Great Directors: Τι εκαναν οι μεγάλοι σκηνοθέτες το 2015!

Την προηγούμενη βδομάδα βγήκε στις αίθουσες η νέα και ναι απογοητευτική ταινία του Woody Allen, Irrational Man (Παράλογος Άνθρωπος) με τους Joakin Phoenix,  & Emma Stone. Με αφορμή αυτό το γεγονός είπαμε να δούμε τι μας χάρισαν και τι ακόμα θα μας χαρίσουν οι μεγάλοι σκηνοθέτες για φέτος.

Μεγάλος Σκηνοθέτης

Το κριτήριο για να χαρακτηριστεί κάποιος μεγάλος σκηνοθέτης είναι απολύτως υποκειμενικό, το γνωρίζουμε πολύ καλά. Παρ’όλα αυτά νομίζω ότι ο κατάλογος των ανθρώπων για τους οποίους θα μιλήσουμε σήμερα, είναι αποδεκτός και σεβαστός από όλους. Αν κανείς διαφωνεί, bite me.

Ταινίες

Οι ταινίες που θα παρουσιάσουμε μπορεί να έχουν παίξει στα φετινά φεστιβάλ, να έχουν βγει, να βγαίνουν κλπ. Σας τις παρουσιάζουμε λοιπόν, με τη σειρά που έχουν βγει στις άιθουσες ή θα βγουν στη χώρα μας. Αλλιώς θα δηλώσουμε ευθαρσώς: Η ημερομηνία δεν είναι γνωστή ακόμα. Διότι ως γνωστόν υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην ολοκλήρωση των ταινιών και την αφιξή τους στις αίθουσες.

Wim Wenders // Everything will be fine

Ο νεαρός συγγραφέας Τόμας Έλνταν εμπλέκεται σε ένα τραγικό δυστύχημα. Ένα μικρό παιδί πέφτει με το έλκηθρο στις ρόδες του αυτοκινήτου του. Καθώς αδυνατεί να ξεπεράσει το συμβάν, ο Τόμας καταστρέφεται συναισθηματικά. Επιβιώνοντας με όποιο τρόπο μπορεί, ο συγγραφέας βλέπει την καριέρα του να απογειώνεται μέσα από το ίδιο του το τραύμα.

Ο Wim Wenders μας έχει προσφέρει αριστουργήματα στο παρελθόν με ταινίες όπως Τα φτερά του έρωτα. Έχει επιδείξει γενικά μια υπέροχη ικανότητα στην κινηματογράφηση γεμάτη με μία ιδιαίτερη ευαισθησια και μαγεία. Αυτά μέχρι πρότεινως δυστυχώς. Σε αυτή την ταινία όμως περιπλέκονται όλα και μάλιστα άναρχα και ελαφρά βαρεμένα. Ή τα στούντιο έχουνε παρά πάρει αέρα ή οι σκηνοθέτες μεγάλωσαν πολύ πια. Τον Franco θα τον κάψουν εντελώς και καιρός ήταν, η Charlotte με στεναχωρεί γιατί την αγαπάω σε όλα της και η Rachel είναι πολύ καλή. Μαϊντανίζουν ο Franco και η Rachel πολύ τελευταία, σχεδόν όσο η Emma Stone.

Σκηνοθεσία: Wim Wenders

Σενάριο: Bjørn Olaf Johannessen

Πρωταγωνιστούν:  James Franco, Charlotte Gainsbourg, Marie-Josée Croze, Robert Naylor, Rachel McAdams

Ελλάδα: 13 Αυγούστου 2015


Woody Allen //  Irrational man

Καθηγητής φιλοσοφίας, κυνικός και αλκοολάς τα φτιάχνει με μια φοιτήτριά του και νεωτερή του κατά 100 χρόνια περίπου. Αυτό φυσικά και δεν του αρκεί για να ξαναβρεί την πίστη του στη ζωή. Ώσπου…

Τον αποκατινό τον συγχωρώ γιατί λίγο με ενδιαφέρει ο Bradley Cooper, όταν όμως ο Woody κάνει απολογητικό σινεμά με τον Joakin, έχουμε φτάσει στην τέταρτη ταινία τώρα, ε όχι αστον ήσυχο.  Ναι ρε Woody το εμπεδώσαμε, ένας μεγαλύτερος αντρας μπορεί να αγαπήσει πραγματικά μία κατά πολύ μικρότερη του κοπέλα και να του αλλάξει τη ζωή. Σε αυτή την απολογητική επαναλάληψη το αποτέλεσμα είναι αδιάφορο, κοινότυπο, αγχωμένο και βαρετό. Ο Joakin είναι ένας μικρός Θεούλης. Αστον ήσυχο.

Σκηνοθεσία: Woody Allen

Σενάριο: Woody Allen

Πρωταγωνιστούν:  Emma Stone, Joaquin Phoenix, Parker Posey, Jamie Blackley

Ελλάδα: 27 Αυγούστου 2015


Cameron Crowe  // Aloha

Ένας στρατιωτικός επιστρέφει στο μέρος όπου είχε τις μεγαλύτερες επαγγελματικές επιτυχίες και επανασυνδέεται με την παλιά καλή του αγάπη. Αλλά ταυτόχρονα ερωτεύται και την πιλότισα με την οποία συνεργάζεται για να σταματήσει την εκτόξευση ενός δορυφόρου.

Γιατί Κάμερον; Γιατί έκαψες την Emma,  τη Rachel και τον Bradley? Δεν είχες τι άλλο να κάνεις από μία μπουρδουκλωμένη ερωτική ιστορία γεμάτη νερόβραστες καταστάσεις; Η πρώην, ο καμμένος πιλότος, η νεαρή πιλότα αυτή η ανάσα φρέσκου αέρα και κλισέ κλισέ κλισέ.

Σκηνοθεσία: Cameron Crowe

Σενάριο: Cameron Crowe

Πρωταγωνιστούν:  Bradley Cooper, Emma Stone, Rachel McAdams, Bill Murray, John Krasinski, Danny McBride, Alec Baldwin

Ελλάδα: 15 Οκτωβρίου 2015


Quentin Tarantino //  The hateful eight

Στο Wyoming, μετά τον Αμερικάνικο Εμφύλιο, κυνηγοί κεφαλών προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στη διάρκεια μιας χιονοθύελλας. Μπλέκονται όμως, σε μία πλεκτάνη γεμάτη προδοσία και εξαπάτηση. Τι θα γενεί;

Παρά την ασύστολη κλεψιά του, από άποψη είδους, σκηνικών, πλάνων και μερικές φορές ολόκληρων ταινιών, ο Tarantino εξακολουθεί να ξέρει να φτιάχνει διαμαντάκια. Οι ταινίες του έχουν πάντα μία αίσθηση b-movie και τεράστιο, μαύρο, κατίμαυρο χιούμορ. Τα πολιτικά ορθά δεν είναι φτιαγμένα για αυτόν και πραγματικά τον ευχαριστούμε τόσο πολύ για αυτό. Δεν εκπροσωπεί κανέναν πέρα από τον εαυτό του και αν εξαιρέσει κανείς το Django Unchained, για λόγους που στην Ελλάδα δεν είναι ορατοί, οι ταινίες του δεν είναι ποτέ προσβλητικές. Να σημειώσουμε ότι στο Hateful Eight, μουσική γράφει ο Morricone. O θρύλος. Ναι λέμε.

Σκηνοθεσία: Quentin Tarantino

Σενάριο: Quentin Tarantino

Πρωταγωνιστούν:  Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Demián Bichir, Tim Roth, Michael Madsen, Bruce Dern

Μουσική: Ennio Moriccone

Ελλάδα: 29 Οκτωβρίου 2015


Steven Spileberg // Bridge of Spies

Ένας Αμερικάνος δικηγόρος στρατολογείται από τη CIA στη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου στην προσπάθεια διάσωσης ενός πιλότα από την Σοβιετική Ένωση.

Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Μπορεί να είναι αριστούργημα μπορεί και μία τεράστια πατάτα. Με τον Spielberg ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις. Πάντως από τη στιγμή που το σενάριο είναι γραμμένο από τους Coen πόσο έξω να πέσει; Το μόνο που με φοβίζει είναι ο κυνισμός και η καφρίλα τους πως θα δέσει με την πολιτική ορθότητα του Spielberg, του πιο πολιτικά ορθού σκηνοθέτη των τελευταίων τριάντα χρόνων. Είδωμεν ακούγεται πάντως φοβερά ενδιαφέρον. ΦΟΒΕΡΑ.

Σκηνοθεσία: Steven Spileberg

Σενάριο: Matt Charman, Ethan Coen, Joel Coen

Πρωταγωνιστούν:  Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan, Alan Alda

Ελλάδα: 29 Οκτωβρίου 2015


David O. Russell // Joy

Η ιστορία μιας οικογένειας, με επίκεντρο ένα κορίτσι τη Joy, που γίνεται γυναίκα, δημιουργεί μία επιχειρηματική δυναστεία και γίνεται κι η αρχηγός της οικογένειας. Προδοσίες, απώλεια αθωότητας, πληγές της αγάπης σε αυτή την επιχειρηματοικογενειακή κωμωδία.

Εμένα ο David O Russel μία μου φαίνεται, μία ιδιοφυής, βλέπε American Hustle, μία αδιάφορος και χαζοβιόλης, βλέπε Silver Linings Playbook. Φαίνεται ότι βασίζεται πολύ στο ζευγάρι Lawrence – Cooper και δεν τον αδικουμε, έχουν χημεία αυτά τα δύο παιδιά μαζί. Το Joy, είναι έπος από την σύλληψη! Εϊναι μία μεταφορά στη μεγάλη οθόνη της ζωής της Joy Mangano, ή περίπου, της τύπισσας που εφήυρε τη Miracle Mop(https://www.youtube.com/watch?v=tghsiQO6_rE). Δεν έχω λόγια. Όταν θα αποκτήσω θα ενημερώσω.

Σκηνοθεσία: David O. Russell

Σενάριο: David O. Russell

Πρωταγωνιστούν:  Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Édgar Ramírez, Diane Ladd, Virginia Madsen, Isabella Rossellini, Elisabeth Röhm, Bradley Cooper

Ελλάδα: 24 Δεκεμβρίου 2015


Werner Herzog // Queen of the desert

Το χρονικό της ζωής της Gertrude Bell, της συγγραφέως, αρχαιολόγου, χαρτογράφου, εξερευνήτριας και πολιτική ακόλουθος για τη Βρετανική Αυτοκρατορία στις αρχές του 20ου αιώνα. Κοινώς ένα ιδιαίτερα σημαίνον πολιτικό πρόσωπο, το οποίο χάραξε μέχρι ενός σημείου την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Πήρε την ιστορία της Γερτρούδης και της αφαίρεσε όλη την πολιτική της χροιά. Ξεκοίλιασε δηλαδή μία από τις εμβληματικές γυναίκες του 20ου αιώνα για να φτιάξει ένα drink, pray, love στην έρημο. ΕΛΕΟΣ. Καστ για γέλια. Robert Pattinson στο ρόλο του Λώρενς της Αραβίας; Ο τύπος που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να γελάει αμήχανα σε κάθε έκφραση συναισθήματος; Για την πλαστική κούκλα, μαντάμ Τισό τι να πω. Τώρα πια ούτε για decorative piece δεν κάνει. Με τις υγείες μας.

Σκηνοθεσία: Werner Herzog

Σενάριο: Werner Herzog

Πρωταγωνιστούν:  Nicole Kidman, James Franco, Damian Lewis, Robert Pattinson

Ελλάδα: Η ημερομηνία δεν είναι γνωστή ακόμα.


Paolo Sorrentino //  Youth

Ο Fred κι ο Mick, δυο παλιοί φίλοι, κάνουν διακοπές σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο στις Άλπεις. Ο Fred, συνθέτης και μαέστρος έχει αποσυρθεί πλεόν. Ο Mick, σκηνοθέτης, δουλεύει ακόμα. Ενώ ο  Mick προσπαθεί να τελειώσει το σενάριο αυτού που θεωρεί το τελευταίο του σημαντικό φιλμ, ο Fred δεν έχει καμμία πρόθεση αν επιστρέψει τη μουσική του καριέρα. Αλλά κάποιος θέλει να τον ακούσει να ξαναδιευθύνει με κάθε κόστος.

Ένα ακόμα ποιηματάκι από τον Sorrentino. Τα πήγε πολύ καλά Κάννες και γενικά δείχνει πολύ όμορφο και ευρηματικό. Grande Belezza δεν θα είναι αλλά Harvey Kaitel και Michael Caine σε ρόλους ηλικιωμένων σκατόψυχων γεράκων με εξιτάρει απίστευτα. Για να μη μιλήσω για την υπερθεϊκή κινηματογράφηση και φωτογραφία.

Σκηνοθεσία: Paolo Sorrentino

Σενάριο: Paolo Sorrentino

Πρωταγωνιστούν:  Michael Caine, Harvey Keitel, Paul Dano, Rachel Weisz, Jane Fonda

Ελλάδα: Η ημερομηνία δεν είναι γνωστή ακόμα.


Cary Fukunaga // Beasts of no nation (netflix movie)

Μία ιστορία βασισμένη στον Agu, ένα παιδί στρατιώτη που πολεμά στον εμφύλιο πόλεμο κάποιας Αφρικανικής χώρας.

Μετά τα Jane Eyre και True Detective αυτός ο τύπος έχει δημιουργήσει μία δική του κατηγορία στα μάτια μας. Μιας ευαίσθητης και καλλιτεχνικής ματιάς με ιδανική φωτογραφία και εξαιρετικά πλάνα. Δεν ξέρω αν χρειάζονται πάρα πολλές ταινίες για να χαρακτηριστεί κάποιος μεγάλος σκηνοθέτης, αυτός πάντως κατάφερε να πετάξει σε αυτή την κατηγορία από μόνος του. Από το καλό στο καλύτερο και μπράβο του. Το Beasts of no nation, φαντάζει εξαιρετικά ενδιαφέρον, δυνατό και σκληρό. Ευελπιστούμε αδυσώπητο. Πρωταγωνιστεί και ο Idris Elba, ένας εξαίσιος άνδρας. ΛΑΜΠΡΑ.

Σκηνοθεσία: Cary Fukunaga

Σενάριο: Cary Fukunaga

Πρωταγωνιστούν:  Idris Elba, Ama K. Abebrese, Grace Nortey, David Dontoh, Opeyemi Fagbohungbe

Ελλάδα: Η ημερομηνία δεν είναι γνωστή ακόμα.


Gus Van Sant // The Sea of Trees

Ένας Αμερικάνος, απογοητευμένος άνθρωπος, παέι στο “Δάσος της αυτοκτονίας”, προφανώς για να αυτοκτονήσει. Αντ’αυτού γνωρίζει έναν εξίσου παραλίγο αυτόχειρα Ιαπωνέζο και οι δυο τους αποφεύγουν την αυτοκτονία.

Ο Van Sant, έχει δημιουργήσει στο παρελθόν, πολύ όμορφες ταινίες και πολύ προσωπικές. Από το “My Own Private Idaho” στο οποίο έγραψε και σενάριο, μέχρι τα “Good Will Hunting”,  “Elephant”, “Milk”, “Ακόμα και οι Καουμπόισες μελάγχολουν”. Είναι ένας δημιουργός με πολλές πτυχές, γράφει, σκηνοθετεί, κάνει μοντάζ ακόμα και παραγωγές. Με αποτέλεσμα να έχει ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά ή τέλος πάντων τόσο ψηλά ωστέ να μην περιμένεις ότι θα παράγει εν τέλει γιούχα στις Κάννες. Τον έκραξαν ε, όλοι. Δως του βιντεάκια από τις Κάννες, τι αηδία είναι αυτή, και τι μελό και τι ηλίθια ανατροπή. Ο Ken Watanabe καλύτερα να μείνει στο “Let them fight” και ο Mαthew στο “Alright alright alright”. Και μία τελευταία απορία. Ποιος είναι ο Ιορδάνης Γκαβάρης;

Σκηνοθεσία: Gus Van Sant

Σενάριο: Chris Sparling

Πρωταγωνιστούν: Matthew McConaughey, Ken Watanabe, Naomi Watts, Katie Aselton, Jordan Gavaris.

Ελλάδα: Η ημερομηνία δεν είναι γνωστή ακόμα.


Stephen Frears – The Program

Ήρθε και η ώρα του Lance Armstrong.  Ήρθε η ώρα για τη μία βιογραφία ενός αθλητή που έχει επιβιώσει καρκίνους, έχει κερδίσει μετάλλια και φυσικά ντοπαριζόταν. Α και να είναι βασισμένη σε βιβλίο.  Τι πρωτότυπο. Γουπ τι ντου.

Ο Frears, είναι ένας σκηνοθέτης που εγώ αγαπώ ιδιαίτερα κυρίως γιατί δημιούργησε ταινίες που με έκαναν να αγαπήσω τον κινηματογράφο: “Ωραίο μου πλυντήριο”, “Επικίνδυνες Σχέσεις”, “Κλέφτες”, “High Fidelity” και πιο πρόσφατα “Η Βασίλισσα” και “Philomena”.

Οι ταινίες του έχουν συχνά θέματα δύσκολα, άσχημα, απρόσιτα και τις προσεγγίζει πάντα με ένα ιδιαίτερο βάθος.  Γαι να μην πούμε ότι στις ταινίες του έχουν πρωταγωνιστήσει όλοι, Daniel Day-Lewis, Dustin Hoffman, Helen Mirren, Judy Dench, John Cusack, Michell Pfeiffer, John Malcovich, Andy Garcia, Gena Davis,  Audrey Tautou κλπ. Για τους παραπάνω λόγους και θα δώσω μία ευκαρία σε μία ταινία που θεωρώ τελείως της μόδας και τέζα ηθικοπλαστική.   Είδομεν.

Σκηνοθεσία: Stephen Frears

Σενάριο: John Hodge

Βασισμένο στο βιβλίο Seven Deadly Sins του David Walsh.

Πρωταγωνιστούν:  Ben Foster, Chris O’Dowd, Guillaume Canet, Jesse Plemons, Lee Pace, Denis Ménochet, Dustin Hoffman.

Ελλάδα: Η ημερομηνία δεν είναι γνωστή ακόμα.


Barry Levinson //  Rock the Kasbah

Ένας παρακμιακός μουσικός παραγωγός βρίσκει μία χαρισματική τραγουδιάρα στο Αφγανιστάν και την πάει να συμμετάσχει στο Afghan Star.

Είναι σχεδόν μιασματικό να αναφέρω τα “Good Morning Vietnam”, “Ανθρωπος της Βροχής” και “Wag the Dog” για να εξηγήσω την αξία του κου Levinson ως auteur (εε εε εεεε;).  Ισορροπεί ανάμεσα στο σινεφίλ και το mainstream με περίσια ικανότητα και αξιοπρέπεια. Βέβαια αυτή τη στιγμή μιλάμε για το Rock the Kasbah. Ε παρά τη συμμετοχή του πολυαγαπημένου και τρισχαρισματικού Bill Murray, μου ακούγεται στην καλύτερη απαράδεκτο. Αλλά ο Murray έχει συνεφέρει και χειρότερα … άσε που αν τον αφήσεις να κάνει τα δικά του συνήθως σε καλό σου βγαίνει. Χμμμμμ.

Σκηνοθεσία: Barry Levinson

Σενάριο: Mitch Glazer

Πρωταγωνιστούν:  Bill Murray, Bruce Willis, Kate Hudson, Zooey Deschanel, Danny McBride, Scott Caan, Leem Lubany, Fahim Fazli, Taylor Kinney, Beejan Land, Arian Moayed.

Ελλάδα: Η ημερομηνία δεν είναι γνωστή ακόμα.


Λάνθιμος /// Lobster

Μια ερωτική ιστορία σε κάποιο μέλλον όπου οι ανύπαντροι άνθρωποι με βάση τους κανονισμούς της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Είναι όλοι υποχρεωμένοι να βρουν ένα ταίρι σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους και τους απελευθερώνουν στο Δάσος. Ένας απεγνωσμένος άνδρας το σκάει στο Δάσος από το Ξενοδοχείο όπου ερωτεύεται.

Έχει δημιουργήσει ανέμους ενθουσιασμού σε κοινό και κριτικούς. Άφησε την Ελλάδα για το Λονδίνο και αυξάνει την κλιμακά του μαζί με την κινηματογραφική του αξία από ότι φαίνεται ο Λάνθιμος ή μάλλον το ντουέτο Λάνθιμος-Φιλίππου.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος

Σενάριο: Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου

Πρωταγωνιστούν: Colin Farrell, Rachel Weisz

Ελλάδα: Η ημερομηνία δεν είναι γνωστή ακόμα.