Και MCU…Φάση I – II

Με αφορμή τον Ant-Man και την έξοδο του την προηγούμενη βδομάδα στις Ελληνικές αίθουσες, είπαμε να κάνουμε μια βόλτα στο Κινηματογραφικό Σύμπαν της Μάρβελ – Marvel Cinematic Universe κοινώς MCU.  Για δύο λόγους. Πρώτον γιατί ο Ant-Man είναι η τελευταία ταινία της Φάσης ΙΙ και δεύτερον γιατί μας περιμένουν ταινίες και ταινίες στη Φάση ΙΙΙ. Από το Μαϊο του 2016 και ως τον Ιούλιο του 2019 θα βγουν 10 ταινίες παρακαλώ.

MCU

Η εμπορική επιτυχία του MCU έχει αποδείξει ότι οι ταινίες που βασίζονται σε κόμικ, σε οποιοδήποτε κόμικ, έχουν επιβληθεί στο Χόλυγουντ. Το κοινό έχει εναγκαλίσει ενθουσιωδώς την Disney, στην οποία ανήκουν τα Marvel Studios, βλέποντας τους αγαπημένους του χαρακτήρες στη μεγάλη οθόνη. Νταξ όλα όσα θα ειπωθούν δω μέσα τα ξέραμε. Και νταξ η απορία ήταν τι θα γενεί με το Spiderman τώρα που έγινε επιτέλους η συμφωνία με τη Sony. Ποιος θα τον παίξει, ποιος Peter Parker θα είναι και δως του ιδανικές προτάσεις. Αν η Marvel θα καταφέρει ποτέ να φτιάξει τίποτα κακούς της προκόπας ή les floufles. Πότε θα σηκωθεί ο Θάνος από την καρέκλα? Θα ξανακάτσει? Τίποτις όχι PG, έτσι με λιγάκι αίμα;

mcu

Φάση 1 – Ναι αδερφέ παίζει.

Η Φάση Ι, ήταν απλώς η απόδειξη ότι αδερφέ παίζει. Ναι γίνεται διάφορες ταινίες που βασίζονται σε ήρωες κόμικ να εντάσσονται στο ίδιο σύμπαν.  Στη Φάση Ι, κάναμε μία γρήγορη εισαγωγή στους βασικούς καλούς, Iron Man, Hulk, Thor και Captain America. Και στους πρώτους Avengers αποδείχθηκε περίτρανα ότι το κοινό έκανε τούμπες που έβλεπε όλους τους αγαπημένους τους ήρωες να μάχονται μαζί τους κακούς.

Stuck in the middle // Φάση ΙΙ 2013-2015 

ph2

Η Φάση 2, διατήρησε την τάση και εισήγαγε καινούργια πρόσωπα. Ένα ενιαίο σύμπαν όμως δεν δημιουργείται απλώς και μόνο γιατί μαζεύονται όλοι οι καλοί σε δυο ταινίες. Χρειάζονται:

Κοινοί κακοί,  βλέπε Loki σε διάφορα σημεία του MCU, βλέπε Thano σε middle-post credit σκηνές, σε κανονικό ρόλο,στο Thor, στους Avengers, στους Guardians… .

Κοινές ιστορίες και αναμνήσεις, βλέπε τη Sakovia-Age of Ultron και την αναφορά της στον Ant-Man, βλέπε την τσαντίλα της Jane Foster στο Thor (The dark world) που ο Thor πηγαινορχόταν στη γη στους Avengers αλλά δεν πήγε να τη βρει, βλέπε συζητήσεις για την Jane και την Pepper στο Age of Ultron.

Κοινοί ήρωες πέρα από τους κλάσικ, ήρωες που αποτελούν συνεκτικό ιστό για το MCU, οπότε εμφανίζονται σε αρκετά μεγάλο αριθμό ταινιών: για παράδειγμα Nick Fury – εννιά, Black Widow, Hawkeye-τέσσερις, Falcon-τρεις. Και φυσικά το Θάνο -τρεις .

Όλα τα παραπάνω μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά δύσκολα με την εισαγωγή καινούργιων και περισσότερων χαρακτήρων στη Φάση ΙΙΙ αλλά όλα αυτά νεξτ γουϊκ.

Φάση ΙΙ Κρονολοτζικλυ σπικινγκ

1. Iron Man 3 // 2013

Iron Man 3, μια αμερικάνικη περιπετειώδης ταινία – σ’αγαπώ γκρικ γουικιπιντια

Η Φάση ΙΙ, ξεκινάει με το Iron Man 3, μετά τη μάχη της Νέας Υόρκης, των Avengers & της S.H.I.E.L.D. με τον Loki. Το Iron Man 3, δεν είναι και τόσο Iron. Είναι λίγο πιο Man. Ή όπως το αποκαλώ άλλο ένα ή και πολλά χαλασμένα σιδερικά. Ο Tony Stark αδύναμος, αγχωμένος και φοβισμένος φτιάχνει χιλιάδες remote control men-σιδερικά που εν γένει χαλάνε εύκολα και αργούν. Συγκρούεται μετά από πολύ συναισθηματισμό με το Mandarin, ένα τρομοκράτη τόσο δυνατό που σκορπά τον τρόμο με βόμβες. Ένα τρομοκράτη που είναι τόσο δυνατός που είναι ένας πεινάλας Άγγλος ηθοποιός που απλά παριστάνει τον Mandarin και ο Mandarin είναι ο Aldrich Killian που χρησιμοποίησε τον extremist virus πάνω του και πάνω στη Pepper και πολύ fire power. Ο Mandarin είναι Arch-Nemesis του Iron Man ρεεεεεεεε. Αν πιστεύεις ότι λέω ότι να’ναι δες την ταινία.  Δεν τρελλάθηκα. Γενικά προτιμώ τον Robert Downey Jr, να γράφει μέσα στο σύνολο. Εκεί λάμπει πραγματικά.

p.s. Χουρεϊ για τη λήξη της τριλογίας που ξανακάνει τον Iron Man – Man???? γουατ?

2. Thor (The Dark World) // 2013

Στη συνέχεια στη Φάση ΙΙ, αναπτύσσουμε λίγο ακόμα τον εντέλει υπερπολύπλοκο Loki και τη σχέση του με τους συγγενείς του, στο Thor (The Dark World). Που ποιοι είναι οι συγγενείς του και γιατί πως ποιος??  Αφού τα δευτεροξάδερφα του, φάγανε τη μάνα του, θα τους γαμήσει ο Loki. Περνάει κι ο Captain America έτσι για να μην ξεχνιόμαστε, στον οποίο μεταμφιέζεται ο Loki και τον κοροϊδεύει. Τι σκάλωμα τρώει με αυτό το μπαμπά του πια; Και ναι yey – post credits -Infinity Stones και Collector (κάπως Mugatoειδής). Ο γενικότερος φόβος που παίζει στο τέλος τέλος, είναι ότι ο μόνος αξιόλογος και αρκετά ανεπτυγμένος κακός του MCU είναι και θα παραμείνει ο Loki. Το δεύτερο Thor, εγώ θα το έλεγα καλούτσικο. Σημειώνω όμως: Αγαπώ, υπεραγαπώ και λατρεύω…  Tom Hiddleston ως Loki και Idris Elba ως Heimdall. Ακόμα και το άγαλμα να τον βάζανε να κάνει χωρίς να κινεί ούτε το κεφάλι του θα ζητωκραύγαζα. Σε λατρεύω Idris.

3. Captain America (The winter soldier) // 2014

Στον Captain America: The Winter Soldier, η  HYDRA αποκαλύπτεται ότι κατάφερε να εισχωρήσει εντός S.H.I.E.L.D. σε μεγάλο βαθμό, με τελικό αποτέλεσμα την κατάρρευση της S.H.I.E.L.D και του αρχηγείου της. Και συγκαλέστηκαν εν τέλει συμβούλια και συμβουλια. To Winter Soldier απέδειξε ότι είναι εφικτό να φτιαχτεί μία ενδιαφέρουσα και πραγματική κατασκοπευτική ταινία για τον Captain America, τον πιο ξενερωτίδη της φάσης, vibranium, ασπίδα, γουπ τι ντου. Πολύ σασπένς, πλοκή, ωραία δράση, ξύλοοο (και στο ασανσέρ και στο δρόμο και πάνω στο σκάφος) ΚΑΙ αποφεύγει αυτό το στήνω την επόμενη ταινία των Avengers, πολύ περισσότερο από τη πρώτη ταινία που έμοιαζε απλά εισαγωγή για αυτούς. 89% στο ντοματόμετρο, αν θες να ξέρεις. Δε σου λέω περισσότερα για να τη δεις. Και ακόμα πιο σημαντικό, να εμπιστευθεί ένα στούντιο δύο ελαφρώς νεοφερμένους αδερφούς τους Russo, οι οποίοι και ήταν τόσο πετυχημένοι στη σκηνοθεσία του Winter Soldier, που εκθρόνισαν τον Joss Whedon και τα δύο Infinity War θα τα σκηνοθετήσουν αυτοί. Mid-Credits, τα αδέρφια Maximov yeyyy. Το Age of Ultron γέννησε ένα αυγουλάκι.

4. Guardians of the Galaxy // 2014

guardians

Η Φάση ΙΙ, μας εισάγει και στους  Guardians of the Galaxy, 5 παράδοξους ήρωες που σώνουν ένα πλανήτη από πλήρη καταστροφή και πολλούς χρωματιστούς εξωγήινους μπλε και μωβ κυρίως.  Εδώ μας εξηγούνται επιτέλους λίγο παραπάνω οι Infinity Stones, o Mugatoid Collector, που δεν έχει και ιδιαίτερη σχέση με τον Collector στα κόμικ, και φυσικά ο Θάνος (Thanos), που συνεχίζει να κάθεται, να γυρίζει το κεφάλι του και να μην κάνει τίποτα. Μιλάμε για ένα ξεχασμένο σουρεάλ κόμικ των 70’ς και το πως το κάνεις την έκπληξη του περσινού καλοκαιριού. Άλλο ένα πείραμα από τη Disney και τα Marvel Studios, που απέδωσε καρπούς. Για να μην πούμε ότι πήραν τον Chris Pratt και τον έκαναν τον “ΗΡΩΑ” του Χόλυγουντ. Πολύ ευχαριστήθηκα αυτούς τους Space Avengers, που η ταινία τους δεν ήταν απλά, η ιστορία προέλευσης των infinity stones και ο λόγος για μερικές ταινίες των Avengers ακόμα. Που είναι αλλά δεν πειράζει γιατί … ε χμμ take it away Screen Junkies:

5. Avengers, Age of Ultron // 2015

Τώρα, που καλά στερνά για τη S.H.I.E.L.D., οι Avengers με αρχηγείο χορηγία του Tony Stark, πρέπει να δουλέψουν μόνοι τους για να καταστρέψουν την HYDRA, αλλά χωρίς να το θέλουν εξαπολύουν ένα ακόμα χειρότερο εχθρό τον Ultron, τον οποίο τελικά φυσικά κατατροπώνουν στο Age of Ultron. Δηλαδή ο Tony Stark, τον εξαπολύει και εξαπολύει και τον Jarvis/Vision επίσης που ο Jarvis είναι ο σωστός Ultron αλλά ο Ultron είναι ο λάθος Jarvis. Τέλος πάντων, δύο τεχνητές νοημοσύνες που η μία είναι η σωστή και η άλλη η λάθος.  Α ναι και τα αδέρφια Maximov, Scarlet Witch & Quicksilver, με καλύτερες δυνάμεις από τον Hawkeye ή τη Black Widow αλλά ας σκοτώσουμε τον Quicksilver γιατί …  ποιος ξέρει; Θα κρατήσουμε όμως τη Scarlet Witch γιατί θέλουμε και γυναίκες στη γιορτή μας. Τέλος πάντων Hulkbuster, yeahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh. Καλό ήταν αλλά ο Joss Whedon, σεναριογράφος και σκηνοθέτης λίγο τα μπέρδεψε και λίγο ότι να’ναι, αλλά Hulkbuster, yeahhhhhhhhhhhhh.

6. Ant-Man // 2015

Και τέλος έχουμε την τιμή να μάθουμε κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα για το παρελθόν της S.H.I.E.L.D. και των πρακτόρων της μέσω ενός λιλιπούτειου Avenger του δεύτερου Ant-Man aka Scott Lang.

Η ιστορία του Scott Lang (Paul Rudd) και πως μετατρέπεται σε Ant-Man με τη βοήθεια του πρώτου διδάξα Hank Pym (Michael Douglas) και της κορούλας του Hope van Dyne (Evangeline Lily) για να διαπράξει την πιο επικίνδυνη ληστεία της ζωής του.

Και για να νικήσει, τη nemesis του φυσικά, τον Darren Cross/ Yellowjacket (Corey Stoll).  Πόσο ανόητο όνομα είναι το Yellowjacket όμως.  Η ταινία γκρουβάρει. Ωραία αναλογία προέλευσης, εκπαίδευσης, ξυλικίου, κωμωδίας κλπ κλπ. Την ευχαριστιέσαι μια χαρούλα. Υπάρχει ο κίνδυνος να ξυπνήσει το κεφάλι σου και να σου φανούν λίγο φλατ και ανόητα ορισμένα πράγματα αλλά ευτυχώς είναι μια πολύ γρήγορη ταινία και σου ξεφεύγει.

Μυρμηγκό-Δωράκια

Συνέντευξη του Scott Lang

 

 ++ πασχαλινά αυγουλάκια

Φάση ΙΙ, τέλος. Νεξτ γουϊκ Φάση ΙΙΙ, σε τι φάση έχουμε αφήσει τους ηρωές μας, και απόψεις περί MCU. Dig.