Co-vid, co-creation, συνδικαλισμός και believe me you’ll miss me when I’m not around

Μεταξύ της αγάπης μου για τη μουσική – εν γένει την τέχνη σε κάθε της έκφανση – και τον προβληματισμό υπάρχει συνήθως ένα αδιαπέραστο απροσπέλαστο κενό. Στην περίπτωση όμως της Grimes, του συνεργατικού της project για το You’ll miss me when I’m gone, του συντρόφου της Elon Musk και της αυτοκινητοβιομηχανίας του της Tesla, δι πλοτ ιζ γιουνιφαϊντ.

The curious case of Grimes

H Grimes ή κατά κόσμον Claire Elise Boucher, είναι μία Καναδή μουσικός, η οποια γράφει ένα κραμα electropop – hip hop & RnB με 5 άλμπουμ από το 2010 ως τώρα στο ενεργητικό της.  το τελευταίο – Miss Anthropocene αποτελεί συνδυασμό των λέξεων – Μισάνθρωπος και Ανθρωπόκαινη.  Όποιος κατάλαβε – κατάλαβε. Εγώ να δηλώσω ότι εν γένει αγαπώ τη Grimes διότι είναι κάτα κάποιο τρόπο ιέρεια του DIY– εχει ηχογραφήσει εξ’ολοκλήρου ένα απο τα αλμπουμ της στο διαμέρισμα της στο Μοντρεαλ, έχει κυκλοφορήσει εξ’ολοκλήρου ένα άλμπουμ της σε κασέττα, εχει σκηνοθετήσει ή συν-σκηνοθετήσει ΚΑΙ ΜΟΝΤΑΡΕΙ τα περισσότερα από τα βίντεοκλιπ της και κάνει παραγωγή σε όλα της τα τραγούδια, διότι θέλει να λέγεται δημιουργός. Αυτό σε συνδυασμο  με το γεγονός ότι δεν φαίνεται να έχει καβαλήσει καθόλου το καλάμι & φέρεται ξεκάθαρα το ίδιο εμμονικά στις μανίες της σαν γνήσιος νιερντουλας. Τρέφει ιδιαίτερα ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΑΠΗ στα σπαθιά, στο cyber – steam punk & φυσικά τα manga.  Είναι κατά του σεξισμού και είναι περήφανη που είναι φεμινίστρια. Γενικά δεν αποτελεί κλασσικό δείγμα ποπ τραγουδοποιού. Είναι σαν ενα τρελαμενο νιερντ σε μόνιμο cozplay.

#Φακτοϊντς: πήρε το όνομα της από την εποχή που το Myspace επέτρεπε τρία είδη μουσικής και από το γεγονός ότι έβαλε πως η μουσκή της ανήκει αποκλειστικά στη Βρετανική Grime.

Επίσημα Βίντεο

Νoμίζω η αισθητική και γενικά η οπτική της για τις μουσικές της, φαίνεται καλύτερα και δικαιότερα μέσα από τα 15 βιντεοκλιπ που είδαμε να υπάρχουν για τα τραγούδια της στο επίσημο κανάλι της στο Youtube. ΕΝΝΙΑ από αυτά τα έχει σκηνοθετήσει, συν-σκηνοθετήσει και μοντάρει αυτή. Με τις υγείες μας.

Συνδημιουργία V1 aka Συνεργασία

Συνεργατική Λίστα

Φαίνεται πάρα πολύ επιλεκτική στις συνεργασίες της και μέχρι τώρα έχει συνεργαστεί με 8 καλλιτέχνες. Από αυτές τις συνεργασίες μας έχει χαρίσει  5 επίσημα βίντεο τα οποία και βάλαμε σε αυτή τη λίστα. Χώθηκε εδώ λίγο ύπουλα και το entropy με τους Bleachers γιατί έχει κι αυτό την αξία του.

 

Συνδημιουργία V2 aka Συνεργασία a la Co-vid 19

Πως βοηθάς ενεργά τον κόσμο να ξεβαρεθεί εν μέσω καραντίντας ενώ ταυτόχρονα κάνεις τον εαυτό σου συνεργατικό project? χμμμ. Αυτή η ερώτηση ίσως χαίρει περισσότερης επεξεργασίας ή ενασχόλησης από όση θα περίμενε κανείς.  Η Grimes βρήκε δύό τρόπους.

YMMWIMA – You’ll Miss Me When I’m Not Around

  1. Ριμιξ
    1. Σε συνεργασία με τη Native Instruments δίνεις τα stems από το κόμμάτι σου για κατέβασμα  σε wav (vox, guitar, snare, bass, synths, tom κλπ) και δημιουργείς ένα μικρό διαγωνισμό για ριμιξ του τραγουδιού με πολύ μικρό ποσό της τάξης των 25 δολλαρίων και διαφόρων ειδών παροχές. Ο διαγωνισμός ισχύει μέχρι τις 22 Μαϊου για όποιον ενδιαφέρεται πάρτε μέρος ΕΔΩ. Για να κατεβάσετε το 550MB αρχείο πρέπει να γίνετε μέλη του metapop.
  2. Συνεργατικό βίντεο
    1. Σε συνεργασία με το Wetransfer ανεβάζεις το Green Screen video μαζί με high quality audio  για το κομμάτι και το χαρίζεις στο πόπολο με αποτέλεσμα να πετάγονται βίντεο από παντού στο γιουτιου με το #GrimesArtKit. Αποτέλεσμα πολλά πολλά πολλά βίντεο. Εμείς μαζέψαμε αρχικά το Green Screen δικό της αλλά και μερικά από τα δημιουργήματα που προέκυψαν και σας τα χαρίζουμε.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

tesla

Και κάπου εδώ τελειώνει η αισιοδοξία. Κάπου εδώ αφήνουμε πίσω τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Κάπου εδώ ξεκινάει το γεγονός ότι ο Elon Musk και σύντροφος της Grimes aka Claire, μόλις πριν λίγους μήνες υποδέχτηκαν το πρώτο τους μπεμπέ, δεν επιτρέπει τη δημιουγία εργατικών συνδικάτων στο εργοστάσιο της Tesla και εδω και μερικά χρόνια έχουν προκύψει πάρα πολλά προβλήματα με την ασφάλεια των εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίας τους με βάση ένα άρθρο του VOX. Φυσικά η ιστορία περιέχει εκφοβισμό των εργαζομένων ότι θα απολυθούν γιατι μοίραζαν φυλλάδια στο εταιρικό πάρκινγκ για τη δημιουργία εργατικού συνδικάτου στην Tesla, πράγμα το οποίο είναι νόμιμο με βάση δικαστική απόφαση.

Να σημειώσουμε ότι αυτά που γράφουμε βασίζονται στην έρευνα του Guardian για το μεγάλο αριθμό τραυματιών, ασθενοφόρα έχουν καλεστεί πάνω από 100 φορές από το 2014 για τραυματισμούς εργατών. Σε μία τηλεφωνική συνέντευξη στο Guardian o Elon Musk δήλωσε για το εργοστάσιο στο οποίο δουλεύουν 12.000 άνθρωποι, ότι οι εργάτες του είναι πολύ ταλαιπωρημένοι και κουρασμένοι γιατί οι δουλειές τους είναι πολύ σκληρές αλλά τον ενδιαφέρει πολύ η υγεία τους και η καλή τους κατάσταση.  Ο ίδιος θεωρεί ότι έχει βελτιωθεί πολύ και οτί η κατάσταση οφείλεται κατά πολύ στο γεγονός ότι είναι ζημιογόνα και δεν μπορεί να επενδύσει μεγάλα ποσά στην ασφάλεια.

Οι μαρτυρίες πάντως δημιουργούν μια πολύ άσχημη και σκληρή εικόνα για την κατάσταση στο εργοστάσιο, πολλοί από τους εργαζομένους είπαν ότι είδαν τους συναδέλφους τους να καταρρέουν ή να απομακρύνονται με ασθενοφόρα. «Είχαμε έναν συνεργάτη στη γραμμή μου, απλώς συνέχισε να εργάζεται, συνέχισε να εργάζεται, συνέχισε να εργάζεται, το επόμενο πράγμα που συνέβη – έπεσε  στο έδαφος», δήλωσε ο Mikey Catura, εργαζόμενος στην γραμμή παραγωγής των μπαταρίών.

Να δηλώσω ότι εγώ ιδέα δεν είχα και σε σχέση με τον Elon και την Tesla με ενημέρωσε η Λία την ώρα που είχα ξεκινήσει να εξυμνώ τη Grimes. Κρίμα γιατί πίστευα στον Elon Musk και την Claire.