2016 Saga: #Oscarsowhite – #OscarsoΤι?? p.2

… Είμαι χτήνος. Νέγρος.
Όμως υπάρχει τρόπος να σωθώ.
Μα σεις δεν είστε παρά ψευτονέγροι, μανιακοί, αγριάνθρωποι, φιλάργυροι.
Έμπορα, είσαι νέγρος· δικαστή, είσαι νέγρος· στρατηγέ είσαι νέγρος· αυτοκράτορα, παλιά φαγούρα, είσαι νέγρος· έχεις πιει αφορολόγητο ποτό από το διυλιστήριο του Διαβόλου.Πυρετός και καρκίνος εμπνέουν τούτο το λαό. Οι γέροι κι οι ανάπηροι είναι τόσο σεβαστοί ώστε δεν γίνονται αλλιώς παρά βραστοί.
Προτιμότερα να αφήσεις την Ήπειρο αυτή που η παραφροσύνη δολοπλοκεί για να ταΐσει μ’ όμηρους αυτούς τους ελεεινούς.
Μπαίνω στο βασίλειο της Αφρικής…
                                                                Αρθούρος Ρεμπώ, Μια εποχή στην κόλαση

 

Γιατί.

88η τέλετη απόνομης των Όσκαρ, το δεύτερο άρθρο, άργησε λίγο να έρθει και δεν επικεντρώνεται στους νικητές και τους ηττημένους, όχι από άποψη βραβείων. Το 2015, κατέκλυσαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οι δολοφονίες τουλάχιστον 100 άοπλων μαύρων από μπάτσους εκτός από τον Trayvon Martin φυσικά. Τραγικές φιγούρες που παίζουν σε πάρκα, κλέβουν μια μπύρα από ένα μπακάλικο, μονολογούν, κρατάνε πλαστικά πιστόλια.

Μελλοθάνατοι από τα μικράτα τους, μέσα κι έξω από τα σπίτια τους. Μελλοθάνατοι από κούνια.  Για τις δολοφονίες τους, δεν τιμωρείται ποτέ κανείς. Όλοι απαλάσσονται, όλοι αθωόνονται. Όλα αγνοούνται, από τη ζωή μέχρι όλη τους την υπαρξή. Όλα απολύτως αγνοούνται.

Όσκαρ.

Λίγους μήνες μετά, αρχές του 2016 που ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των όσκαρ, δεν υπήρξε σχεδόν ούτε ένας μαύρος υποψηφίος για κάποια κατηγορία. Ως συνήθως δε συνέβη απολύτως τίποτα. Τουναντίον, δηλώσεις απλά επι δηλώσεων, λέξεις και πάλι λέξεις. Δημιουργήθηκε και το hashtag όμως, το #oscarsowhite. Ουαου επανάσταση. Η Ακαδημία Κινηματογράφου του προοδευτικού αυτού Χόλυγουντ αποτελείται ακόμα κατά 93% από λευκούς, 76% άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 63.

Υποψήφιοι για όσκαρ 2016

Υποψήφιοι για όσκαρ 2016

#ΟΣΚΑΡ so white

Κατά τα άλλα φέτος, 305 φιλμ κάλυπταν τις απαιτήσεις για να κερδίσουν υποψηφιότητα για κάποια κατηγορία.  Η μόνη υποψηφιότητα για το Creed είναι για τον λευκό συμπρωταγωνιστή Sylvester Stallone. Tο σενάριο του Creed έχει γράψει o Ryan Coogler που το έχει σκηνοθετήσει κιόλας,  πρωταγωνιστής είναι ο Michael B. Jordan και συμπρωταγωνίστρια η Tessa Thompson , όλοι τους νέγροι. 

Από τις κατηγορίες του σεναρίου και τις 17 τους υποψηφιότητες μόλις οι 4 ήταν γυναίκες και κανένας υποψήφιος δεν ήταν μαύρος.  Οι υποψηφιότητες για το “Straight Outta Compton”, ένα φιλμάκι για τους NWA ένα από τα μεγαλύτερα ΡΑΠ συγκροτήματα της δεκαετίας του 90,  ήταν αποκλειστικά και μόνο για τους λευκούς σεναριογράφους του. Άκου τι έστι NWA, άκου το κομμάτι τους Fuck the Police. Να μην επαναλάβουμε γιατί ήταν αρκούντως συκγλονιστικό το 2015 σε σχέση με την απώλεια ανθρώπινων ζωών από μπάτσους.

Chris Rock

Αυτό το τεράστιο συστημικό πρόβλημα υποβιβάστηκε τόσο πολύ από τον Chris Rock και ξευτιλίστηκε τόσο από τον εισαγωγικό μονόλογο του, στο επίπεδο απλού καπρίτσιου κακομαθημένου παιδιού. Ο Chris Rock, παράστησε ότι η αντίδραση στην απόλυτη λευκότητα ζητείται μόνο από άνεργους losers χαραμοφάηδες, ότι μόνο οι κακομαθημένοι μαύροι μαλάκες ασχολόντουσαν με τα όσκαρ όταν οι γιαγιάδες τους κρεμόντουσαν λυντσαρισμένες από δέντρα την ίδια στιγμή που ο μεγάλος ξέχασε ότι όλα αυτά που ξεστόμιζε τα ξεστόμιζε πάνω στη σκηνή απονομής αυτών των βραβείων. Με αυτά ο θρασύτατος κατ’εμέ Chris Rock, μετατράπηκε άμεσα σε Uncle Tom (μαύρος που κάνει ότι μπορεί για να ευχαριστήσει τους λεκούς εκόμα κι αν αυτό σημαίνει να αφορήσει την δική του φυλετική ταυτότητα). Να σημειώσουμε ότι μεταξυ άλλων, για είκοσι έξι χρόνια, από το 1981-2007, είχαν δημιουργηθεί τα Tree of Life Awards, τα λεγόμενα και μαύρα όσκαρ.

 

ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ

Λιγες εβδομάδες νωρίτερα από την απονομή των όσκαρ η Stacey Dash μία από αυτές τις μαύρες φιγουρες που πληρώνει το Fox News για να κράζουν τους μαύρους,  ζήτησε να καταργηθεί το Black History Month, μήνας αφιερωμένος στην ιστορία των Αφροαμερικάνων στα Αμερικάνικα Σχολεία σε μια εκπομπή στο Fox News…

Τι την έβαλαν να πει στην τελετή των όσκαρ?

Stacey Dash

Stacey Dash

 

Του γκετ α κλου: Ιστορικά και Στατιστικά

1928-2015

Το σύνολο των υποψηφίων για τα 86 χρόνια όσκαρ ανέρχονται στους 430, υπολογίζοντας 5 υποψήφιους/ες σε κάθε μία από τις κατηγορίες το χρόνο ενώ συνολικά για τις κατηγορίες σκηνοθεσίας, σεναρίου, ηθοποιϊας οι υποψήφιοι αριθμούν τους 1290.

Mέχρι σήμερα έχουν βραβευθεί μόλις 14 μαύροι και μαύρες ηθοποιοί ξεκινώντας με την Hattie McDaniel, στο Όσα Παίρνει ο Άνεμος. Γενικά η συμμετοχή των μαύρων σε υποψηφιότητες και βραβεία είναι λίγο ισχνή…

 • όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου
  • 18 ήταν οι μαύροι υπόψηφιοι περίπου 4% του συνόλου των υποψηφίων. Οι νικητές ήταν 5 – Sidney Poitier, Denzel Washington, Jamie Foxx, Forest Whitaker, Chiwetel Ejiofor,  περίπου 5,6% του συνόλου των νικητών.

——————————————————————————————————

 • όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου
  • 17 ήταν οι μαύροι υπόψηφιοι περίπου 4% του συνόλου των υποψηφίων. Οι νικητές ήταν 4 – Louis Gossett, Jr., Denzel Washington, Cuba Gooding Jr, Morgan Freeman,  περίπου 4,5% του συνόλου των νικητών.

——————————————————————————————————

 • όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου
  • 10 ήταν οι μαύρες υποψήφιες, περίπου 2,3% του συνόλου των υποψηφίων. Η νικήτρια η Halle Berry, ηταν ως γνωστόν μία και αντιπροσωπεύει 1% του συνόλου των νικητριών.

——————————————————————————————————

 • όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου
  • 18 ήταν οι μαύρες υποψήφιες, περίπου 4,1% του συνόλου των υποψηφίων. Οι νικήτριες ήταν 6 – Hattie McDaniel, Whoopi Goldberg, Jennifer Hudson, Mo’Nique, Octavia Spencer, Lupita Nyong’o  και αντιπροσωπεύουν περίπου το 1,39% του συνόλου των νικητριών.

——————————————————————————————————

 • όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας
  • 3 μαύροι υποψήφιοι, περίπου 0,69% του συνόλου των υποψηφίων και κανένας νικητής.

——————————————————————————————————

 • μοντάζ και φωτογραφία
  • από 1 υποψηφιότητα (1969 Μοντάζ – Hugh A. Robertson,  Midnight Cowboy και 1998 Φωτογραφία – Remi Adefarasin για το  Elizabeth) – περίπου 0,23% αλλά κανείς νικητής.

Δεστε και το Ινφογκράφικ για τη φυλετική διαφορετικότητα και τα Όσκαρ 

Academy Awards Infographic 18 24 - FINAL - REVISED 2-18-2015

Διαβάστε επίσης: #oscarsowhite μέρος 1.