Women And Children First

  • Καλλ. / Γκρουπ: : Ancient Grease
  • Τίτλος: : Women and Children First
  • Είδος:: Heavy Psych, Blues-Rock
  • Κυκλοφορία: : 1970
  • Εταιρεία:: Mercury

Ο γιος του Αντίχριστου, ο πιο sexy drummer όλων των εποχών και μια μπάντα της οποίας η ύπαρξη μπορούσε να αποδειχτεί μόνο μέσω μαθηματικών. Πολύ βασικών μαθηματικών. Αριθμητικής καλύτερα.

Όποιος θυμάται Αν κάποιος θυμάται τους Racing Cars θα είναι για την μία και μοναδική επιτυχία που σημείωσαν πίσω στο 1977 όταν το “They Shoot Horses, Don’t They?”, εμπνευσμένο από την ομώνυμη ταινία, έφτανε το νούμερο 14 στα UK charts. Το συγκρότημα από την Ουαλία με τον δυτικής όχθης Αμερικάνικο ήχο, ποντάροντας στην ανερχόμενη σκηνή της Pub Rock, μετακόμισε στο Λονδίνο από τη Rhondda Valley, κέρδισε γρήγορα τις εντυπώσεις, άνοιξε τις συναυλίες των Bad Company και το συμβόλαιο με την Chrysalis ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο. Ο χαρισματικός frontman Graham Mortimer, ή αλλιώς σκέτο Morty, και ο αξιόλογος κιθαρίστας Graham Hedley Williams ήταν τα δυνατά χαρτιά της one hit wonder μπάντας αυτής. Οποιοσδήποτε θα υπέθετε πως οι μουσικοί αυτοί θα έχουν ένα άλφα μουσικό παρελθόν, τώρα αν τόσο πολύ σκάλωνες πια μαζί τους κι έμπαινες στον κόπο να το ψάξεις, πίσω στο 1970 θα έβρισκες μια πρώιμη μετενσάρκωση τους υπό το όνομα Strawberry Dust. Ένα group που έπαιζε αποκλειστικά διασκευές.

PhotoStrawberry Dust/Ancient Grease

Όπως σε όλο το μεγάλο νησί τότε, μουσικό χάος επικρατούσε και στην Ουαλία: μπάντες ξεπηδούσαν από παντού, μπάντες άλλαζαν μουσικούς και μουσικοί άλλαζαν όργανα. Ένα τέτοιο πολυμηχάνημα-μπαλαντέρ ήταν και ο John Patrick Weathers, ήδη τοπικός θρύλος εξ αιτίας της αίσθησης που είχε προκαλέσει με τους Eyes Of Blue που ίσως πρώτοι παίξανε jazz-rock fusion σε κομμάτια όπως το “Apache ’69” πριν ακόμα κατανοηθεί το ιδίωμα αυτό. Η συνάντηση μεταξύ των Strawberry Dust και John Weathers ήταν αναπόφευκτη, κι όταν αυτή έλαβε χώρα ο τελευταίος ενθουσιάστηκε τόσο που τους πρότεινε να ηχογραφήσουν ένα demo μαζί του στο Rockfield Studio στο Monmouth όπου ηχογραφούσε η δική του μπάντα. Οι ηχογραφήσεις ολοκληρώθηκαν και πολύ σύντομα ο παραγωγός των Eyes of Blue, Lou Reizner, πήρε την άδεια ηχογράφησης δίσκου από την Mercury, δίσκου του οποίου την παραγωγή θα αναλάμβανε με προθυμία ο Weathers και θα κυκλοφορούσε από την θυγατρική εταιρία της Mercury, την Vertigo.

R-4738107-1380536313-8746.jpeg

Μαλακία όμως δεν γίνεται να μην συμβεί και “Μόνο που να τώρα, όνομα είναι αυτό; Strawberry Dust;” Φάνηκε σαν να είπε ο Lou Reizer στην Mercury και τους μετονόμασε σε Ancient Grease εκεί επί τόπου και χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Η Vertigo είχε καπαρώσει προφανώς το κωδικό VO05 για τους Strawberry Dust και της ήρθε υλικό από Ancient Grease. Κακή συνεννόηση θέλεις; Κακό promotion; Ανάμεσα στο VO04 του Rod Stewart και το VO06 των Black Sabbath, το VO05 έμεινε για πάντα κενό να τυραννάει τον ακροατή, και πόσο μάλλον τον συλλέκτη για ποια κυκλοφορία κρύβεται πίσω του.

R-6936674-1429907652-6689.jpegΑμερικάνικη έκδοση

Ο δίσκος θα ονομαστεί “Women and Children First”, θα κυκλοφορήσει από την Mercury τελικά, περιέργως με διαφορετικό εξώφυλλο στην Αμερική και οι συνθέσεις που το απαρτίζουν αποδίδονται κατά κύριο λόγο στον Weathers. Μόνο τρεις είναι του Williams που, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, τις υπογράφει σαν Stevens. Μουσικά κυμαίνεται σε ένα βαρύ blues ύφος με φόλκ διαλείμματα. Κάτι σαν πιο ψυχεδελικοί Free μια και που η φωνή του Morty είναι κάπου ανάμεσα σε Paul Rodgers και Bonnie Tyler. Μακράν η προσωπικά αγαπημένη στιγμή του δίσκου το “Odd Song”, πού πολύ song το βρίσκω και καθόλου odd. Ξεχωρίζει επίσης το πίσω-στις-ρίζες “Mystic Mountain” και το βρώμικο ομώνυμο χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα υπόλοιπα κομμάτια παίζουν αδιάφορα. Το “Time to Die”, θα φτάσει αργότερα στα αυτιά του (και κυριολεκτικά) μεγάλου μυστικιστή Graham Bond και θα γίνει η αιτία πρόσκλησης των Weathers/Williams προκειμένου να ηχογραφηθεί μια εναλλακτική εκτέλεση που θα περιελάμβανε ο Bond σε δικό του δίσκο, το “We Put Our Magick on Υou”.

f443c2eb0657ffc069056b30de1b1Graham θα-το-φας-αυτό; Bond

Οι Ancient Grease αν και με στραβοπάτημα είχαν δικτυωθεί για τα καλά όλα έδειχναν πως το μέλλον τους θα ήταν ελπιδοφόρο με τον Weathers και Bond στο πλάι τους. Ο Bond ήταν ήδη χωμένος στα ναρκωτικά και στον μυστικισμό και μετά από έναν νευρικό κλονισμό, πεπεισμένος πως είναι ο γιος του Aleister Crowly, έδωσε τέλος στην ζωή του ρίχνοντας το πελώριο κορμί του σε ράγες τρένου στο Λονδίνο. Ο Weathers ανέλαβε τα drums των Gentle Giant, μετά τον τραυματισμό του Malcolm Mortimore, όπου και απογειώθηκε για να γίνει ο πιο sexy drummer του κόσμου!


Cold Toilet Seats από τον John Weathers
    Dubstep Grandma has no tags