The ballad of how Mark hid a PC in an old radio

Όταν οι φίλοι σου αποφασίζουν να χωθούν μέσα στη δημιουργικότητα τους και να κρύψουν έναν υπολογιστή. Αρχικά απορείς. Ε; Μετά θαυμάζεις. Ω! Και μετά λες οκ εξήγησε μου τώρα πως σου ήρθε. Αυτό λοιπόν είναι η μπαλάντα του πως έκρυψε ο Μαρκ ένα PC μέσα σε ένα παλιό ραδιόφωνο. (με bold οι ερωτήσεις)

Πως σου ήρθε Μαρκ;

Μ: Βασικά η ιδέα ξεκίνησε πριν περίπου ενάμιση έτος ίσως λίγο πιο πριν. Νομίζω η ιδέα μου δόθηκε από τους DIY Perks (εδώ το site τους ) και το κανάλι τους στο YouTube, ο τύπος είχε κάνει κουλά,  από DIY φώτα στούντιο, ως φτιάξτε τα δικά σας τσιμεντένια Bluetooth ηχεία.

Οκ και πως προέκυψε το ραδιόφωνο;

Μ:Σκεφτόμουνα τι θα μπορούσα να κάνω ώστε το PC να είναι κάτι ιδιαίτερο. Είδα όμως ότι για να φτιάξω εξαρχής ένα κουτί, θα ήθελα πολύ δουλειά και αν και το σκεφτόμουν για αρκετό καιρό να το έκανα μόνος μου, άλλαξα τελικά άποψη. Ήθελα κάτι εμφανισιακά κομψό και να μην θυμίζει υπολογιστή οπότε μου ήρθε η ιδέα για αυτό το καμουφλάζ: Το ραδιόφωνο. Ήθελα να είναι sleeper, να το βλέπει ο αλλος και να λέει ωραίο ραδιόφωνο.

markfi

Το ειχες, το βρήκες ή το αγόρασες ;;;

Μ:Το αγόρασα μεταχειρισμένο από ένα Flohmarkt (υπαίθρια αγορά) κάπου κοντά στο Ολυμπιακό παρκο στο Μόναχο. Είχα φτάσει σχετικά αργά και τα είχανε μαζέψει τα πράγματα. Σε ένα σταντ νομίζω ένας τύπος είχε ένα ραδιόφωνο μικρό και έτυχε να είναι και ένα πιτσιρίκι δίπλα μου που με άκουσε να ρωτάω αν έχει κανένα πιο μεγάλο, αντίκα. Ο τύπος δεν είχε, αλλά το πιτσιρίκι φώναξε το φιλαράκι του, γιατί το φιλαράκι του είχε κοντά στο σπίτι που έμενε μία τέτοια αντίκα που δεν λειτουργούσε οπότε τους λέω σούπερ κάτι τέτοιο θέλω και εγώ. Πήγα και το πήρα με 40 ή 50 ευρώ αν θυμάμαι καλά. Στο σπίτι το καθάρισα εξωτερικά και κάποια φάση άρχισα να το ανοίγω και να βλέπω ότι πρέπει να αφαιρεθεί.

Και ποια ήταν η διαδικασία; Απλά diy με μετρήματα από προυπαρχον πισι; Εκανες κοψίματα στο ραδιόφωνο φαίνεται να μην το εχεις πειράξει σχεδόν καθόλου.

Μ: Ξεκίνησα σιγά-σιγά να καθαρίζω από μέσα το ραδιόφωνο, είχε πολύ δουλειά μιας και είχε καλωδιάκια σίδερα, χίλιες δύο, old-school τεχνολογίες. Επειδή δεν δούλευα κάθε μέρα σε αυτό αλλά σποραδικά μου πήρε περίπου ένα εξάμηνο να το καθαρίσω από μέσα.

image5

Κανένα μήνα πριν αγοράσω το ραδιόφωνο περίπου το Δεκέμβρη του 2018 αγόρασα και ένα μεταχειρισμένο PC mini desktop της Dell, επειδή θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να χωρέσει μέσα στο ραδιόφωνο μια μητρική micro atx.

image4

Άδειασα τελικά ότι υπήρχε μέσα στο ραδιόφωνο εκτός από το μηχανισμό που κινεί τη βελόνα ως gimmick κι έκοψα πίσω στην πλάτη τα ανοίγματα για τα καλώδια αλλά και επίσης για το πλαίσιο του υπολογιστή με το dvd και τις USB υποδοχές. Νομίζω το σύνολικό καθάρισμα και φτιάξιμο μου πήρε κοντά στο 6μηνο-8μηνο.

radiobn
Και τι χρήση έχει; 
Μ:Βασικά είναι ο media player μου, βλέπω ταινίες: DVD, Netflix κλπ.
και είναι συνδεδεμένος με το ηχοσύστημα μου. Άρα το τελικό μου setup είναι – pc Intel Core i3-3240 3,4 GHz, 4GB RAM, 250GB, ενισχυτής Yamaha AX-300 & 2 μεγάλα ηχεία.
image0
Κόστος 
Ράδιο – 50 ευρώ,
Pc – 119 ευρώ,
Ενισχυτής – 90 ευρώ,
Ξύλινο πληκτρολόγιο – ποντίκι – 30 ευρώ,
Οθόνη, ηχεία -προϋπήρχαν
Συνολικό κόστος 289 ευρώ
DIY Perks
Για το τέλος μία playlist με μερικά υπέροχα και χρήσιμα βίντεο από DIY perks, για να φτιάξετε τα ακουστικά σας, φτιάχνοντας μία σπασμένη οθόνη κινητού, ακουστικά πάνελ, μετατροπή σπασμένης τηλεόρασης σε τεχνητό φως ημέρας.

Ο Μαρκ είναι οικονομολόγος, εικονολήπτης και μοντέρ και τον βρίσκετε να πινει μπύρες στο Μόναχο ή/&  στο facebook! ΘΕΝΞ ΜΑΡΚ.