣΙ με τη Mulan, και κάνει παπάδες είναι απόκληρη και δεν έχει θέση πουθενά. Και φυσικά πεθαίνει. Ενώ η ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ, πάρα πολύ δυνατή Mulan, θα κάνει ότι θέλει, δεν χρειάζεται να υπακούσει σε κανέναν και τίποτα ή μάλλον το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να αποδεχτεί τον εαυτό της και να ακολουθήσει τα ονειρά της. Τρελός φεμινισμός, τρελός ανθρωπισμός, τρελό μήνυμα.

Βαθμολογία\

3/10 Κρίμα και μου είχαν λείψει ταινίες τύπου Zhang Yimou.

Trailer:

 

Δες καλύτερα ξανά: Mad Max: Fury Road, αν θες πραγματικα bad ass γυναίκα πρωταγωνίστρια, το Dolls  εάν θες μία ειλικρινέστερη νότα από Ασία, ή το The boy and the world εάν θες animation.