Rob Marr – Book of Man I

Book of Man (press here for english)

Ανακαλύψαμε τον Rob Marr  και το  Book of Man το υπέροχο αυτό πολυκαλλιτεχνικό project, που συμπεριλαμβάνει ιστορίες – αφηγήσεις,  μουσική αλλά και animation από το instagram του ηθοποιού και αφηγητή του Josh O’Connor. Προσεγγίσαμε τον Rob του ζητήσαμε να μας μιλήσει λίγο για όλο αυτό το εξάχρονο πόνημα και ιδού το αποτέλεσμα. Με italics σημειώνονται οι συνεισφορές / σκέψεις του δημιουργού.

1.Περί Τίνος

bomrj

Το Book of Man, είναι ένα καλλιτεχνικό project τριών μερών, από τον συγγραφέα, μουσικό και σύμβουλο δημόσιας υγείας, Rob Marr, και αποτελεί μια καινοτόμα προσέγγιση του podcast ,που βασίζεται στη σύνθεση από 12 σύντομες δραματοποιημένες ιστορίες και πρωτότυπες μελωδίες . Οι ιστορίες, σε αφήγηση του βραβευμένου με BAFTA και πολύ ταλαντούχου Josh O’Connor (God’s own country, Emma, ​​The Crown), ξεπερνούν τα 100 χρόνια στην ιστορία μιας οικογένειας και είναι  συνυφασμένες με μελωδίες που απεικονίζουν βασικές στιγμές του δράματος, σε σύνθεση και εκτέλεση από το δημιουργό Rob Marr.

 Spotify // Apple // Acast

Οι ιστορίες που σκαρφίστηκε ο Rob, καταγράφουν την πάλη των ανθρώπων με τον οικογενειακό τους περίγυρο, την κληρονομιά τους όπως την κουβαλάνε, και στην περίπτωση αυτή τη σχέση πατέρα και γιου με την ελπίδα να εκφράσει κάτι πανανθρώπινο που θα δημιουργήσει συνδέσεις σε άλλες κουλτούρες και χώρες πέρα από τη δική του. Τον έχει χαροποιήσει ιδιαιτέρως η επαφή ανθρώπων από άλλες χώρες με το Book of Man – κοιτώντας τα στατιστικά του-.

Τίτλοι Ιστοριών – Τραγουδιών 

 1. In the Beginning (Berries) – Berries
 2.  Counting- When I was a Boy
 3. Seduction – Window of Opportunity
 4. Young Man and Manhood – Pocket
 5. Advice -Perfectly Obvious
 6. Things Fall Apart- Rock the Boat
 7. Survive the Savage Sea -Toe in the Water
 8. Book of Man -Bleak Midwinter
 9. “Yes” -High Viz Vest
 10. Weight – Paper
 11. My Two Dads – Death and Comfort
 12. And so on and then so on…

2. Ιστορίες 

bom8
Το Book of Man, αφηγείται την τραγική ιστορία τεσσάρων γενεών,  πατέρων και γιών της οικογένειας του συγγραφέα – δημιουργού με αφηγήσεις και αυθεντικά τραγούδια, δημιουργώντας μια πραγματικά συναρπαστική εμπειρία αφήγησης ιστοριών. Επιρροές του ως συγγραφέα, όπως μας δήλωσε ο ίδιος,  ανάμεσα σε άλλους αποτελούν η Annie Proulx (γράφει υπέροχες σύντομες ιστορίες καθώς και τερατώδη νουβέλες όπως το Barkskins) και ο John Le Carre. Διαβάζει επίσης μετά μανίας μυθιστορήματα αλλά τελευταία τον τραβάει και η ιστορία, όπως  η Ιστορία της Αγγλίας μέρος πρώτο – του Peter Ackroyd. Μόλις την τελείωσε ξαναξεκίνησε αμέσως να τη διαβάζει, την βρίσκει γοητευτικότατη. 

Capture

Τα θέματα του Book of Man όπως αυτά της ευπάθειας, του θανάτου και της μερικής λύτρωσης σχετίζονται ιδιαίτερα με την εποχή του COVID, όπου οι μικρές δράσεις μπορούν να έχουν τεράστιες συνέπειες: ένας στρατιωτικός γιατρός παραπλανήθηκε ωστέ να γίνει πατέρας ενός ανεπιθύμητου παιδιού (Window of opportunity), ένας άντρας που προσφέρει μια δεύτερη, ρομαντική πρόταση γάμου ως αντίβαρο στην πρώτη του αδέξια απόπειρα (Pocket). ο εσωτερικός μονόλογος ενός ηλικιωμένου άντρα που εκπαιδεύεται για μισό μαραθώνιο, περιηγημένος στο χωριό του με παμπάλαια σπορτέξ (High-Viz Vest) και το ανείπωτα θλιβερό Death and Comfort, όπου ο συγγραφέας θάβει τον πατέρα του. Αυτό το τελευταίο – ηχογραφημένο με ένα μόνο μικρόφωνο σε μία λήψη – είναι πραγματικά ένα τραγούδι για τις μέρες μας, ένα απλό, τρυφερό, καταπληκτικά lo-fi αντίο σε έναν πολύ αγαπημένο πατέρα και σύζυγο.

 3. Μουσική

 Οι μουσικές του επιρροές, όπως μας φανέρωσε, αποτελούν ανάμεσα σε άλλους οι Brad Meldau – θρύλος της jazz (ο Rob μας δήλωσε ότι θα ήθελε πολύ να παίζει σαν αυτόν), ένας Αγγλος καλλιτέχνης της hip hop ο Little Simz, ο Paul Simon (το Night Game είναι ακόμα από τα καλύτερα του) και πάρα πολλά άλλα κάποια τα οποία και μπορείτε να ακούσετε στην Playlist που έχει δημιουργήσει ο Rοb για το Book of Man και παραθέτουμε εδώ. Θαυμάζει τον Stevie Wonder εδώ και πολλά χρόνια και βρίσκει την ικανότητα του ως μουσικού και πολυοργανίστα εξαιρετική πηγή έμπνευσης. 

Η μουσική – χωρίς τη συνοδευτική αφήγηση – θα κυκλοφορήσει επίσης ως το τρίτο στούντιο άλμπουμ του Marr, με το ίδιο όνομα. Εδώ ακούμε το πρώτο single με τίτλο Death and Comfort που αφορά την απώλεια του πατέρα του δημιουργού.Το προηγούμενο άλμπουμ του, Anatomy – με τον θρύλο των ντραμς Andy Newmark – παίχτηκε πολλές φορές από το BBC 6 Music και τους Tom Robinson και Cerys Matthews.

4. Animation

O Rob Marr, συνεργάστηκε με τις  Κim Νoce & Νica Ηarrison για τη δημιουργία ενός εξαιρετικού animation για την πρώτη ιστορία του Book of Man, Berries και το οποίο έτυχε επίσημης μνείας από το IFF 2020. Η Kim Noce δημιούργησε το animation για το αφηγηματικό κομμάτι της ιστορίας και η Nica Harrison για τη μελωδία.

BERRIE+-KIM+NOCE+04

Οι συνεργασίες του σε όλα τα επίπεδα προκύπτουν πολύ απλά, κάποιος ξέρει κάποιον που ξέρει κάποιον και πάει λέγοντας. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει συνεργαστεί με όλους όσους ήθελε. Του έχουν ξεφύγει αρκετοί. 

Creative Process

O Rob έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή της δημιουργικής του διαδικασίας και τη γενικότερη περιπέτεια δημιουργίας του Book of Man μέσα από το ινσταγκραμ του. Επειδή είναι πολύ ενδελεχής και ιδιόμορφη θα την παρουσιάσουμε σε δεύτερο άρθρο Rob Marr – Book of Man II Creative Process.

Rob Marr Bio

Site Insta / Facebook

Ο συγγραφέας, μουσικός και σύμβουλος δημόσιας υγείας του NHS, Rob Marr, είναι γνωστός για τη δημιουργία τραγουδιών στο πιάνο, για την καθημερινή ζωή, τα οποία αιχμαλωτίζουν τους ακροατές και τα τραβούν σε έναν κόσμο με τη δική του παραγωγή.

Το πρώτο του άλμπουμ, το Domestic Dramas, φτιάχτηκε για £ 2.000 σε έναν μη χρησιμοποιημένο ραδιοφωνικό σταθμό στο New Cross του Λονδίνου. Αυτό το δίσκο οδήγησε σε μια θέση σε μια μουσική βραδιά του BBC 6 με επιμέλεια από τον Tom Robinson, παίζοντας με τον μπασίστα Gorillaz Al Mobbs και τον θρυλικό τραγουδιστή / τραγουδοποιό Andy Newmark (Sly and the Family Stone, John Lennon). Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Andy έστειλε email στον Rob για να ρωτήσει πότε πρόκειται να ηχογραφήσουν ένα άλμπουμ. Το Anatomy ήταν το αποτέλεσμα, ένας όμορφα δημιουργημένος δίσκος που είδε το κλασικό αγγλικό τραγούδι του Rob να γράφεται από τα βαριά αυλάκια της Νέας Υόρκης του Andy.