Widows / Οι χήρες

  • Χώρα και Έτος Παραγωγής:: 2018, USA - Great Britain
  • Σκηνοθεσία:: Steve McQueen
  • Σενάριο:: Gillian Flynn, Steve McQueen
  • Πρωταγωνιστούν:: Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Cynthia Erivo, Colin Farrell, Brian Tyree Henry, Daniel Kaluuya, Jacki Weaver, Carrie Coon, Robert Duvall, Liam Neeson
  • Διανομή:: Village Films

Μερικές φορές ο λόγος για να δεις μια ταινία παίζει να είναι τόσο πολιτικά και ταυτόχρονα μη πολιτικά ορθός που να είναι προτιμότερο να μην τον αναφέρεις καν. Αλλά όχι, εγώ θα το πω. Είδα  στην αφίσσα τους Brian Tyree Henry, Daniel Kaluuya και Colin Farrel και λέω μπόμπα θα είναι η ταινία αφου παίζουν αυτοί. Ο ένας λόγω της υπέροχης σειράς του Donald Glover aka Childish Gambino, Atlanta, στην οποία υποδύεται εκείνο τον αδιανόητα υπέροχο ράπερ τον “Paper Boi”,

atlanta

ο άλλος λόγω του Get Out και του Black Panther

Daniel-Kaluuya-1

κι o Colin για το The Lobster.

18-lobster.w1200.h630

Όχι λοιπόν, καμμία από τις τύπισσες δεν με ιντρίγκαρε, ούτε καν η Viola “Annalise Keating” Davis. Δεν ξέρω γιατί. Μου είναι όλες πολύ συμπαθείς αλλά δεν θα με έκαναν να ψηθώ για ταινιάκι.

Παράδοξο θα μου πείς, γιατί το Widows / Οι χήρες, φημίζεται για το uppercut του στην πατριαρχία. Και το δίνει κατά τη γνώμη μου, αλλά όχι ανόητα και ρηχά -όπως έχει κατηγορηθεί-. Αν εξαιρέσεις κάποιο στουντιακό δαχτυλάκι που χώθηκε εδώ κι εκεί δηλαδή και λίγο την αμαυρώνει. Αλλάς ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σκηνοθεσία – Σενάριο

Ο Steve McQueen, πέρα από την βίντεοτέχνη (video art), τις αδιανόητες συνεργασίες π.χ. Kanye West

και τα διαφημιστικά σποτάκια, όπως το mr Burberry

έχει κάνει και πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές θεμάτων στις μεγάλου μήκους ταινίες του εώς τώρα, Hunger – για την απεργία πείνας του Bobby Sands το 1981, Shame – για τη ζωή ενός σεξομανή και το λίγο πιο προφανές 12 years a slave – η τραγική πραγματική ιστορία του Solomon Northup, ενός ελεύθερου νέγρου που τον απήγαγαν και τον έκαναν σκλάβο.  Αυτός ο πολύπλευρος σκηνοθέτης λοιπόν, σε συνεργασία με τη Gillian Flyn, φοβερή συγγραφέα και σεναριογράφο του Gone Girl, διασκευάζουν τη μίνι σειρά του 1981, Widows της Lynda La Plante.

Πλοκή

Η ταινία λοιπόν, εκτυλίσσεται στο Σικάγο, γύρω από την τύχη της Veronica (Viola Davis). Η Veronica και άλλες τρεις τύπισσες μένουν χήρες όταν οι μπάτσοι σκοτώνουν κατά τη διάρκεια μίας ληστείας, τους άντρες τους. Οι αντρες τους είχαν κλέψει τον μαφιόζο της μικρής τους γειτονιάς – Jamal  Manning (Brian Tyree Henry) ο οποίος κυκλοφορεί συνήθως με τον αδερφό του Jatemme Manning (Daniel Kaluuya).

widd

O οποίος πέρα από το οτι θέλει πίσω τα λεφτά του έχει βάλει υποψηφιότητα εναντίον του πολιτικάντη της  γειτονιάς – Jack Mulligan (Colin Farrell) και κλασσικό προϊον νεποτισμου. Η Veronica λοιπόν, οργανώνει σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χήρες (Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki),  μια ληστεία,  για να μαζέψουν τα λεφτά που χρωστάνε στο μαφιόζο.

wid3

ΚΑΛΑ

Ο μαφιόζος της γειτονιάς, ο συνένοχος του και ο πολιτικάντης, είναι ότι καλύτερο σε αυτή την ταινία. Καταφέρνουν να ξεχωρίσουν σε τέτοιο βαθμό, που είναι σαν να βλέπεις τρεις σπονδυλωτές ιστορίες, με μία κοινή παράμετρο. Καταφέρνουν να ξεπεράσουν το ίδιο τους το μέσον και να το σκάσουν σε δικες τους ιστορίες.

wid_all

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την καταιγιστική σεκανς της ληστείας, με ωραία δράση και ρυθμό μαζί με τις σχέσεις των γυναικών και την τελική τους αδελφοποίηση καταλήγουμε σε μια αξιοπρεπέστατη κατάσταση.

women

Κι άλλα καλά

Κατά τα άλλα και  ο ρυθμός είναι πολύ γρήγορος, υπάρχουν πολλές στιγμές μεγάλης έντασης, η πλοκή εξελίσσεται αρκετά απροσδόκητα αλλά όχι αδικαιολόγητα.  Αυτή η ταινία κατά την άποψη μου, χρησιμοποιεί όλη τη γλώσσα του σινεμά για να αφηγηθεί την ιστορία της: τις θέσεις της κάμερας, τη δημιουργία των πλάνων, τη θέση των προσώπων μέσα τους, τα χρώματα και τη φωτογραφία.

Tους πρωταγωνιστές ως πρόσωπα, τους χαρακτήρες ως διαφορετικά μέλη μιας ζωντανής και σληρής κοινότητας, τις σχέσεις των προσώπων μεταξύ τους, την τάξη τους, το ίδιο το περιβάλλον στο οποίο δρουν και με το οποίο διαδρούν τα πρόσωπα αυτά. Ένα περιβάλλον που φαίνεται ρεαλιστικό και οικείο. Ζωντανό.

wid4

Η ταινία όπως προαναφέρθηκε, ενώ θα μπορούσε να είναι “διδακτική” σε σχέση με το φύλο, την πατριαρχία, τον προοδευτισμό, αποφεύγει με μεγάλη χάρη τις κακοτοπιές και είναι μια αρεκτά χορταστική ταινία ληστείας με τέσσερις γυναίκες στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Βάζει λοιπόν αυτές τις τύπισσες να κάνουν πράγματι τη ληστεία, χωρίς τεράστιες σούπερ ικανότητες, οπότε αλλου τα βγάζουν πέρα αλλού τα σκατώνουν. Για την ακρίβεια δεν τις βοήθησαν ιδιαιτέρως, και ευτυχώς μα τον Τουτάτις, πολλοί Deus – ex -machina (ενα αμάξι εδώ κι εκεί, μια υπερταχύτητα για δυο στιγμές, μια υπερευφυΐα για ενα τσακ) .

ΑΛΛΑ

– -Εθεσε θέματα και ερωτήματα τα οποία έμειναν εντελώς και παντελώς αναπάντητα. Και σε μία ταινία με τέτοιους συντελεστές αναμένεις τρου περφέξιον.

– -Πετάχτηκαν λίγες μεν, αλλά εντελώς τεχνηέντως δε -εδώ κρίνω τον στουντιακό δάκτυλο-, ατάκες για να έχουμε μια εξτρα εσανς αντιρατσιστική, φεμινιστική, εναλλακτική, προοδευτική με την γνωστή αμερικάνικη έννοια.

– -Η Viola Davis όσο ταλαντούχα και να ειναι, είναι πάλι η Annalise Keating του How to get away with Murder, στωϊκά υστερική και υπομονετικά σκληροτράχειλη

Βαθμός: 7/10

και Trailer