– Euphoria – Season 2

  • Κανάλι/Χώρα:: HBO
  • Σεζόν:: 2
  • Βρισκόμαστε στη:: 2
  • Δημιουργός:: Sam Levinson, Ron Leshem, Daphna Levin,
  • Σκηνοθεσία:: Sam Levinson
  • Σενάριο:: Sam Levinson, Ron Leshem, Daphna Levin
  • Ελλάδα: : Vodafone TV

Euphoria

Πως περιγράφεις το Euphoria, σε κάποιον που δεν το έχει δει; Βασικά, το Euphoria είναι το παρανοϊκό γαϊτανάκι της ζωής μιας παρέας εφήβων.  Κυκλοφόρησε ο πρώτος κύκλος το 2019 και σχεδόν κάθε επεισοδίο ξεκινά με το backstory κάποιου από τους χαρακτήρες και συνεχίζει την ιστορία. Τα θέματα της τα αναδεικνύει χωρίς καμμία απολύτως φοβία ή εμπάθεια και επεκτείνεται από ναρκωτικά, στις ψυχικές διαταραχές, στην δυσκολία της σεξουαλικότητας και την εμμονή με όλα τα στοιχεία του σώματος και του φύλου, στην κουλτούρα του πορνό και πόσο μπορεί αν βοηθήσει στην αυτοπεποίθηση, στην ειλικρίνεια, την δύναμη, την εντιμότητα.

naterue

Σειρά των backstory από την πρώτη στη δεύτερη σαιζόν: Rue, Nate, Kat, Jules, Maddy, McKay, Cassie, Fez, Cal

Κύριο άξονα έχει την ναρκομανή Rue Benett (Zendaya) η οποία και διηγείται την ιστορία και στον αντίποδα και ως μεγάλο κακό έχει τον θεωρητικά τέλειο Nate Jacobs (Jacob Elordi) – λευκό, πελούσιο, παίκτη ραγκμπυ στην ομάδα του σχολείου-. Το υπόλοιπο γαϊτανάκι συνθέτουν η Gia (Storm Reid), η Jules (Hunter Schafer), η Lexi (Maude Appatow), η Maddy (Alexa Demie), η Cassie (Sydney Sweeney), η Kat (Barbie Ferreira), o McKay (Algee Smith), o Fez (Angus Cloud), o Ashtray (Javon ‘Wanna’ Walton) & η Faye (Chloe Cherry). Αλλα και μερικοί γονείς: η Leslie Benett (Nika King) της Rue & Gia, ο Cal (Eric Dane) &  η Marsha Jacobs (Paula Marshall) του Nate, η Suze (Alanna Ubach ) της Lexi & Cassie.

euphoria-03

Ο πρώτος κύκλος όπως αναφέρθηκε πιο πάνω ήταν απλά απολαυστικός και με το χρόνο έγινε απλά iconic και εξαιρετικά relevant, τόσο από άποψη θεμάτων όσο και από άποψη επιλογών, ενδυματολογικών, make up και φυσικά μουσικών.  Με αποτέλεσμα να μονοπωλήσει απόλυτα την online συζήτηση με την παρουσίαση του δεύτερου κύκλου. Οπότε απόλυτα λογικά έγινε και το δεύτερο πιο παρακολουθούμενο σήριαλ του HBO μετα το GOT.

euphoria-02

Ο δεύτερος κύκλος όμως είχε τόσα προβλήματα που σχεδόν δεν δικαιολογεί το βάθος και την περιπλοκότητα του πρώτου. Σε τέτοιο βαθμό που παρά τις παρατηρήσεις σε σχέση με την δομή και συνέπεια στην ιστορία και το βάθος των χαρακτήρων, τείνω να πιστέψω σε συνωμοσίες που αφορούν τα παρασκήνια της σειράς.

-warning spoilers ahead-

rue_church

Θετικά –

Υπέροχη κινηματογράφηση, styling, μουσική και σκηνοθεσία. Η ατμοσφαιρά της είναι εξαιρετική και ορισμένες σκηνές όπως πάντα διαμάντια. Ashtray, Fez, Faye – κορυφαίοι & υποεκτιμημένοι. Τρελό comic relief σε όλα τους αλλά και συναισθηματικός άξονας. Ότι βάρος επεσε, το σήκωσε αυτό το κομμάτι της πλοκής και μας έκοψε την καρδιά στα δύο. Έχω μόνο μία ένσταση, ο ψυχωτικός μικρός και η Faye πλεόν μπλέκονται στην πλοκή για 8 επεισόδια γιατί ο Fez εμπλέκεται με τη Lexi και πλακώθηκε με το Nate; #νοτ

αντίο ψυχωτικέ μικρέ

ffa

Αναπάντεχο Θετικό

Παραδόξως ενώ όλοι πιστεύουν ότι η Kat πισωπάτησε με τον τρόπο που ελάχιστα παρουσιάστηκε πριν εξαφανιστεί εντελώς, σε αυτό τον κύκλο θα διαφωνήσω κάθετα. Μία τόσο ισχυρή εσωτερική κόντρα δεν λύνεται όμορφα κι ωραία γιατί τελικά εγκεφαλικά ψήνεσαι για σταθερότητα όταν ίσως είσαι λάτρης της περιπέτειας. Και προτιμάς να το κρύψεις λέγοντας αρλούμπες. Όχι εμένα δεν μου φάνηκε πισωπάτημα καθόλου. Αν δεν ήταν και η μονη “woke” με την κρίση πατριαρχικής επιρροής θα ήταν όλα τέλεια.

Αντιφατική θέση: Καλά του ξηγήθηκε μη σου πω του “σωστού και νορμάλ” τύπου.

breaking_up_kat

Γνωστά προβλήματα του δεύτερου κύκλου

Η Lexi όταν μεγαλώσει θα παραπονιέται στο manager.

lexi

  1. η πλοκή σε σχέση με περισσότερους από τους χαρακτήρες αναπτύσσεται προς μία κατεύθυνση και ξαφνικά παίρνει αναπάντεχη, άσχετη και ασύνδετη τροπή. Τα δύο πιο τρανταχτά παραδείγματα είναι η Rue και ο Nate.

α. Η Rue και η βαλίτσα με τα ναρκωτικά. Η πλοκή αναπτυσσόταν ως προς το χρέος της απέναντι στην Laurie την αδέκαστη έμπορο και πως θα διαχειριστεί τη βαλίτσα. Αλλά αντί να κυνηγιέται με αυτήν, ξαφνικά βλέπουμε τη Rue να συκρούεται με την οικογενειά της, να καννιβαλίζει τον κύκλο της και να κάνει parkour σε όλη την πόλη. Η δεν μπορώ να κάνω ποδήλατο πάνω από 30 δευτερόλεπτα γρήγορα στον πρώτο κύκλο. Και!!! Και να την ξελασπώνει η τύπισσα που της δάνεισε τη βαλίτσα χωρίς να ανοίξει μύτη.

zendaya_2-1

β. Nate, Maddy, Jules & Cal. Ο Nate και η αρχική αποφασή του να προστατεύσει τον πατέρα του για να κληρονομήσει τη δουλειά του. Παίζει ρώσικη ρουλέτα για να πάρει πίσω το dvd που δείχνει το σεξ του πατέρα του με τη Jules από τη Maddy, το δίνει πίσω στη Jules για να την κάνει να νιώσει ασφαλής αλλά ΦΕΥ, καταδίδει τελικά τον πατέρα του στην αστυνομία δίνοντας τους ένα usb drive με όλα (??) τα βίντεο από τα σεξ που έκανε κατά καιρούς.

Σε θέλω (σε θέλω) για σένα εγώ πεθαίνω!

natejules

2. H επανάληψη απλά του πρώτου κύκλου, η Rue έχει τα ίδια θέματα με ναρκωτικά, τα ίδια θέματα με τη Jules, όπως και ο Nate έχει τα ίδια θέματα με το μπαμπά του και τη γκόμενα του, αυτή τη φορά αντί για τη Maddy τα ζει με την Cassie. Και φυσικά είναι ακόμα αθεράπευτα ερωτευμένος με τη Jules. Πράγμα που μας υπενθυμίζει με κάθε τρόπο ο Sam Levinson. Σε teaser υπαρκτό μόνο στο προφίλ του Jacob Elordi, σε όραμα, σε φαντασίωση, σε σκέψη, σε συνωμοσία, σε κωμική σκηνή με τον Cal, σε σοβαρή σκηνή με τον Nate να βάζει όπως είπαμε από πάνω, το πιστόλι στον κρόταφο της Maddy για να πάρει το dvd, σε συναισθηματική σκηνή σαν γλυκό κουτάβι να το δίνει στη Jules.

Σε θέλω (σε θέλω) για σένα εγώ πεθαίνω! V.2

junatrailer

3. έχει τρεις παράλληλες πλοκές, – Elliot-Jules-Rue, Cassie-Maddy-Nate, Fez-Lexi και τους γύρω τους, επειδή όμως δεν εμφανίζονται ποτέ από κοινόυ, δεν συνδέονται και ποτέ σε μία ενιαία πλοκή, είναι μισή πλοκή σε κάθε του φάση όλος ο κύκλος μέχρι το τέλος.

2 ερωτικά τρίγωνα και ένα ζευγάρι που μεταξύ τους δεν συνυπάρχουν ποτέ

euphoriall

4.η σχεδόν διαγραφή ορισμένων χαρακτήρων ή/και των χαρακτηριστικών τους:o McKay-Harry Huddini εξαφανίζω τους ράπερ η Kat – δεν παίζει αυτό τον κύκλο, η Jules – είναι η καρικατούρα του εαυτού της,  η Maddy – απλά δοκιμάζει ξένα ρούχα, η Cassie – απλά είναι η Maddy.

γίνονται όμορφα στημένες και φτιαγμένες μαριονέτες της ίδιας της πλοκής τους

ruedadfuneral

5. Lexi και όλα όσα έχουν να κάνουν με αυτήν. Εμένα μου βγάζει μια τοξική μικρομέγαλη Karen που μας δίνει ηθικά διδάγματα μη ζώντας & φορώντας μωρουδίστικα ρούχα υπονοώντας την ώριμη ή την αθώα;

Big baddie award στη Lexi

Lexi-Howard-Boring-Girl

Τρομακτικά επιτηδευμένο και υπερφίαλο το θεατρικό, δεν προσέθεσε τίποτα ως πληροφορία για κανέναν σχεδόν ούτε για την ίδια. Το έφτιαξε για να καννιβαλίσει την αδερφή της και τις ηλίθιες φίλες της και να εξυμνήσει την κολλητή της η οποία έχει προηγουμένως καννιβαλίσει τους πάντες γύρω της.

#ew

lexi

Θεωρία Συνωμοσίας

Επειδή είμαι λίγο αρρωστάκι με την έρευνα και τα συμπεράσματα διαβάστε τι φαντάστηκε ο συνωμοτικός μου εγκέφαλος.

Εάν μπορεί μία όχι τόσο γνωστή ηθοποιός όπως η Barbie Ferreira να επιβληθεί στον σκηνοθέτη-σεναριογράφο Sam Levinson και να μην παίξει το κομμάτι της πλοκής που της έχει γράψει πόσο μπορούν να επιβληθουν αυτοί που έχουν επιρροή aka Zendaya, Hunter Schafer & industry babies (Maude Appatow, Alexa Demie):

1. Ας πούμε Zendaya 1 – το πέμπτο επεισόδιο και η όλη συνθήκη της Rue ήρθε από το πουθενά σαν να πρέπει να δούμε reel της Zendaya. Εμείς περιμέναμε καταδίωξη από την κυριούλα και πιθανό θάνατο της Rue.

γιατί δεν καταδιώκει τη Rue η κυριούλα της βαλίτσας

rue_run

2.Ας πούμε Zendaya 2 Elliot –  Στην αρχή του κύκλου, Zendaya & Hunter Schafer δήλωναν ότι ο Elliot προστέθηκε στο σενάριο για να κάνει πολύ περίπλοκή τη σχέση Rue – Jules. Με την καμμία φυσικά, δεν βοήθησε σε τίποτα για την ακρίβεια ακόμα αναζητείται ο λόγος που προστέθηκε στο cast. Η μόνη λογική που βρίσκω είναι για να μην χρειαστεί να γυρίσει η Zendaya ή η Hunter Schafer καμμία σκηνή σχεδόν με τον Jacob Elordi-Nate και πρώην της Zendaya. Αυτό το τρίο με το άλλο τρίο δεν συνηπάρχουν ποτέ.

Είματε στο team #IhateJacobElordi?

  • erj

3. Industry Babies – Η Alexa Demie, δεν είναι γυμνή ποτέ, ακόμα και στα σεξακια με τον Jacob Elordi και φυσικά η Maude Appatow δεν φιλάει καν τον Angus Cloud, του πιάνει απλά το χέρι.

H Maude Appatow είναι αποκαλυπτική, δείχνει λαιμό σε τρεις σκηνές.

fezlexi2

Συμπέρασμα

Έτσι ίσως και να δικαιολογείται όλη αυτή η αναστάτωση που φαίνεται να υπήρχε στα γυρίσματα με τον Sam Levinson έχοντας πετάξει το μισό του σενάριο να αυτοσχεδιάζει και να τους κρατάει όλους εκεί μερόνυχτα, δημιουργώντας σχεδόν on the fly χωρίς προετοιμασίας. Και επειδή οφειλόταν και σε αυτούς δεν αποχώρησε και δεν παραπονέθηκε κάποιος από τους βασικούς ηθοποιούς.

Ο άνθρωπος aka Sam Levinson, συνεπώς μπορούσε να ξεπατώσει στα γυρίσματα και να βασίσει την πλοκή μόνο στους ενδεχομένως φτηνότερους aka Sydney Sweeney, Jacob Elordi, Maude Appatow & Angus Cloud και στους ενήλικες που προφανώς δεν αποτελούν άξονα της σειράς.

Για να το σώσει βασίστηκε στην ατμόσφαιρα που ξέρει να την φτιάχνει καλά – έγραψε όλη τη σειρά σε 35mm φιλμ, την εξαιρετική φωτογραφία και την υπέροχη ενδυματολογία και make up & φυσικά τον Labrinth, για να καλύψει το γεγονός ότι μάλλον αναγκάστηκε να ξαναγράψει ή να αυτοσχεδιάσει σχεδόν όλο το δεύτερο κύκλο νομίζω.

Αν δεν ισχύουν αυτά που πιστεύω τότε ο τρίτος κύκλος απλά δεν θα βλέπεται και θα δούμε μία όμορφη αποκαθήλωση.